Een stratenmaker

Het beroep stratenmaker, daar heeft iedereen wel eens van gehoord. Toch komt er vaak nog veel meer bij kijken dan mensen in eerste instantie denken. Een stratenmaker dient kennis te hebben van verschillende ondergronden en moet weten met welke soort steen werk verband moet worden gelegd. Gelukkig kunnen veel werkzaamheden nu worden overgenomen door machines, want het beroep stratenmaker blijft een zwaar beroep.


Werkzaamheden stratenmaker
Omdat er verschillende soorten bestrating zijn zoals klinkers, tegels, keien en natuursteen, vergt iedere bestrating een eigen aanpak. Je kunt op verschillende manieren werken als stratenmaker. Je kunt ervoor kiezen om voornamelijk werkzaam te zijn bij particulieren. Bij particulieren leg je voornamelijk tuinen aan of je bestraat opnieuw bij mensen thuis. Er komen hier meer zaken bij kijken zoals de kennis die je moet hebben voor beplanting, en het plaatsen van schuttingen en vlonders. Je kunt als stratenmaker ook werken in de wegenbouw. Dit zijn meer de grote projecten, je bent dan in veel gevallen werkzaam voor de gemeente, of voor grote aannemersbedrijven. Hierbij gaat het vaak om het aanleggen van een nieuwe straat, of her bestraten van het huidige straatwerk.

 

Als stratenmaker werk je vaak in een koppelvorm. Dit koppel bestaat uit een stratenmaker en een opperman. De opperman zorgt ervoor dat de stratenmaker tijdig voldoende stenen ter beschikking heeft.

 

Benodigdheden stratenmaker
Een stratenmaker heeft veel verschillend gereedschap nodig en moet speciale werkschoenen dragen, die voorzien zijn van een stalen neus. En dienen handschoenen worden gedragen ter beschermen van de handen. En wanneer een stratenmaker met de trilplaat aan het werk gaat, moet hij gehoorbescherming dragen. Volgens de ARBO wet moeten oppervlakken van 1500m2 en groter, machinaal worden bestraat. Een straat machinaal bestraten heeft wel een nadeel, er moet een dure machine worden aangeschaft. Machinaal straten gaat erg snel en efficiënt, maar is op kleinere werken juist minder handig.

 

Wil je graag in de buitenlucht werken en lichamelijk werk uitvoeren dan is stratenmaker misschien iets voor jou. Omdat het een vrij zwaar beroep is, wordt het veelal door mannen beoefend. 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 Sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 Jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 May heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 Apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 Apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 Apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 Apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 Jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 Jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 Jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming