Maak uw eigen houten meubels!

houten meubels

Als je dit artikel leest, is de kans groot dat je ervan houd om zelf te klussen. Het maakt niet zoveel uit of je een professional, semiprofessional of een, “IKEA-level-professional”, bent. Je vind waarschijnlijk het idee om je houten meubels zelf in elkaar te zetten min of meer sympathiek. Mensen die zelf hun meubels bouwen hebben verschillende redenen om dit te gaan doen. De ene wil graag zijn meubels en inrichting een persoonlijke touch geven, de ander kan gewoon geen meubel vinden dat precies qua afmetingen of kleur in de kamer past. Natuurlijk speelt het budget ook een belangrijke rol, omdat men bij zelf gemaakte houten meubels alleen voor het materiaal hoeft te betalen en niet voor de werktijd die in een compleet meubelstuk zit. 

De houtsoorten

We onderscheiden hout meestal in twee groepen. Deze zijn loofhout en naaldhout.

 

Loofhout. Loofhout is, zoals de naam het al laat vermoeden, afkomstig van loofbomen die tot de Angiospermen, de bedektzadigen horen. Loofhout wordt ook wel hardhout genoemd, waarbij hier helemaal geen verband gelegd kan worden met de hardheid van het hout. Er zijn namelijk ook loofbomen van een heel zacht hout. Voorbeelden zijn linde, populier of wilg. 


Naaldhout
. Naaldhout is afkomstig van naaldbomen die tot de Gymnospermen, de naaktzadigen horen. Zoals je waarschijnlijk weet zijn naaldbomen vaak het hele jaar door groen en zijn voornamelijk in de gematigde streken en in de bergen op grotere hoogtes te vinden. In tegenstelling tot Loofhout word naaldhout ook zachthout genoemd omdat het gemiddeld aanmerkelijk zachter is dan loofhout. Wat loofhout en naaldhout gemeen hebben is dat naast boomsoort ook het groeiklimaat bepalend is voor de zacht- of hardheid van het hout. De in Nederland meest gebruikte soorten naaldhout zijn vurenhout en grenenhout. Larikshout is evenals grenen een duurzame vaak gebruikte naaldhoutsoort. We kunnen concluderen dat het dus belangrijk is dat je de juiste houtsoort kiest voor de constructie van je houten meubels.

 

Er zijn heel veel houtsoorten met erg verschillende eigenschappen en bijzonderheden. Er zijn uitgebreide lijsten en overzichten te vinden over meer houtsoorten, wij willen je alleen de meest geschikte soorten hout voorstellen die interessant kunnen zijn als je je eigen houten meubels gaat bouwen.

Berkenhout: een zacht en zeer taai hout met een geel tot roodachtig kleur wat door zijn zachtheid ook goed geschikt is voor fijn werk. Bovendien heeft het een prachtige worteltekening.

Beukenhout: Beuken is zwaar, hard en goed belastbaar hout wat goed te bewerken en vooral goed te beitsen valt. Als je van plan bent om houten meubels voor de tuin te gaan bouwen moet je rekening houden dat de houtworm dit soort hout ook erg aantrekkelijk vindt.


Ebbenhout
: Ebben is een zeer hard, ruw houtsoort wat wel makkelijk scheurt, waardoor het meer vaardigheid vereist. De bijna zwarte kleur maakt dit houtsoort uniek maar ook duur. Het laat zich prima polijsten.


Esdoornhout
: Esdoorn is ook geschikt voor het fijn werk omdat het weinig werkt en daarom bijna niet scheurt. Daarbij is het alsnog middelzwaar en hard. Esdoorn heeft een geel tot witte kleur en een fijne structuur.


Mahoniehout
: Mahonie laat zich erg goed bewerken, ondanks dat het hard, zwaar, vast en duurzaam is en weinig werkt. De kleur kenmerkt zich door zijn geel, bruin en roodachtig beeld en door zijn veel verschillende tekeningen. Deze opmerkelijk positieve eigenschappen maken het ook tot één van de duurdere houtsoorten.


Palissanderhout
: Wil je een exclusief houten meubel en ben je bereid om voor een waardevol en duur houtsoort te kiezen, kan Palissander de juiste oplossing zijn. Ondanks zijn zware en harde eigenschappen is het nog goed te bewerken en de violet tot donkerbruine, soms zwarte kleur met de verschillende tekeningen geeft uw meubel ook de unieke en chique look die het verdient.


