Portugese tegels? Alle ins en outs over Portugese cementtegels!

portugese tegels

Portugese tegels zijn van oorsprong een Andalusische kunstvorm. Vanuit Perzië werd de kunst van het schilderen van gepolijste tegels door de Moren naar het Portugese schiereiland overgebracht.  Kenmerkend hebben de tegels een basis van een cementen onderlaag waarop een marmerpoeder met pigmentkleuren word toegevoegd. Omdat de basis een onderlaag is van cement, wordt de bijnaam al heel snel “Portugese cement tegels”.

Portugese cement tegels

De Portugese cement tegels kunnen zowel buiten als binnenshuis gebruikt worden zijn in alle vormen en kleuren te verkrijgen. De Portugese cementen tegels worden ook vaak als basis voor een mozaïeken muur en vloer gebruikt. Ze geven de ruimte een kleurrijk, exotisch en zeer aantrekkelijk uitzicht. De Portugese cement tegels zijn terug in hun opmars en nu zijn er weer verschillende Portugese tegelfabrikanten die zich helemaal op de productie hiervan hebben gestort. Door de opkomst zo’n 300 jaar geleden zijn nu de Portugese tegels vooral nog te vinden in oude Belgische en Franse huizen.

Vergelijkbaar met de Portugese tegel is de mozaïektegel. Deze worden vaak teruggevonden in Marokkaanse huizen. De kwaliteit van deze tegels is iets minder en zijn wat poreuzer. Portugese tegels worden overigens niet alleen in Portugal geproduceerd, maar ook in Italië, Frankrijk, Mexico en Spanje gemaakt.

Eigenschappen van Portugese Tegels

De eigenschappen van deze tegels zijn de prachtige tekeningen en patronen op een cementen onderlaag. Muurtegels uit Portugal zijn wit met blauw en werden in de 18e eeuw gemaakt. Deze zijn toen ook in groter getalen vanuit Delft geïmporteerd. In Delft kregen de tegels mooie typische Portugese patronen en landschappen. Vandaag de dag vindt de beschildering wel vanuit Portugal plaats, maar de beschildering is nog steeds op dezelfde wijze.

Portugese tegels lijmen en voegen

Portugese tegels worden gelijmd en dat wordt het beste gedaan met een witte Portugese poederlijm. Deze lijm is speciaal gemaakt v oor het lijmen van dit soort tegels. Wanneer het poedergemengd is met water is het gebruiksklaar. Het dik aanbrengen van de lijm wordt aangeraden, maar niet voor meer dan 10 tegels. Voor het voegen moet je zeer smalle voeglijnen gebruiken. Als je zulke smalle voeglijnen gebruikt, zorg je ervoor dat de patronen en de mooie doorloop van Portugese tegels blijven behouden. Je kan zelf kiezen wat voor kleur de voeglijnen worden, maar meestal kiest men voor een grijze kleur. Wanneer de vloer net gelegd is, is het verstandig om de eerste drie maanden er niet al te zware spullen op te plaatsen. De Portugese tegels hebben voldoende droogtijd nodig om volledig te harden.

Portugese tegels onderhouden

Het onderhoud van je Portugese tegels is niet heel erg moeilijk. Je kan de vloer gewoon stofzuigen en met een zachte zeep dweilen. Het is ook aan te raden om eens in de zoveel tijd de vloer met een harde borstel schoon te maken. Als je de tegels mooi wilt laten glanzen is het aan te raden om Lithofin glans te gebruiken. Als de tegels geïmpregneerd zijn is de bovenste laag sowieso beschermt tegen vlekken en andere vloeibare substanties.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 Sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 Jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 May heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 Apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 Apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 Apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 Apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 Jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 Jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 Jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming