Kozijnen offertes?

Bijvoorbeeld: raamkozijn, deurkozijn, afmetingen

Kozijnen - Totaalgids voor je kozijn Deel 2

Kozijnen - Totaalgids voor je kozijn Deel 2

Je kozijnen repareren of vervangen is geen makkelijke klus. Hiervoor kan je beter een vakman inschakelen, tenzij je natuurlijk erg handig bent. Soms moet je het hele kozijn vervangen, maar soms is het al voldoende wanneer je de dorpel vernieuwd. Wanneer je het hele kozijn laat vervangen kan je kiezen om een ander materiaal te nemen en/of te kiezen voor extra isolerend glas.

 

Deze serie biedt een volledig overzicht van verschillende keuzen waarvoor je komt te staan wanneer je een kozijn wilt laten repareren of je kozijn wilt vervangen. Met deze gids zorg je dat je goed voorbereid bent op een gesprek met de aannemer.

Totaalgids:  1e stap naar een succesvolle verbouwing.

 

Dit is Kozijnen – Totaalgids voor je kozijn Deel 2

 

Kozijnen vervangen: helemaal of een gedeelte?

Je hoeft niet altijd je kozijn helemaal te vervangen, maar kan je delen van je kozijn vervangen. De draaiende delen of het dorpel van je kozijn bijvoorbeeld.

 

Materiaalkeuze voor je kozijnen

Voor je kozijnen hangt de keuze van je materiaal af van de levensduur, kosten en onderhoud en natuurlijk je smaak. Er zijn verschillende kozijnen: kunststof kozijnen, houten kozijnen, aluminium kozijnen en vaak in oude panden en monumentale panden nog stalen kozijnen. Het duurst zijn de aluminium kozijnen. Wel zijn alu kozijnen onderhoudsarm. De prijs van kunststof en houten kozijnen zijn erg afhankelijk van de kwaliteit die je kiest. Als je kozijnen koopt is het ook aan te raden op de tijd te letten die je kwijt bent aan onderhoud, productkeurmerk en de garantievoorwaarden.

 

Het milieu is erg belangrijk en gelukkig letten steeds meer mensen er op. Ook bij het kiezen van je kozijnen kun je letten op het milieu. Als je bijvoorbeeld houten kozijnen kiest is het verstandig te letten op de productiewijze van het hout, de verbindingen en de kwaliteit. Aluminium kozijnen met het VMRG-keurmerk hebben een bepaalde eigenschap waarmee energieverlies wordt tegengegaan. Ze blijven lang mooi en goed en voldoen aan de eisen voor inbraakbeveiliging; zie voor meer informatie hierover www.vmrg.nl. Wanneer er resten aluminium overblijven, na sloop, tijdens fabricage of na renovatie wordt dat opnieuw gebruikt. Kozijnen van kunststof met het VKG-keurmerk hebben een recyclegarantie en voldoen aan strenge eisen voor constructie, installatie en inbraakwering. Zie www.vkgkozijn.nl.

 

Wanneer een kozijn een keurmerk heeft kan je er van uit gaan dat het kozijn goede constructieve eigenschappen heeft. Het is vooraf in de fabriek gemaakt, heeft een lange levensduur en is uit elkaar te halen. Voordelen dus voor milieu bij productie, onderhoud en in de afvalfase .

 

Geen tocht; heerlijk!

Via kozijnen gaat er warmte verloren en is nadelig voor het milieu. Hoeveel dat is hangt af van de isolatiewaarde dat uitgedrukt wordt in U-waarde. Hoe hoger deze waarde is, hoe meer energie/warmte er verlorern gaat. Er kunnen naden en kieren onstaan tussen de kozijnen en muren, tussen  de vaste en draaiende delen van het kozijn en tussen het raam en glas. Deze kieren veroorzaken een onaangename tocht in het huis. Bij het vervangen van kozijnen is een verbeterde naad- en kierdichting daarom een aandachtspunt. Meer informatie op www.milieucentraal.nl.

