De afbouw

afbouw

Begint je nieuwe huis al ergens op te lijken? Is de ruwbouw af? De muren staan, je huis is inmiddels water- en winddicht, de riolering is aangelegd etc.? Mooi, dan kan er aan de afbouw begonnen worden. Bij sommige bouwbedrijven vallen werkzaamheden zoals beglazing, installaties, zonwering, dakafwerking, beveiligingssystemen, balustraden en hekwerken onder de afbouwwerkzaamheden. Maar de afbouw vindt eigenlijk voornamelijk binnenshuis plaats.

Stukadoor voor de afbouw

Wanneer er aan de afbouwwerkzaamheden begonnen kan worden mag een gekwalificeerde stukadoor niet ontbreken! Immers moeten de muren en het plafond nog afgewerkt worden, wat ook onder de afbouw valt. De stukadoor brengt een laag van specie of gips aan op de muren en plafonds. Meestal dient deze laag ter bescherming van de muur, maar zeker ook als verfraaiing. De ‘look and feel’ van de muren en plafonds bepaald voor een groot deel de sfeer in huis. Oriënteer je daarom goed en neem rustig de juiste beslissing. Er bestaan verschillende soorten stucwerk:

 • Pleisterwerk
  Pleisterwerk is één van de meest voorkomende stucwerkzaamheden tijdens de afbouw. Pleister is een mengsel van gips, zand en water dat aangebracht kan worden op zowel muren als plafonds. Het pleisterwerk kan machinaal maar ook met de hand aangebracht worden. Daarnaast kan de dikte van het pleisterwerk variëren. Het kan slechts enkele millimeters dik aangebracht worden, tot zelfs een aantal centimeters dik.
 • Spackspuiten
  Spackspuiten kan prima toegepast worden op zowel muren als plafonds. De pleister wordt onder hoge druk op de muur of plafond gespoten. De textuur kan variëren van zeer fijn tot aardig grof. Spackspuitwerk is in vele kleuren te verkrijgen.
 • Schuurwerk
  Met name op plafonds zie je wel eens stucwerk met een zogenaamd wolkeneffect. Dit is aangebracht met schuurwerk. Het gaat hierbij om een vochtregulerende maar zeker ook een decoratieve afwerking.
 • Betonlook
  De betonlook is in verschillende kleuren te verkrijgen. Dit stucwerk wordt met name gebruikt voor in de badkamer of toilet. Je ziet deze look vooral in moderne (nieuwbouw)huizen. Er wordt als het ware een effect van betonnen muren gecreëerd. Echter voelen deze gelukkig niet koud aan.
 • Sierpleister
  Sierpleister wordt ook wel ‘spachtelpoets’ genoemd. Het gaat hier om pleisterwerk maar dan met een korrelig oppervlak. De dikte van deze korrels kan verschillen, kies dus wat jij mooi vindt! Natuurlijk is deze sierpleister in verschillende kleuren verkrijgbaar. 

Overige afbouwwerkzaamheden

Nu de muren en het plafond af zijn, zijn de afbouwwerkzaamheden natuurlijk nog niet klaar. Wat dacht je van de schilderwerkzaamheden? En ook de afwerking van de vloer is bepalend voor de sfeer die het huis uitstraalt. Denk daarom dus goed na over de keuze van de vloer, de kleur en het materiaal. Zodra de keuken geplaatst gaat worden, de badkamer en het toilet gemonteerd zijn gaat je huis er bewoonbaar uitzien. En dat is natuurlijk hartstikke spannend! Zorg er dus voor dat alle puntjes netjes op de ‘i’ worden gezet zodat je tevreden en trots kan zijn op het eindresultaat!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 Sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 Jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 May heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 Apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 Apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 Apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 Apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 Jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 Jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 Jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming