Vraag gratis offertes aan

Oppervlakte tuin, specifieke wensen

Wat doen wij met uw gegevens?

Kleurgebruik in de tuin

Door Gilbert de Jong van ConceptGroen Plan + Presentatie
op Monday 03 January om 10:54

kleurgebruik in de tuin - Tupeloboom

Hebt u wel eens nagedacht over het gebruik van kleur in de tuin? Het eerste wat u dan misschien te binnen schiet is de keuze van de kleur van de bestrating. Maar dat bedoel ik niet. Teveel en te vaak wordt het kleur tekort opgelost met een bonte sortering betonstenen in een waalform of een ander formaat ondanks dat er schitterende resultaten te behalen zijn door het gebruik van bloeiende planten. Een gemiste kans.

 

Net als binnenshuis is de vloer van uw tuin misschien meer gediend, uitzonderingen daargelaten, met een neutraal gekozen kleur om de beplanting, het houtwerk of een kleurig tuinornament beter tot zijn recht te laten komen. U heeft toch in de woonkamer ook niet drie verschillende kleuren parket of tegels in de kamer liggen? Waarom in de tuin dan wel? Kies eens voor neutrale bruintinten of eventueel (antraciet) grijs en maak een contrast met een mooi groen gazon, opvallend gekleurde schuttingdelen of pergola's of een prachtige vaste plantenborder.

 

Definitie van een vaste plant: Een vaste plant is een plant die ieder jaar tot aan de grond toe afsterft maar in het volgende seizoen altijd weer uitloopt.

 

Een fraaie vrouwemantel (Alchemilla) met een geelgroene bloeikleur en prachtige decoratieve bladeren is een vaste plant maar lavendel, die 's winters met houtige stengels boven de grond blijft, is dat niet. Een tulp is wel een vaste plant maar een hortensia, ondanks de mooie verkrijgbare kleuren, dan weer niet.

 

Kleurige vaste planten laten zich heel goed combineren in groepen. Natuurlijk is het dan wel van belang dat de bloeitijden van de verschillende planten op elkaar afgestemd worden. In een goed beplantingsplan wordt ook gekeken naar de gewenste grondsoort, of de planten in de zon of (half)schaduw moeten staan voor een optimale bloei en of de vormen van de bloemen bijelkaar passen. Een tuinontwerper let ook nog op de hoogte van de bloeiende borderplanten (de hoogste planten staan achteraan) en de grootte van iedere plantgroep. Tenslotte wordt het mooiste kleur-resultaat verkregen door bepaalde plantengroepen in de border te herhalen. Hierdoor ontstaat samenhang en visuele rust.

 

Niet alleen met de keuze van vaste planten kunnen we kleur brengen in de tuin. Er zijn ook nog andere mogelijkheden.


Kleurig houtwerk


Een andere mogelijkheid om kleur in de tuin te brengen is door gebruik te maken van buitenverf of buitenbeits. Bij het bepalen van een kleur van een overkapping of een pergola kijk ik meestal eerst naar de kleur van de kozijnen of andere geschilderde delen zoals deuren.


Vooral bij nieuwbouwwoningen worden door architecten vaak opvallende kleuren toegepast waar we in de tuin op verder kunnen borduren. Als we (een deel) van het houtwerk in de tuin in dezelfde kleur kunnen uitvoeren als in de kozijnen van de woning dan ontstaat er samenhang tussen de woning en de tuin.


Zoeken we vervolgens bij de kozijnkleur ook mooie vaste planten in dezelfde of iets afwijkende tinten dan zal, mits in de juiste verhoudingen toegepast, een fraai resultaat ontstaan. Ik ben eens in een tuin geweest waar de eigenaar een tuintafeltje van een bistro-setje in de kleur 'chartreuse' geschilderd had. Het grote blad van de hartlelie's (Hosta's) die erachter stonden hadden dezelfde opvallende geelgroene kleur. Mooi!

 

In het verleden heb ik ook een tuinontwerp gemaakt waarbij de kozijnen van de woning in een auberginekleur waren geschilderd. Het tuinontwerp zelf bestond uit een hoofdstructuur van klassieke Buxusvakken, Taxus- en beukenhagen en zichtlijnen. In het ontwerpplan had ook een pergola, een overkapping, rozenbogen en tuinpoortjes een plaats gekregen.

 

Al het houtwerk in de tuin kreeg van de eigenaresse dezelfde kleur. In de Buxusvakken rond de woning stonden vaste planten met een zelfde aubergine kleur in combinatie met wit- en blauwbloeiende platen. Gedurende de zomer gingen deze natuurlijke lampjes aan en uit in perfecte harmonie met de woning. Een prachtig geheel!

 

Zomerkleur in je tuin

 

Graag zou ik nog graag een keer een moderne tuin willen ontwerpen waarbij de woning en de tuin voornamelijk in grijstinten uitgevoerd worden. Het beplantingsplan, zo stel ik het mij dan voor, zou bestaan uit een menging van met knaloranje tulpen in het voorjaar, brandend oranje daglelies (bijv. Hemerocallis 'Burning Daylight') in de zomer en heftig gekleurde vuurpijlen (Bijv. Kniphofia 'Wol's Red Seedling') in het najaar.

 

Een andere prachtig gekleurde zomerbloeier is de nog relatief onbekende maar prachtig verkleurende zonnehoed 'Hot Summer'. (Echinacea purpurea 'Hot summer'). En dan geen bordertje van 3 meter lang maken maar een imposante hete zomerborder van 30 meter. Dat lijkt mij echt super. In het najaar mogen mooie windvangende siergrassen het geheel weer wat af koelen. De gedachte aan zoveel kleurigheid in contrast met het antracietgrijs van de bestrating en de woninggevels maakt mij blij!

 

Uiteraard kunt u ook besluiten om in de zomerperiode vooral wit-, paars- en blauwtinten, al dan niet gecombineerd met roze, toe te passen. Wat betreft de verscheidenheid aan planten is dit wel een gemakkelijker want van deze kleuren worden veel meer planten gekweekt..
Voorbeelden hiervan zijn de talloze saliesoorten (Salvia), klokjessoorten (Campanula), pioenrozen (Paeonia), herfstasters (aster) en ooievaarsbekken (Geranium).

 

Vooral de vaste plantenborders in Engelse Cottagetuinen laten vaak een breed scala aan vaste planten en hun bloeikleuren zien. De Engelse tuinarchitecte Gertrude Jekyll heeft veel invloed gehad op het totstandkomen van de meest bijzondere vaste planteborders. Onze eigen Mien Ruys, bekend van onder andere het jaren zeventig gebruik van spoorbiel in de tuin, heeft de toepassing van deze plantengroep van haar overgenomen en in Nederland verder ontwikkeld.

 

Kies dus eens vaker voor meer vaste planten in plaats van meer bestrating: het is niet alleen goedkoper maar het kan de zomer extra kleur geven!

 

Herfstkleur in je tuin

 

In De Tuinen van Appeltern werk ik in de weekenden vaak in het Schetspaviljoen. Vlakbij het Schetspaviljoen, waar mensen terecht kunnen voor een ontwerp- of beplantingsadvies staat een 'Nyssa sylvatica'. De Nederlandse naam van deze plant is Tupeloboom.

 

Geen bezoeker zal stil blijven staan bij deze, in de zomerperiode, onopvallende boom. Vakgenoten hebben er misschien zelfs nog nooit van gehoord. Maar als deze plant in oktober verkleurt dan gebeurt er wat! Het lijkt wel alsof een beer uit de winterslaap wordt gehaald: de prachtigste geel tot diep oranje tinten worden vermengd en deze plant kan zonder moeite wedijveren met de eveneens schitterend verkleurende Japanse esdoorns.

 

Soms vragen mensen mij wel eens welke planten de allermooiste herfstkleuren geven. Van de klimplanten is wilde wingerd een goede kanshebber en dan met name Parthenocissus quinquefolia 'Engelmannii'. Deze zelfhechtende klimplant is waarschijnlijk bij ieder tuincentrum te krijgen en is goed te combineren met een klimophaag. Prachtig oranjerood voor een periode van een aantal weken!

 

Van de goed verkrijgbare sierheesters is de kardinaalshoed, en dan met name, Euonymus alatus, een uitstekende keuze. In de herfst verkleurt deze heester opvallend rozerood. In de winter vallen de kurklijsten aan de twijgen op. In de zomerperiode is het een onopvallende sierheester die eigenlijk weinig sierwaarde heeft. Maar in de herfst! Combineer deze sierheester eens met een groep witbloeiende herfstanemonen bijv. Anemone 'Whirlwind' (gevuld) of Anemone 'Honorine Jobert'.

 

De Japanse esdoorns heb ik al even genoemd en de herfstkleuren van deze planten zijn werkelijk van immense schoonheid. Let wel, de roodbladige varieteiten met een vurige oranje herfstkleur kunnen het beste op een halfbeschaduwde plaats in de tuin staan want anders heeft u in de zomerperiode kans op brandschade.

 

Ik kan geen Japanse esdoorn benoemen die echt de kleurkroon spant. In de Japanse tuin in De Tuinen van Appeltern valt vooral Acer palmatum 'Osakazuki' op die met een bijna donker roze neonachtige tint verkleurt.

 

Nationale Vaste plantentuin

 

Vooral in de zomerperiode, maar ook in voor- en najaar, is een bezoek aan de De Tuinen van Appeltern interessant voor mensen die de tuin een kleur-boost willen geven. In 2010 is in De Tuinen van Appeltern de Nationale Vaste plantentuin geopend en in dit jaar zijn beloftes van De Tuinen van Appeltern voor inspirerende kleurige borders al ruimschoots waar gemaakt.

 

Door de bekende tuinontwerpster en beplantingsdeskundige Jacqueline van der Kloet (ook bekend van de Keukenhof!) zijn prachtige borders op kleur bedacht en vervolgens door de hoveniers aangelegd.

 

Een groot aantal van de vaak zeer opvallend gekleurde planten kunt u terug vinden in de (gratis) on-line Plantenencyclopedie op de website van De Tuinen van Appeltern. Door de selectiecriteria in te stellen kunt u zelf bepalen in welke kleur(en) u uw tuinplanten kiest.

 

Er staat u dus, als u een goede keuze maakt en tot aanschaf van vaste planten overgaat, een kleurige zomer en/of najaar te wachten!

 

Gilbert de Jong (tuinontwerper)

www.schetsservice.nl

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 Sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 Jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 May heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 Apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 Apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 Apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 Apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 Jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 Jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 Jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming

Nieuwste artikelen

Tips om optimaal te genieten van je tuin
Je tuin is vaak een plek waar je lekker tot rust kan komen en kan genieten van de buitenlucht. Een tuin heeft meestal wel regelmatig onderhoud nodig, voor mensen die dit niet graag...
+ Lees verder
Tuinen
De soort en grootte van je tuin is erg afhankelijk van de plaats waar je woont. Nederland is een druk bevolkt land en hierdoor is ruimte op de ene plaats schaarser dan op andere...
+ Lees verder
Trampoline springen, sport of hobby?
Kinderen spelen graag buiten en hierbij dromen velen ervan om een ‘grote’   trampoline   in de achtertuin te hebben. Op deze manier kunnen zij lekker...
+ Lees verder
Vaker naar buiten met leuke speeltoestellen
Voor risicogroepen voor een vitamine d tekort is het belangrijk dat ze genoeg buiten komen. Deze risicogroepen zijn oudere mensen en jongere kinderen. Een tekort aan deze vitamine...
+ Lees verder
Hoe onderhoud ik mijn vijver?
Een vijver in de tuin heeft natuurlijk onderhoud nodig. Dit onderhoud is nodig om de vijver helder en de vissen in de vijver gezond te houden. Onderhoud in het voorjaar Als...
+ Lees verder
Hoe onderhoud ik mijn vijver?
Een vijver in de tuin heeft natuurlijk onderhoud nodig. Dit onderhoud is nodig om de vijver helder en de vissen in de vijver gezond te houden. Onderhoud in het voorjaar Als...
+ Lees verder
Haagplanten
In dit artikel proberen we uit te leggen hoe we een haag kunnen maken en welke planten we ervoor kunnen gebruiken. We gaan het hier vooral hebben over groenblijvende hagen maar we...
+ Lees verder
Wat te doen met een kleine tuin?
Heeft u bij uw woning enkel de beschikking over een kleine tuin? Dan moet u natuurlijk op een goede manier hiermee omspringen, want wanneer u dit niet doet zult u onnodig ruimte...
+ Lees verder
Kees Smit Tuinmeubelen sleept twee belangrijke prijzen binnen.
Kees Smit  Tuinmeubelen heeft dit jaar twee belangrijke prijzen gekregen. Aan het begin van dit jaar werd de fysieke vestiging in Amersfoort uitgeroepen tot de beste...
+ Lees verder
Tuinontwerp
Tuinontwerp De eerste stap naar een nieuwe tuin is vaak het tuinontwerp. Het is vaak lastig en het kost veel tijd om zelf een tuin te schetsen die één mooi geheel...
+ Lees verder
Tips bij het onderhouden van grasmatten
Het goed onderhouden van een grasmat betaalt zich uiteindelijk uit. Zorgen voor juist planning wanneer je wat aan je grasmat doet. Maaien, besproeien, bemesten, kalken en...
+ Lees verder
Bestrijd ongewenste dieren
Muizen, mollen, bedwantsen, er zijn allerlei beestjes die het woonplezier behoorlijk in de weg kunnen staan. Er zijn veel ongewenste dieren in huis kunnen binnen dingen zonder dat...
+ Lees verder
Een hovenier vinden in uw regio
Veel mensen vinden het maar een lastige klus. Hoe vind je nu de juiste hovenier in de eigen regio voor de specifieke klus. Voordat je kiest voor een bepaald hoveniersbedrijf, is het...
+ Lees verder
De beste vijverpompen van dit moment
Het kiezen van de beste vijverpomp is van verschillende aspecten afhankelijk. Ten eerste is dit afhankelijk van de vijver zelf. Denk hierbij aan de grootte en waar het apparaat...
+ Lees verder
Luxe tuinmeubelen van Royal Botania
Elke tuin kan een beetje luxe uitstraling wel gebruiken. Voor een moderne en luxe uitstraling is het merk Royal Botania uitermate geschikt. Dit merk kenmerkt zichzelf door altijd...
+ Lees verder