Kozijnen offertes?

Bijvoorbeeld: raamkozijn, deurkozijn, afmetingen

Kunststof kozijnen icm HR++ glas: Flinke besparing

kozijnen glas besparing HR++

Met een slecht geïsoleerde woning stookt u voor de buitenlucht. Door uw woning te isoleren, wordt de warmte beter vastgehouden in huis. Dat scheelt veel energie. Isoleren vraagt een investering, maar die verdient u terug via de lage energierekening.

 

HR++ glas bestaat net als gewoon dubbelglas uit twee ruiten met een ruimte (spouw\) ertussen. Het bijzondere van HR++ glas is de vrijwel onzichtbare flinterdunne metaallaag (meestal coating genoemd) op de spouwzijde van de binnenruit. De spouw tussen de ruiten is gevuld met edelgas, meestal argon.

 

Deze metaallaag laat de zonnestraling door, terwijl de warmtestraling (vanuit de woning) wordt teruggekaatst in de woning. Door de hoge warmte-isolerende kwaliteiten van HR++ glas is er minder energie nodig voor ruimteverwarming dan bij ander glas. Daarnaast is het wooncomfort in de winter door HR++ glas merkbaar beter.

 

Energiebesparing, milieu en HR++ glas

Verlaging van het energieverbruik is beter voor het milieu. Uw energieverbruik neemt af door goede isolatie van uw huis: door isolatieglas gaat minder warmte verloren en de verwarmingsketel hoeft minder hard te stoken. Gemiddeld verbruikt een woning voor centrale verwarming ongeveer 1.200 m3 gas. Als enkel glas wordt vervangen door HR++ glas, kan dat in een woning met 20 m2 glas gemiddeld 315 tot 460 m3 gas per jaar besparen. Het vervangen van enkel glas door HR++ glas, leidt dus tot aanzienlijke verlaging van uw energieverbruik.

 

De productie van glas kost veel energie. De milieubelasting van de productie van HR++ vensterglas is hoger dan die van enkel glas. Gedurende de levensduur van het HR++ glas wordt echter zoveel op energie bespaard voor ruimteverwarming, dat de benodigde productie-energie daardoor vele malen wordt gecompenseerd. De edelgassen (zoals argon) die zorgen voor de extra-isolerende eigenschappen van HR++ glas, zijn onschadelijk voor de gezondheid en het milieu.

 

Isolatieglas in kunststof kozijnen

Onder isolerend glas vallen alle soorten glas die beter isoleren dan enkel glas. Isolerend glas bestaat uit twee, soms drie, glasplaten met daartussen een ruimte, de zogeheten spouw. Tegenwoordig wordt in plaats van gewoon dubbel glas meestal isolerend glas gebruikt met hoog rendement (HR++).

Hieronder alle soorten isolerend glas op een rij:

  • gewoon dubbel glas
  • HR
  • HR+ glas
  • HR++ glas
  • HR+++ glas
  • Voorzetramen
  • Monumentenglas

 

Isolatie beter door argon en coating

In de spouw tussen de glasplaten zit droge lucht, of een soort gas. Die van gewoon dubbel glas is gevuld met droge lucht. Tussen de glasplaten van HR++ en HR+++ (en het meeste HR+) glas zit een edelgas, meestal argon. Edelgassen isoleren beter dan droge lucht.

Aan de binnenzijde van alle HR glassoorten zit ook een coating (laagje), dat de isolatie nog meer verbetert. De coatings weerkaatsen namelijk de warmte, maar laten het zonlicht grotendeels door.

Het soort glas is herkenbaar aan de aanduiding (HR, HR+ en HR++ ) tussen de glasplaten in. Als u twijfelt of het glas een warmtereflecterende coating heeft, kunt u dat met een aansteker controleren: houd (in huis) op tien centimeter van het dubbel glas een brandende aansteker. Kijk naar buiten: u ziet dan vier vlammetjes reflecteren. Als er een coating op het glas zit, heeft de tweede of derde vlam een afwijkende kleur (meestal blauw/roze).

 

Isolatiewaarde kiezen

Hoe goed glas isoleert, hangt af van de zogeheten U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolerende werking. HR+++ glas is uit oogpunt van energiebesparing de beste keuze. Maar vanwege de hoge kosten wordt het alleen gebruikt voor woningen waarin de hoogste energiebesparing wordt nagestreefd. HR++ glas biedt bijna net zo’n hoge energiebesparing, maar tegen lagere kosten. HR++ wordt dan ook het meest gebruikt.

 

Denk aan de kozijnen

Ook kozijnen hebben een U-waarde, aangezien via het kozijn warmte verloren kan gaan. Houten of kunststof kozijnen hebben een lagere U-waarde dan kozijnen van aluminium: ze isoleren dus beter. Indien uw kozijnen, ramen en deuren in slechte conditie zijn kan het verstandig zijn deze tegelijk met het glas te vervangen.