 

Let op je ramen

Ook in ramen zit verschil: naar buiten draaiende ramen, uitzetramen aan de bovenkant van de kozijn en draaikiepramen. Wanneer je je kozijnen met draaiende delen gaat vervangen heb je de keuze welke manier voor jou het beste is. Als je geen ventilatieroosters wilt plaatsen in je kozijnen, kies dan uitzet- of klepramen. Op plaatsen waar het voor de inbreker wat gemakkelijker is bij te komen is het te adviseren om de uitzet- of klepramen te voorzien van een vergrendeling tegen inbraak.

 

Isolerend glas in kozijnen

Als je je kozijnen gaat vervangen, kies dan voor isolerend glas Je bespaart daarmee op je energiekosten en neemt het comfort in je huis toe. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe meer energie je bespaart. Er zijn daarin verschillende keuzes: dubbel glas en HR++ glas. HR++ is het beste in isoleren en staat voor Hoog Rendement. De aanschaf van het HR++ glas is duurder, maar door de energiebesparing heb je de investering snel terugverdiend. Op www.milieucentraal.nl is er uit te rekenen wat de kosten en besparingen zijn van de verschillende soorten dubbel glas.

 

Verhoogde veiligheid

Je weet zeker dat je in een veilig huis woont, met minder inbraak, met het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Info: www.politiekeurmerk.nl. Ook kun je veiligheidsbeglazing laten aanbrengen ter voorkoming van inbraak en glasbreuk.

 

Ventilatierooster in je kozijn

Als je je kozijnen gaat vervangen kun je er voor kiezen om ventilatieroosters boven het glas in je kozijnen te plaatsen. Om te voorkomen dat je vochtproblemen krijgt is het belangrijk dat je je woning continue ventileert. Daarnaast zorg je ook voor een gezond leefklimaat. Kijk op www.milieucentraal.nl voor meer informatie over ventilatie. In veel huizen is er te weinig ventilatiemogelijkheid. De woonbond heeft de Toetslijst Ventilatie ontwikkeld en is te vinden op www.woonbond.nl. Wanneer je deze invult krijg je een beeld over hoe het gesteld is met de ventilatie in je huis en krijg je tips om je ventilatie te verbeteren. Wanneer je in een drukke straat woont is het aan te raden om je ventilatieroosters aan de achterzijde van het huis te plaatsen of kan je een geluiddempend ventilatierooster aanschaffen.

 

Afwerking van je kozijnen: binnenkant

Als het nieuwe kozijn geplaatst is moet de binnenmuur nog afgewerkt worden. Overleg met de aannemer wat er door hem gedaan moet worden. Moet bijvoorbeeld het stucwerk gerepareerd worden? Ook kun je afspreken dat je bijvoorbeeld het behang of schilderwerk zelf doet.

 

Kozijnen schilderen

Als het kozijn geplaatst is is het verstandig om het kozijn tweemaal in de grondverf te zetten of te laten zetten. Voor de eerste weken zal dit voldoende bescherming geven. Het houtwerk moet je schilderen met een lichte kleur aangezien donkere kleuren extra zullenm opwarmen als de zon er vol op staat. Het hout zal gaan “werken” waardoor het kan gaan scheuren en de verflaag minder lang meegaat. Kies bij het schilderen een oplosmiddelarm verfsysteem. Bespreek met de aannemer wie het aflakken voor zijn rekening neemt.

 

Onderhoud van je kozijnen zorgt voor behoud van je kozijnen

Je hebt langer plezier van je woning als je alles goed onderhoud. Huizen die goed onderhouden zijn behouden bovendien hun waarde beter. Informeer je daarom via wonend.nl voor het onderhoud en vraag gratis offertes aan voor onderhoud. Je weet dan zeker dat je het meeste plezier blijft houden van je kozijnen!

 

 

Het eerste deel gemist? Kozijnen - Totaalgids voor je kozijn Deel 1


Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 Sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 Jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 May heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 Apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 Apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 Apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 Apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 Jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 Jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 Jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming

Nieuwste artikelen

HR++ isolerend glas: dit zijn de voordelen!
HR++ glas: de kosten en baten De afgelopen jaren is het steeds gebruikelijker om HR++ glas te plaatsen in een woning. Dit komt vooral omdat de plaatsing van dit type glas niet...
+ Lees verder
Jaloezieën voor ieder raam
Het is fijn dat er ramen zijn. Door het licht dat binnen valt wordt een mens al vrolijker. Ook kan je lekker naar buiten kijken zodat je ziet wat daar allemaal gebeurt. Het liefst...
+ Lees verder
Alles over kunststof kozijnen
Verbouwen is een mooi iets. Het is werk dat voldoening geeft, je ziet resultaat en het houd je lekker bezig. Zodra je echter begint met verbouwen… is het nooit écht...
+ Lees verder
Veilig wonen door inbraakwerende kozijnen
Inbraakwerende kozijnen Bedrijven zoals Allwindow richt zich op het verkopen van veilige en betrouwbare producten die voorzien zijn van een 100% inbraakwerend...
+ Lees verder
Beslagen ramen: condens op dubbel glas
Een lek raam kan ontstaan door ouderdom, een fabricagefout, glasbreuk of doordat het raam niet goed geplaatst is. Wat de reden ook mag zijn, het vocht tussen de glasplaten is niet...
+ Lees verder
Zijn aluminium kozijnen wellicht iets voor jou?
De kans is aanzienlijk dat jij in jouw huis houten of kunststof kozijnen hebt. Niet zo vreemd ook, aangezien dit al jaren de meest gangbare kozijnsoorten zijn. In de loop der jaren...
+ Lees verder
Decoratie tips voor niet alledaagse ramen
Leuk aparte ramen als draai en kiepramen, glas in loodramen, ronde ramen of een schuifpui. Maar wat voor raambekleding plaats je nou voor deze niet alledaagse ramen? Hierom vandaag...
+ Lees verder
Houten kozijnen, juist wel!
Is je huis, om welke reden dan ook, toe aan nieuwe kozijnen en wil je graag op onderzoek uit voor welk materiaal je het beste kunt kiezen? Kozijnen kunnen uit drie materialen...
+ Lees verder
Kozijnen bepalend voor je interieur
Kozijnen zijn een belangrijke factor voor je huis, zowel binnen als buiten. Logisch natuurlijk want zonder kan je niet, maar dat ze zo’n invloed zouden hebben wist je...
+ Lees verder
Kunststof kozijnen; de voordelen!
Houten kozijnen worden momenteel voorbijgestreefd door de kunststof variant. En dat is niet zo vreemd, want door de laatste ontwikkelingen zijn kunststof kozijnen een steeds...
+ Lees verder
Buitenkozijnen: hoe houd je ze schoon?
Kozijnen buitenshuis krijgen het hele jaar door veel te verduren. Ze worden blootgesteld aan zonlicht, regen, wind en allerlei insecten. Hierdoor kunnen je kozijnen beschadigd...
+ Lees verder
Val-, draai- of kiepkozijn?
Nieuwe kozijnen kiezen is tegenwoordig geen gemakkelijke klus meer. Naast dat je kunt kiezen uit diverse materiaalsoorten als hout, aluminium en kunststof, moet je ook bedenken wat...
+ Lees verder
Een houten schuifpui: de voor- en nadelen
Hout is een van de meest gebruikte materialen in deze constructie en er is dan ook veel over bekend. Bij de meeste huizen, vooral de wat oudere, past de schuifpui van hout perfect...
+ Lees verder
Nieuwe kozijnen: welk materiaal kies je?
Kozijnen zijn er in allerlei soorten en maten. Als je besluit nieuwe kozijnen te nemen bekijk je allereerst welk materiaal het beste bij jou en je huis past. Kozijnen zijn er in...
+ Lees verder
Kozijnen: hoe houd je ze schoon?
Je kozijnen krijgen het hele jaar door zowel binnen als buiten veel te verduren. Vooral buitenkozijnen worden constant blootgesteld aan regen, zonlicht, wind en insecten. Deze...
+ Lees verder