Vraag gratis offertes aan

Oppervlakte tuin, specifieke wensen

Wat doen wij met uw gegevens?

Het maken van een tuinontwerp

Door Gilbert de Jong van ConceptGroen Plan + Presentatie
op Friday 17 December om 17:50

Het maken van een tuinontwerp

Tuinaanleg begint met het maken van een creatieve schets. Deze schets wordt gemaakt op een ondergrond die gemaakt is op basis van een nauwkeurig ingemeten tuin. Naast het aangeven van erfgrenzen, moeten gevel(s), ramen en deuren ingetekend worden. Op deze ondergrond behoren ook alle tuinonderdelen te komen die in de nieuwe tuinaanleg gehandhaafd blijven zoals een schuur, bomen of een mooie heester.

 

Op een gedetailleerde kaart (bijv. via internet google maps) is precies te zien hoe de tuin gesitueerd is ten opzichte van de zon. Zo kan de juiste richting van de noordpijl aangeven worden. De punt van de noordpijl wijst altijd naar het noorden.

 

Het is handig om een checklist te maken van alle wensen die u heeft met betrekking tot het toekomstige ruimtebeslag van de tuin. Dit zijn met name zaken die ook daadwerkelijk ruimte nodig hebben en dus van invloed zijn op de vlakverdeling.

 

In de eerste schets wordt begonnen met een mooie vlakverdeling waarbij een goede balans wordt gezocht tussen verhard (straatwerk) en onverhard (beplanting, gras, vijver). De compositie moet gevoelsmatig kloppen.

 

Basisonderdelen van de vlakverdeling zijn: terrassen en paden, vijver, gazon, beplanting, plek voor de afvalcontainer(s).

 

Pas nadat de vlakverdeling van de eerste schets goed is wordt deze tekening gedetailleerd uitgewerkt in een tuinontwerp.

Terrassen en paden

Bepaal bij het maken van een goede vlakverdeling eerst de plaats van de terrassen in de tuin. De meeste mensen willen graag een terras in de zon én in de schaduw. Op zeer zonnige dagen

 

Zo kunt u 's avonds genieten van het avondzonnetje terwijl u overdag heerlijk in de schaduw kunt zitten.

 

De ligstoelen of het zwembadje voor de kinderen kunnen op het zonneterras geplaatst worden. Dit terras kan vaak ook gebruikt worden als ochtendterras.

 

De terrassen kunt u het beste verbinden met een pad, al dan niet gedeeltelijk met stapstenen, waarbij er een looproute ontstaat die de verschillende deuren in de tuin (schuurdeur, poort, achterdeur, schuifdeuren etc.) met elkaar verbindt. Het pad hoeft niet overal even breed te zijn. U kunt ook de terrassen optisch uit laten vloeien in de paden door golvende lijnen te gebruiken of met verspringingen in het straatwerk. Tegels lenen zich sowieso niet zo voor gebogen en/of ronde vormen. Veel amateur tuinontwerpers, en dat is niet beledigend bedoeld, beginnen vaak met het terras direct achter de openslaande deuren of de schuifdeur(en) te maken. Bedenk dat wel dat u dan vanuit binnen altijd tegen terrasmeubilair aankijkt in plaats van op groen! Vindt u dat een aantrekkelijk idee? Is het een idee om het terras juist uit de zichtlijn, van binnen uit gezien, te plaatsen?

Vijver

Een mooi aangelegde vijver is een verrijking van de tuin. Het zorgt voor extra leven en maakt de tuin ruimtelijker.

 

Wilt u geen vijver, maar wel iets met water, dan kunt u denken aan een waterornament. Dit is van minder invloed op de vlakverdeling dan het inpassen van een vijver.

 

Heeft u regelmatig kleine kinderen in uw tuin spelen dan is een waterornament een leuk speelobject. Bovendien lokt stromend water in de zomer ook vogels en andere dieren. Een vijver en kleine kinderen zijn uiteraard geen goede combinatie.

 

Gazon

Families met jonge kinderen stellen vaak een gazon op prijs. Een mooi aangelegd gazon heeft een aantal voordelen. Een gazon is natuurlijk een speelbare valdempende ondergrond voor allerlei spelletjes. De aanlegkosten van een gazon zijn aanmerkelijk minder dan van de kosten van de aanleg van bestrating en/of van beplanting.

 

Als nadeel van een gazon valt het intensieve onderhoud te noemen. Een mooie dichte grasmat vraagt de nodige tijdsinvestering.

 

In de vlakverdeling van de tuin mag het gazon een vrij prominente plaats krijgen.