 

Voorzetraam of Zweedse methode

Een andere mogelijkheid voor bestaande kozijnen is een voorzetraam. Daarmee wordt op een eenvoudige manier ‘dubbel glas’ gemaakt van bestaand enkelglas. Het voorzetraam wordt aan de binnen- of buitenzijde tegen een bestaand houten raam of in een stalen kozijn geplaatst, zodat een isolerende luchtlaag (luchtspouw) tussen de glasplaten ontstaat. Voorzetramen zijn ook verkrijgbaar met warmtereflecterende coating.

 

Monument? Speciaal glas

Voor monumentale panden is er speciaal isolatieglas (monumentenglas) met het uiterlijk van oud glas, en een geringe dikte voor plaatsing in de bestaande kozijnen.

 

Voor- en nadelen dubbel glas

Voordelen
Het vervangen van enkel glas door HR++ glas leidt tot energiebesparing: gunstig voor het milieu en uw portemonnee. De jaarlijkse gasrekening gaat door HR++ ramen gemiddeld 250 euro omlaag. Bovendien zult u minder last hebben van tocht waardoor de thermostaat nog een graadje lager kan zonder comfortverlies.
Ook houdt isolerend glas geluid tegen en vermindert het condensvorming aan de binnenzijde.
 

 

Nadelen
HR+ en HR++ glas laat ongeveer één procent minder licht door, dan dubbel glas zonder coating. Dit verschil in lichtintensiteit valt niet op. Alleen als je glas met verschillende eigenschappen naast elkaar plaatst, kan je verschil zien. Doordat HR++ glas zo goed isoleert kan de buitenruit relatief koud worden waardoor in bepaalde omstandigheden condensatie op de buitenruit kan ontstaan.

 

Besparing

U bespaart met HR++ glas op de energierekening, omdat u minder gas verbruikt voor verwarming. Hoeveel gas u jaarlijks bespaart, hangt af van het soort glas en het vertrek (woonkamer, keuken of slaapkamer). Waar u normaal al weinig stookt, bespaart u netto ook minder. Ook hangt de besparing af van uw stookgedrag en het aantal uur dat u gemiddeld thuis bent.

Onderstaande tabel laat zien hoeveel elk soort isolerend glas gemiddeld bespaart, ten opzichte van enkel glas. De schatting geldt bij gemiddelde aanwezigheid en een gemiddelde stooktemperatuur van achttien graden.

 

Energie- en kostenbesparing isolerend glas (ten opzichte van enkel glas)

 

Soort vensterglas (U-waarde)

Gasbesparing / jaar (per m2 glas)

Kostenbesparing* / jaar (per m2 glas)

Voorzetraam zonder coating 13,4 m3 € 7
2,7

Dubbel glas 13,4 m3  € 7
2,7

Voorzetraam met coating 16,3 m3  € 9
1,8

HR 16,3 m3  € 9
1,7 - 2,0

HR+ 20,8 m3 € 11
1,3 - 1,6

HR++ 24,5 m3 € 12
Max 1,2

 

* Bij een gasprijs van 0,54 euro per m3 (prijspeil 2010). Bron: Milieucentraal

 

Investering en terugverdientijd

Isolerend glas bespaart op de energierekening, maar er is wel een investering voor nodig. Of die kosten opwegen tegen de jaarlijks besparing hangt af van uw persoonlijke situatie en van de gasprijs. Als u behalve het glas ook de kozijnen vervangt, dan heeft u de meerkosten van HR++ glas ten opzichte van gewoon dubbelglas er in twee jaar uit. Als u alleen glas vervangt in bestaande kozijnen, dan zijn de kosten veel hoger en is het onzeker of de besparingen dit op den duur goed maken.

 

Alleen glas vervangen

Stel dat uw kozijnen in de huiskamer nog goed zijn, maar u wilt het enkel glas vervangen. Als u het glas vervangt door HR++ glas verdient u de investering terug in 10-15 jaar. Kiest u voor standaard isolatieglas, dan bent u iets goedkoper uit; maar het duurt dan wel langer voordat u de investering terugverdient (20-25 jaar). Het is dus verstandig om te kiezen voor HR++ glas met de beste isolatiewaarde.

 

Kozijnen en glas vervangen

Wilt u het glas én de kozijnen vervangen door HR++ beglazing, dan ligt de prijs voor plaatsing van glas lager. Nieuwe kozijnen zijn namelijk al geschikt voor plaatsing van HR++ glas. Overweegt u standaard dubbel glas? Dan bent u slechts iets goedkoper uit dan met HR++glas, maar dit prijsverschil heeft u na 2,5 jaar al terugverdiend door de hogere besparing met HR++ glas.