Taxushout
: is de hardste naaldhoutsoort die je goed kunt beitsen en te polijsten. Taxus is goed te bewerken en is een zwaar en duurzaam hout. Daarnaast werkt het weinig en heeft het een smalle geelachtige spint met een donker bruinrode kern.


Western Red Cedarhout
: Western Red Cedar is een zacht, maar zeer duurzaam hout met een grove structuur en duidelijk zichtbare groeiringen. Het heeft een lichtbruine tot bruine kleur en kenmerkt zich verder door zijn aromatische geur. Kies je voor dit hout, kan je beter met scherpe gereedschap aan de slag gaan, dan is ook deze houtsoort goed te bewerken.


Zebranohout
: Ben je op zoek naar een hard, zeer zwaar, duurzaam en belastbaar hout met een unieke “zebragestreepte” bruin/zwarte kleur, wat ook (met scherp gereedschap) goed te bewerken is, is Zebrano wellicht de juiste houtsoort voor je houten meubels.

Wat heb je nodig voor je houten meubelen?

Als je serieus aan de slag wilt met houten meubels maken, heb je een aantal gereedschappen nodig. Met de onderstaande lijst kan je bijna alles doen wat je van plan bent. De lijst is zeer compleet, dus het is aan te raden dat je van te voren goed nadenkt over wat  precies wilt bereiken. Dan hoef je ook vast en zeker minder gereedschap aan te schaffen.

We onderscheiden handgereedschap (meestal voor het kleine werk) en machinaal gereedschap (vaak voor het grotere werk). Voor een uitleg hoe je dit gereedschap moet gebruiken kan je terecht bij de betere bouwmarkt of je vakman in de buurt.

De volgende items zijn interessant:

Handgereedschap

 • Meetgereedschappen: lineaal, meetlint en duimstok
 • Afschrijfgereedschap: kruishout, blokhaak en zweihaak
 • Handzagen
 • Schaven en beitels
 • Lijmtangen
 • Bankklemmen
 • Handboren

Machinaal

 • Vlakvandiktebank
 • Formaatzaag
 • Langgatboormachine
 • Lintzaag
 • Kolomboormachine
 • Langebandschuurmachine
 • Woodrat
 • Freestafel
 • Bandschuurmachine
 • Bovenfrezen
 • Decoupeerzaag
 • Boormachine
 • Accuboormachine
 • Figuurzaag

De technieken

Tekenen

Het maakt niet zo veel uit of je goed bent in tekenen, je doet er sowieso goed aan om je ideeën voordat je begint op papier te zetten zodat je een duidelijk beeld krijgt van hoe je houten meubelen eruit zouden moeten zien. Ook belangrijk is dat je de juiste afmetingen erbij zet, zodat je in de winkel de juiste materialen kunt kopen en zeker kunt zijn dat het meubelstuk uiteindelijk ook in de kamer past.

 

Zagen

Voordat je gaat zagen moet je uiteraard de juiste markeringen op het hout aanbrengen, hierna kan je met een gepaste zaag aan de slag. Let daarbij op de vingers!


Schroeven/Lijmen

Als je de losse houten onderdelen klaar hebt liggen kan je aan de slag met het in elkaar zetten van je houten meubel. De juiste manieren hierbij zijn het gebruiken van schroeven en/of lijm. Als je gaat lijmen moet je zorgen dat de oppervlaktes vetvrij zijn. Let tijdens het lijmen erop dat de oppervlakten goed aan elkaar aansluiten en laat de lijm vooral lang genoeg opdrogen en hard worden.


Afwerken

Als je klaar bent met het in elkaar zetten van je houten meubel, kan je beginnen met de afwerking. Schuren en beitsen zijn vaak gebruikte manieren.

 

Voordat je begint met beitsen, is het belangrijk om je meubels te schuren. Je kunt het beste in de richting van de houtnerven mee schuren. Je dient erop te letten dat je het juiste schuurpapier gebruikt. Algemeen kunnen we zeggen: Heel grof schuurpapier is niet voor lichte meubelstukken geschikt, fijn schuurpapier is ongeschikt voor zware meubels.

 

Wanneer je je antieke meubel helemaal geschuurd hebt en het oppervlak vetvrij is, kan je verder gaan met het beitsen.

 

Beitsen is het aanbrengen van een transparante of dekkende laag om vezels van bijvoorbeeld hout een mooi uiterlijk te geven. In tegenstelling tot lak (in de volksmond vaak verf genoemd) en vernis dringt beits gedeeltelijk in het hout. Beitsen die voor buiten geschikt zijn hebben meestal een vochtregulerende werking en bieden vaak een UV-bescherming.

 

Alle houtsoorten kunnen worden gebeitst. Naaldhoutsoorten geven, door het in meer of mindere mate aanwezig zijn van hars, meer problemen dan loofhoutsoorten.

 

Beits kan op verschillende manieren opgebracht worden: met de verfroller, kwast, verfspuit, spons, doek of iets dergelijks. Het is belangrijk dat je tijdens het beitsen eventuele druppels zo snel mogelijk weghaalt. Als je dit achteraf moet doen, zorgt dit voor een minder mooi resultaat.

 

Na de laatste afwerking kan je genieten van je eigen zelf gemaakte houten meubels!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 Sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 Jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 May heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 Apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 Apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 Apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 Apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 Jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 Jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 Jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming

Nieuwste artikelen

Fair trade bamboe stoelen
Een fair trade stoel. Er zijn verschillende mogelijkheden en verschillende meubels te vinden die van bamboe worden gemaakt. Deze nieuwe fair trade innovatie wordt steeds...
+ Lees verder
Fair trade bamboe stoelen
Een fair trade stoel. Er zijn verschillende mogelijkheden en verschillende meubels te vinden die van bamboe worden gemaakt. Deze nieuwe fair trade innovatie wordt steeds...
+ Lees verder
Meubeltjes voor de kinderkamer die de tand des tijds doorstaan
Het inrichten van de babykamer of een kinderkamer voor een groter kind is heel leuk om te doen. Tegelijkertijd is het ook een enorme uitdaging want je hebt vast een bepaalde...
+ Lees verder
Slapen met linnen dekbedovertrek
Linnen beddengoed komt weer helemaal terug in de slaap mode. Beddengoed van puur linnen is wat deze periode het dekbedovertrek is waar je onder moet slapen. Een van de niet...
+ Lees verder
Meubilair kopen op het internet steeds populairder
In Nederland leven we tegenwoordig in een digitale wereld. Bijna alles wat wij doen gebeurt tegenwoordig online. Het internet is onmisbaar geworden in het leven van de Nederlander....
+ Lees verder
Tips voor het modern inrichten van je woonkamer
Als je je woonkamer gaat inrichten of opnieuw wilt inrichten kun je kiezen uit verschillende stijlen zoals retro, klassiek of modern. Voor mensen die hun woonkamer graag een...
+ Lees verder
Hoe kies je de perfecte meubels?
Iedereen is wel bekend met Ikea en bijna iedereen heeft ook wel iets van Ikea thuis staan. Nu heeft Ikea vorig jaar een app ontwikkeld waarmee jij met je smartphone of tablet...
+ Lees verder
Onmisbaar bij de inrichting van je nieuwe of vernieuwde woning: een lichtplan!
Bij het bouwen of verbouwen van een woning wordt er vaak te laat en te weinig aandacht besteed aan verlichting. Niet handig, want verlichting bepaalt voor een groot deel de sfeer...
+ Lees verder
Het duurzame nieuwe werken van Ahrend
Ahrend, het bedrijf dat al jarenlang voorziet in kantoorbehoeften, ontwikkelt meubilair voor de zakelijke dienstverlening, overheden, de industrie en Nuts, het onderwijs en zorg en...
+ Lees verder
Design meubelen van Vitra te huur bij Alvero
Meubelfabrikant Vitra, een familiebedrijf dat in 1950 is opgericht, ontwikkelt sinds jaar en dag gezonde, vernuftige en duurzame oplossingen die voor inspiratie moeten zorgen; niet...
+ Lees verder
Designmeubelen huren van topmerken
Wilt u voor de gelegenheid de beschikking hebben over stijlvolle meubelen of heeft u een goede reden om voor langere tijd design meubelen te huren? Het huren van design meubelen of...
+ Lees verder
houten meubels
Maak uw eigen houten meubels!
Als je dit artikel leest, is de kans groot dat je ervan houd om zelf te klussen. Het maakt niet zoveel uit of je een professional, semiprofessional of een,...
+ Lees verder
design meubelen
Design meubelen
Met nieuwe meubelen kun je een hele nieuwe sfeer in en uitstraling van je woonkamer creëren. Zo kan een klassieke stijl in één dag worden omgetoverd tot een...
+ Lees verder
antieke meubels
Geef je antieke meubels een nieuw jasje!
Mensen kiezen voor verschillende redenen vaak liever voor de renovatie van een antiek meubelstuk dan voor de aankoop van een nieuw exemplaar. Dit kan verschillende redenen hebben....
+ Lees verder