 

Beplanting

Met het kiezen van de juiste beplanting op juiste plaats maakt u de juiste sfeer in de tuin. Specifieke beplantingselementen zoals wintergroene hagen, een rij hortensia's, leibomen of een border met verschillende planten, dragen bij het gewenste sfeerbeeld. Om de totale structuur te versterken wordt regelmatig gebruik gemaakt van repeterende vierkante haagblokken van bijvoorbeeld palmboompje (Buxus), venijnboom (Taxus) of rode beuk (Fagus). Deze blokken kunnen geplaatst worden in een lage (wintergroene) bodembedekker, zoals kleine maagdenpalm (Vinca minor), schaduwkruid (Pachysandra) of leliegras (Liriope).

 

Niet alle beplantingselementen vragen dezelfde ruimte in de vlakverdeling. Zo vragen borders met verschillende planten vaak meer ruimte dan hagen of haagblokken.

 

Afvalcontainer(s)

Ook over de plek waar de afvalcontainers moeten komen, moet nagedacht worden in de vlakverdeling.

 

Niet iedereen heeft tegenwoordig nog afvalcontainers (kliko's). Maar wie ze nog wel heeft, heeft er dan vaak ook direct twee of drie. In de winterperiode is het comfortabel om deze kliko's in de buurt van de keukendeur te hebben, maar in de zomerperiode kunt u ze uiteraard het beste in de schaduw en uit het zicht van de terrassen en de woning plaatsen.

 

Ontwerpen is keuzes maken

Ontwerpen is niets anders dan voortdurend keuzes maken en bij iedere beslissing te overwegen: is dit mooi? Is dit de beste functionele oplossing?

 

Eigenlijk is het verstandig dat wanneer de eerste schets klaar is deze een paar dagen weg te leggen. Daarna stelt u zichzelf de vragen:

 

Zijn de verhoudingen van de tuinonderdelen in de gemaakte vlakverdeling goed?

 

Liggen de geplande tuinonderdelen op de goede plaats ten opzichte van de zon?

 

Wanneer u hier tevreden over bent dan is de basis goed en wordt het concept verder uitgewerkt in een ontwerpplan. Daarbij spelen nog een aantal andere aspecten die van belang zijn bij de uitwerking:

 

Sluit de vormgeving en materiaalgebruik van de tuin goed aan op de stijl van de woning?

 

Zijn er voldoende hoogteverschillen in de schets?

 

Is de tuin voldoende spannend?

 

Heb ik voldoende privacy?

 

Is er in ieder seizoen iets te beleven?

 

Het is uiteraard de bedoeling dat aan alle aspecten in het tuinontwerp is gedacht en in de afwegingen de juiste keuzes zijn gemaakt.

 

Mogelijkheden voor het maken van een tuinontwerp

Als het maken van een goed tuinontwerp zo gemakkelijk was, dan waren tuinontwerpers natuurlijk overbodig. Niets is minder waar. Een tuinontwerper heeft kijk op de juiste vlakverdeling tussen de verschillende tuinonderdelen en ook het inzicht om door vormgeving een mooi geheel te maken.

 

Bij het maken van een tuinontwerp komt veel vakkennis kijken. Denkt u maar eens aan materialenkennis van planten (levende materialen). Maar ook heeft een professionele tuinontwerper kennis met betrekking tot de mogelijkheden en gebruik van dode materialen zoals verschillende houtsoorten, metaal (bijv. aluminium, RVS en Cortenstaal) en steen (bijv. klei-, natuursteen- en betonproducten).

 

Wilt u zelf leren om een tuinontwerp te maken, dan kunt gebruik maken van het cursus- en/of workshopaanbod van verschillende tuinontwerpers en organisaties waaronder Volksuniversiteiten en De Tuinen van Appeltern. Online kunt u verschillende ontwerpstijlen en voorbeeld ontwerpen bekijken van diverse tuinontwerpers.

 

Een aantal organisaties zoals De Tuinen van Appeltern, Dreamgarden en Zorgeloos Buitenleven hebben vooral voor kleine tuinbezitters een aantal standaardtuinen bedacht. Deze zijn meestal aan te passen naar uw eigen situatie.

 

Soms kunt u voor een kosteloos tuinadvies ook terecht op open dagen bij een hoveniersbedrijf. Met een GroenKeur gecertificeerd bedrijf weet u zeker dat u te maken heeft met een ervaren hoveniersbedrijf dat staat voor kwaliteit.

 

Een andere mogelijkheid voor een (kosteloos) goed advies is via een echte tuinarchitect die aangesloten is bij de beroepsvereniging N.V.T.L. Vooral consumenten met speciale wensen of 'lastige' tuinen kunnen hiermee goed op weg geholpen worden! Voor meer informatie kunt u kijken op de website van de N.V.T.L.

