Vraag gratis offertes aan

Wat moet er geschilderd worden, beschrijf wat er moet gebeuren en eventueel wat ongeveer de oppervlakte is in m2.

optioneel

Schilderwerk voorbereiden met schuurmachine

Het voorbereiden van de ondergrond is erg belangrijk, voordat je begint met schuren. Maar waarom is dit eigenlijk zo? De belangrijkste reden hiervoor is dat de verf een goede basis ondergrond nodig heeft voor een goede hechting. Elk materiaal heeft een andere voorbewerking nodig. Soms moet eerst de huidige verf worden verwijderd of is het materiaal aan reparatie onderhevig. Zeker als het gaat om lakken is de ondergrond door de lak heen nog steeds goed zichtbaar. De textuur en de houtkenmerken wil je graag door middel van het lak extra kracht bijzetten. Het verkeerd schuren van de ondergrond met een schuurmachine kan dan funest zijn voor de uitstraling. In onderstaande beschrijving vertellen we door middel van 5 stappen meer over het voorbewerken van schilderwerk.

 1. Reparatie ondergrond: bij beschadigingen aan de ondergrond.
 2. Oude verflaag verwijderen: verwijder oude lagen voor een betere hechting.
 3. Ontvetten: het ontvetten moet te allen tijde gebeuren.
 4. Schuren: schuur altijd eerst de ondergrond (bv. met een schuurapparaat).
 5. Grondverven: maak gebruik van grondverven.

Voorbereiden van schilderwerk in 5 stappen

Er zijn 5 stappen te onderscheiden die je moet doorlopen voor wanneer je wilt gaan verven. Hierbij is het belangrijk dat je enige voorkennis hebt en het benodigde gereedschap. Allereerst kan schuurpapier en een schuurmachine natuurlijk niet ontbreken. Lees snel verder om meer te leren over de stappen die moeten worden doorlopen. Wees je ervan bewust dat alleen in onderstaande volgorde kan worden gewerkt. Om te beginnen met het repareren van de ondergrond.

1. Ondergrond repareren

Het kan nogal snel voorkomen dat hout is verrot ook wanneer deze al eerder is geverfd. Soms lijkt het hout niet verrot, omdat de verflaag er nog mooi op zit. Tik daarom een aantal keer op het hout om te achterhalen of dit nog in een goede staat is. Verwijder het verrotte hout om verspreiding van houtrot te voorkomen. Snij het verrotte hout weg en vul dit op met nieuw hout of een vulmiddel. Hetzelfde geldt ook voor het schilderen over stucwerk. Maak hierbij gebruik van een vulmiddel met dezelfde structuur als het omliggende stucwerk.

2. Oude verflaag verwijderen

Door zon of andere omstandigheden kan de oude verflaag sterk zijn beschadigd. Wat je ook vaak ziet is dat de verf begint te bladeren. Als schilder is herstellen vaak niet de beste oplossing. In veel gevallen wordt de oude verflaag verwijderd om zo een goede basis te behouden voor het schilderen. Een slechte verflaag is te herkennen aan: verkleuringen, onthechting (blaasjes) en barsten. Daarbij kunnen een viertal technieken worden ingezet om een slechte verflaag te verwijderen:

 • Logen: kan gezien worden als een ingewikkeld proces waarbij de verflaag, beits of lak door een ‘loogbad’ van het materiaal loskomt. Wanneer de verflaag begint los te komen wordt deze met een hoge druk van het materiaal verwijderd.

 

 • Zandstralen: de naam zegt het al ‘zandstralen’. Dit houdt in dat de verf wordt verwijderd door gebruik te maken van gritkorrels. Deze korrels worden onder hoge druk op het voorwerp gespoten.
 • Afbranden: zoals de naam al aangeeft wordt er een brander gebruikt om de oude verflaag te verwijderen. De brander creëert een heteluchtstroom die de verf verschroeit. Met een krabber kan de verschroeide verf worden verwijderd.
 • Afbijten: wanneer je gebruik maakt van afbijten gaat het om een wat chemische aanpak. Hiervoor gebruik je een afbijtmiddel die je op de verf smeert. Het is een kwestie van laten inweken en wachten maar. Wanneer de verf loslaat kan deze met een krabber worden verwijderd.

3. Ontvetten

Vet is een gevaarlijke factor die de hechting van verf op de ondergrond tegengaat. Een belangrijke maatregel die je moet nemen is een goede ontvetting van het materiaal. Dat ontvetten voor het schuren komt heeft een belangrijke reden. Wanneer je het ontvetten na het schuren zou doen is de kans groot dat het bestaande vet diep in het materiaal wordt geschuurd. Iets wat je als schilder natuurlijk niet wilt hebben.

4. Schuren

Schuren is erg belangrijk voor wanneer je wilt gaan verven. Bij alle houten onderdelen, zoals vloeren, trappen en kozijnen is deze voorbereiding benodigd. Men verwacht dat door het schuren het oppervlak gladder wordt en daardoor minder hechting zal bieden. Toch is het tegendeel waar. Door het schuren wordt het oppervlak ruwer, waardoor de verf beter zal hechten. Wanneer je gaat schuren moet je er rekening mee houden dat je verschillende schuurmachines kunt gebruiken. Hieronder worden een drietal schuurmachine soorten kort toegelicht:

 • Bandschuurmachine: een bandschuurapparaat kan worden ingezet voor het schuren van grove en grote oppervlakken. Vaak niet aan te raden voor de laatste afwerking van het materiaal.
 • Deltaschuurmachine: veel klussers gebruiken een deltaschuurmachine (oftewel driehoek schuurapparaat) voor het schuren van kozijnen of werkstukken met veel hoeken.
 • Excenterschuurmachine: excenterschuurmachines zijn perfect voor oppervlakken die licht gebogen zijn. Dankzij de ronde schuurzool kan de machine ook worden ingezet voor polijstwerkzaamheden.

5. Grondverven

In veel gevallen is het belangrijk om gebruik te maken van een grondverf. Een grondverf is een voorbereiding die ervoor zorgt dat de nieuwe verf beter hecht aan de ondergrond. Welke grondverf of voorbehandelingsmiddel er nodig is ligt aan het materiaal wat je wilt gaan verven. Hieronder worden drie verschillende materialen en het bijbehorende voorbehandelingsmiddel kort beschreven:

 • Stucwerk: wanneer op stucwerk voor de eerste keer verf wordt aangebracht, zal je merken dat het stucwerk veel verf opneemt. Hierdoor moet je veel lagen opnieuw aanbrengen totdat het stucwerk zogezegd verzadigd is. Een handig hulpmiddel om dit tegen te gaan is een voorstrijkmiddel. Dit middel voorkomt dat het stucwerk veel verf opneemt, wat weer scheelt in de kosten.
 • Hout: hout wat kaal geschuurd of onbehandeld is heeft altijd een grondverf nodig. Niet alleen zorgt de grondverf voor het opvullen van kleine oneffenheden, maar ook creëert het een glad resultaat.
 • Kunststof of metaal: wil je kunststof of metaal schilderen? Dan moet je eerst een primer aanbrengen, voordat je begint met schilderen. Dit is ook weer om een betere hechting tussen het materiaal en de verf te realiseren.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 Sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 Jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 May heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 Apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 Apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 Apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 Apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 Jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 Jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 Jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming

Nieuwste artikelen

De juiste schilder vinden
Er zijn vele manieren om een vakman te contacteren. De ouderwetse manier is bij je familie of vrienden vragen of hun nog een goede schilder weten. Je hebt dan meteen een stukje...
+ Lees verder
Een stappenplan bij het verven van je muur
Nieuw seizoen, nieuwe tint Het is lente en het is weer heerlijk licht buiten en dus binnen. Met dat licht kan het wel opeens duidelijk worden dat de kleur op je muren zijn...
+ Lees verder
Wanneer heeft mijn huis een schilderbeurt nodig?
De buitenboel laten schilderen Je hebt pas een nieuw huis gekocht, dan zal het nog niet echt nodig zijn om direct te gaan schilderen. Dit is pas na een jaar of 5 aan de orde....
+ Lees verder
Schilderwerk voorbereiden met schuurmachine
Het voorbereiden van de ondergrond is erg belangrijk, voordat je begint met schuren. Maar waarom is dit eigenlijk zo? De belangrijkste reden hiervoor is dat de verf een goede basis...
+ Lees verder
Schilderen van een woning
Om uw woning op sfeer te brengen is het natuurlijk noodzakelijk dat er wat wordt gedaan een de muren het plafond. Dit kan op een aantal manieren, maar een nog steeds veel...
+ Lees verder
Houten meubels bewerken
In elke bouwwinkel zijn er wel houten planken verkrijgbaar, maar weet jij hoe deze worden gemaakt en wat er allemaal bij komt kijken? Een plank is gemaakt van de boom en deze moet...
+ Lees verder
Met deze tips plak je af als een echte pro
Schilderen is zeker niet het vervelendste klusje in jouw huis. Met een beetje inzet en talent verander je binnen een mum van tijd de uitstraling van jouw muren of staat jouw trap...
+ Lees verder
Kleur in huis!
Het lijkt zo makkelijk, kleuren kiezen die passen in jouw interieur, toch is de werkelijkheid net even wat anders. Trends veranderen, smaken verschillen en bij elke woning passen...
+ Lees verder
Tips bij het schilderen van houtwerk
Zoals iedereen wel weet is het weer in Nederland wisselvallig en daarom moet het houtwerk, eigenlijk al het buitenschilderwerk voldoen aan verschillende eisen. Met een...
+ Lees verder
De werkzaamheden van een schildersbedrijf
Een schilder kan veel waarde toevoegen aan een woning. Zodra je een schildersbedrijf inhuurt verwacht je natuurlijk dat hij zijn vak verstaat en dus weet wat er moet gebeuren om...
+ Lees verder
Kunnen muurtegels geschilderd worden?
Wil je jouw muur met muurtegels veranderen maar heb je een klein budget? Dan is het een goede oplossing om je muurtegels te verven, nieuwe tegels laten plaatsen is immers duurder....
+ Lees verder
De herfst is in aantocht, kan ik nog buiten schilderen?
De herfst is officieel begonnen en vele mensen vragen zich af of je dan nog wel de buitenkant van het huis kunt schilderen. Nou dit kan! Je hoeft niet per se zoals vaak wel wordt...
+ Lees verder
Kleur & je humeur
Met een likje verf wordt de sfeer in huis bepaalt, daarmee kun je wel zeggen dat het de meest invloedrijke middel is voor in je interieur. Licht, donker, glansgraad, textuur of...
+ Lees verder
Wat kost een schilder?
Eenmaal in de drie tot vijf jaar zou je je huis moeten schilderen. Helaas is niet iedereen handig genoeg om dit zelf te doen of ze hebben er gewoonweg geen tijd voor. Om je huis...
+ Lees verder
Likje verf nodig? Bekijk de schildersdiensten
Als je huis toe is aan een laag nieuwe verf dan wil je natuurlijk dat dit goed gedaan wordt. Een mooi onderhouden huis verhoogt namelijk je wooncomfort en de waarde van je woning....
+ Lees verder