Reacties

12:14 29 May

Geachte heer/mevrouw, Ik ben geintereseerd in het vervangen van kozijnen en glas. Het is voor de slaapkamer van mijn dochter aan de voorkant van het huis, ze heeft 4 ramen en ik zou graag ongeveer de prijs incl. btw willen weten. Ik ben zelf de eigenaar van de woning en woon er zelf in. Ik heb ook gehoord dat je voor isolatie glas subsidie kunt krijgen is dat ook zo via jullie? In afwachting op uw antwoordt, alvast bedankt. Met vriendelijke groet, Olga

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 Sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 Jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 May heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 Apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 Apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 Apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 Apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 Jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 Jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 Jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming

Nieuwste artikelen

HR++ isolerend glas: dit zijn de voordelen!
HR++ glas: de kosten en baten De afgelopen jaren is het steeds gebruikelijker om HR++ glas te plaatsen in een woning. Dit komt vooral omdat de plaatsing van dit type glas niet...
+ Lees verder
Jaloezieën voor ieder raam
Het is fijn dat er ramen zijn. Door het licht dat binnen valt wordt een mens al vrolijker. Ook kan je lekker naar buiten kijken zodat je ziet wat daar allemaal gebeurt. Het liefst...
+ Lees verder
Alles over kunststof kozijnen
Verbouwen is een mooi iets. Het is werk dat voldoening geeft, je ziet resultaat en het houd je lekker bezig. Zodra je echter begint met verbouwen… is het nooit écht...
+ Lees verder
Veilig wonen door inbraakwerende kozijnen
Inbraakwerende kozijnen Bedrijven zoals Allwindow richt zich op het verkopen van veilige en betrouwbare producten die voorzien zijn van een 100% inbraakwerend...
+ Lees verder
Beslagen ramen: condens op dubbel glas
Een lek raam kan ontstaan door ouderdom, een fabricagefout, glasbreuk of doordat het raam niet goed geplaatst is. Wat de reden ook mag zijn, het vocht tussen de glasplaten is niet...
+ Lees verder
Zijn aluminium kozijnen wellicht iets voor jou?
De kans is aanzienlijk dat jij in jouw huis houten of kunststof kozijnen hebt. Niet zo vreemd ook, aangezien dit al jaren de meest gangbare kozijnsoorten zijn. In de loop der jaren...
+ Lees verder
Decoratie tips voor niet alledaagse ramen
Leuk aparte ramen als draai en kiepramen, glas in loodramen, ronde ramen of een schuifpui. Maar wat voor raambekleding plaats je nou voor deze niet alledaagse ramen? Hierom vandaag...
+ Lees verder
Houten kozijnen, juist wel!
Is je huis, om welke reden dan ook, toe aan nieuwe kozijnen en wil je graag op onderzoek uit voor welk materiaal je het beste kunt kiezen? Kozijnen kunnen uit drie materialen...
+ Lees verder
Kozijnen bepalend voor je interieur
Kozijnen zijn een belangrijke factor voor je huis, zowel binnen als buiten. Logisch natuurlijk want zonder kan je niet, maar dat ze zo’n invloed zouden hebben wist je...
+ Lees verder
Kunststof kozijnen; de voordelen!
Houten kozijnen worden momenteel voorbijgestreefd door de kunststof variant. En dat is niet zo vreemd, want door de laatste ontwikkelingen zijn kunststof kozijnen een steeds...
+ Lees verder
Buitenkozijnen: hoe houd je ze schoon?
Kozijnen buitenshuis krijgen het hele jaar door veel te verduren. Ze worden blootgesteld aan zonlicht, regen, wind en allerlei insecten. Hierdoor kunnen je kozijnen beschadigd...
+ Lees verder
Val-, draai- of kiepkozijn?
Nieuwe kozijnen kiezen is tegenwoordig geen gemakkelijke klus meer. Naast dat je kunt kiezen uit diverse materiaalsoorten als hout, aluminium en kunststof, moet je ook bedenken wat...
+ Lees verder
Een houten schuifpui: de voor- en nadelen
Hout is een van de meest gebruikte materialen in deze constructie en er is dan ook veel over bekend. Bij de meeste huizen, vooral de wat oudere, past de schuifpui van hout perfect...
+ Lees verder
Nieuwe kozijnen: welk materiaal kies je?
Kozijnen zijn er in allerlei soorten en maten. Als je besluit nieuwe kozijnen te nemen bekijk je allereerst welk materiaal het beste bij jou en je huis past. Kozijnen zijn er in...
+ Lees verder
Kozijnen: hoe houd je ze schoon?
Je kozijnen krijgen het hele jaar door zowel binnen als buiten veel te verduren. Vooral buitenkozijnen worden constant blootgesteld aan regen, zonlicht, wind en insecten. Deze...
+ Lees verder