 

Binnen De Tuinen van Appeltern, Europa's grootste voorbeeldtuinencomplex, vindt tweemaal per jaar een Tuinadviesdag plaats. Hier kunnen consumenten uit het hele land kosteloos een schets laten maken door een ontwerper van een door de Tuinen van Appeltern Exclusief geselecteerd hoveniersbedrijf.

 

Een afspraak maken kunt u ook met de betaalde Schetsservice van De Tuinen van Appeltern. Dat is ieder weekend mogelijk in het seizoen vanaf 1 maart tot 1 december. De Schetsservice werkt met ervaren tuinontwerpers.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 Sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 Jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 May heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 Apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 Apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 Apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 Apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 Jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 Jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 Jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming

Nieuwste artikelen

Tips om optimaal te genieten van je tuin
Je tuin is vaak een plek waar je lekker tot rust kan komen en kan genieten van de buitenlucht. Een tuin heeft meestal wel regelmatig onderhoud nodig, voor mensen die dit niet graag...
+ Lees verder
Tuinen
De soort en grootte van je tuin is erg afhankelijk van de plaats waar je woont. Nederland is een druk bevolkt land en hierdoor is ruimte op de ene plaats schaarser dan op andere...
+ Lees verder
Trampoline springen, sport of hobby?
Kinderen spelen graag buiten en hierbij dromen velen ervan om een ‘grote’   trampoline   in de achtertuin te hebben. Op deze manier kunnen zij lekker...
+ Lees verder
Vaker naar buiten met leuke speeltoestellen
Voor risicogroepen voor een vitamine d tekort is het belangrijk dat ze genoeg buiten komen. Deze risicogroepen zijn oudere mensen en jongere kinderen. Een tekort aan deze vitamine...
+ Lees verder
Hoe onderhoud ik mijn vijver?
Een vijver in de tuin heeft natuurlijk onderhoud nodig. Dit onderhoud is nodig om de vijver helder en de vissen in de vijver gezond te houden. Onderhoud in het voorjaar Als...
+ Lees verder
Hoe onderhoud ik mijn vijver?
Een vijver in de tuin heeft natuurlijk onderhoud nodig. Dit onderhoud is nodig om de vijver helder en de vissen in de vijver gezond te houden. Onderhoud in het voorjaar Als...
+ Lees verder
Haagplanten
In dit artikel proberen we uit te leggen hoe we een haag kunnen maken en welke planten we ervoor kunnen gebruiken. We gaan het hier vooral hebben over groenblijvende hagen maar we...
+ Lees verder
Wat te doen met een kleine tuin?
Heeft u bij uw woning enkel de beschikking over een kleine tuin? Dan moet u natuurlijk op een goede manier hiermee omspringen, want wanneer u dit niet doet zult u onnodig ruimte...
+ Lees verder
Kees Smit Tuinmeubelen sleept twee belangrijke prijzen binnen.
Kees Smit  Tuinmeubelen heeft dit jaar twee belangrijke prijzen gekregen. Aan het begin van dit jaar werd de fysieke vestiging in Amersfoort uitgeroepen tot de beste...
+ Lees verder
Tuinontwerp
Tuinontwerp De eerste stap naar een nieuwe tuin is vaak het tuinontwerp. Het is vaak lastig en het kost veel tijd om zelf een tuin te schetsen die één mooi geheel...
+ Lees verder
Tips bij het onderhouden van grasmatten
Het goed onderhouden van een grasmat betaalt zich uiteindelijk uit. Zorgen voor juist planning wanneer je wat aan je grasmat doet. Maaien, besproeien, bemesten, kalken en...
+ Lees verder
Bestrijd ongewenste dieren
Muizen, mollen, bedwantsen, er zijn allerlei beestjes die het woonplezier behoorlijk in de weg kunnen staan. Er zijn veel ongewenste dieren in huis kunnen binnen dingen zonder dat...
+ Lees verder
Een hovenier vinden in uw regio
Veel mensen vinden het maar een lastige klus. Hoe vind je nu de juiste hovenier in de eigen regio voor de specifieke klus. Voordat je kiest voor een bepaald hoveniersbedrijf, is het...
+ Lees verder
De beste vijverpompen van dit moment
Het kiezen van de beste vijverpomp is van verschillende aspecten afhankelijk. Ten eerste is dit afhankelijk van de vijver zelf. Denk hierbij aan de grootte en waar het apparaat...
+ Lees verder
Luxe tuinmeubelen van Royal Botania
Elke tuin kan een beetje luxe uitstraling wel gebruiken. Voor een moderne en luxe uitstraling is het merk Royal Botania uitermate geschikt. Dit merk kenmerkt zichzelf door altijd...
+ Lees verder