Tapijt is behaaglijk, comfortabel, voelt warm aan, dempt geluid en zorgt voor een goede akoestiek!

Wie een ruimte binnengaat waar tapijt is toegepast, krijgt al gauw een behaaglijk en comfortabel gevoel. Dat komt doordat tapijt warmte en sfeer uitstraalt. Tapijt is in vele eigentijdse kleuren, dessins en structuren verkrijgbaar en daardoor goed te combineren met andere onderdelen van het interieur, zoals gordijnen, lamellen, meubels en wanden. De vele creatieve mogelijkheden van tapijt maken het tot een modern en eigentijds produkt.

Tapijt is ook een goede warmte-isolator, reden waarom voorheen tapijt werd afgeraden om toe te passen bij vloerverwarming. De huidige moderne bouw- en verbeterde isolatiemethoden zoals dubbele beglazing, zorgen voor een voldoende isolatieniveau waardoor zelfs onder koude omstandigheden een behaaglijke temperatuur kan worden bereikt met de combinatie van tapijt en vloerverwarming. Dat betekent dat tapijt geschikt is voor toepassing bij vloerverwarming ook wanneer er alleen vloerverwarming als hoofd verwarming aanwezig is.

Waar wordt tapijt van gemaakt? En wat zijn de eigenschappen?
• Polyamide (nylon)
bestaat in vele soorten die onderling verschillen in structuur en chemische samenstelling. Aan de basiseigenschap van polyamide, sterkte, zijn tal van eigenschappen toegevoegd. Polyamide is lichtecht, elastisch, kan antistatisch en vuilwerend worden gemaakt en brandt niet makkelijk.
Polyacryl (acryl) is zeer elastisch en laat zich uitstekend verven in uiteenlopende kleuren. Het wordt veelal gebruikt als mengvezel. De lichteenheid en het warmte-isolerendvermogen zijn zeer goed.
Polyester is elastisch, heeft een goede treksterkte en wordt voornamelijk gebruikt als mengvezel ter versterking van ander materiaal.
Polypropyleen heeft een goede slijtweerstand en wordt om die reden veel toegepast. Het materiaal is nauwelijks statisch en neemt niet tot nauwelijks vocht op.
Wol is van nature veerkrachtig, elastisch, vuilwerend, zelfdovend en isolerend. Wol kan antistatisch worden gemaakt, maar is bij een goede luchtvochtigheid van nature antistatisch. Er zijn verschillende soorten wol.
Haar dat gebruikt wordt voor fabricage van tapijten is meestal afkomstig van geiten. Het is zeer veerkrachtig, elastisch, vuilwerend en heeft een hoge slijtweerstand.
Katoen is sterk, maar niet zo veerkrachtig. Het neemt gemakkelijk vocht op en staat ook gemakkelijk af. Katoen kan antistatisch, vlam- en vuilwerend worden gemaakt.
Jute, sisal, kokos en vlas zijn plantaardige garens en worden gevormd uit bastvezelmateriaal. Als de producten van goede kwaliteit zijn, bezitten ze vochtabsorberende eigenschappen en zijn ze sterk. De vezels worden ook wel in combinatie met andere garens gebruikt. De tapijtindustrie gebruikt Jute vooral voor het vervaardigen van de rug van het tapijt.

Lichtechtheid/verkleuring
Door binnenvallend daglicht kunnen bepaalde kleuren in het tapijt lichter worden of vervagen. Meestal gaat het dan om de lichtere tinten tapijt. Bij toepassingen van lichte tinten in combinatie met veel daglicht is het daarom aan te bevelen om een goede zonwering te installeren.Ook lijkt tapijt op sommige plaatsen, bijvoorbeeld op looppaden, wel eens lichter van kleur dan op andere delen van het tapijt. Dit is geen gevolg van verkleuring, maar komt doordat de polen van het tapijt niet meer helemaal rechtop staan. Hierdoor wordt de kleur van de zijkant van de pool, die altijd enige tonen lichter is, beter zichtbaar. U kunt zelf de proef op de som nemen door een toefje garen van bovenaf en van opzij te bekijken. U zult zien dat de kleur van opzij lichter is.

Constructie van tapijt
Tapijt wordt gemaakt van verschillende soorten materialen en is verkrijgbaar in vele kleuren en structuren. De keuze in tapijtsoorten is dan ook enorm. Om aan de wisselende vraag van de consument en de veranderende interieurstijlen te kunnen voldoen, worden steeds weer nieuwe ideeën ontwikkeld.
Met de structuur van het tapijt wordt bedoel de vorm van het poolmateriaal, de dikte of de fijnheid ervan en de dichtheid waarin de polen bij elkaar staan. De belangrijkste structuren staan hieronder vermeld.

Moquette, gesneden pool of ‘cut-pile’
Bij dit tapijt zijn alle poollussen in het poolmateriaal tijdens het weven of tuften doorgesneden.

Velours
In principe is een velours-tapijt een moquette tapijt met een lage poolhoogte en dicht op elkaar gezette polen. Het garen is gemaakt van fijn vezelmateriaal, waardoor het tapijtoppervlak gekenmerkt wordt door een fluwelig en glad oppervlak.

Bouclé, lussenpool of ‘loop-pile’
Hierbij wordt het poolmateriaal gevormd door poollussen die van gelijke of ongelijke hoogte zijn. In het laatste geval spreken we van een hoog/laag structuur.

Geschoren bouclé of ‘tip-sheared’
Een lussenpooltapijt met een hoog/laag structuur waarvan bij de hoge lussen de top is afgesneden. Hierdoor ontstaat een afwisselend patroon van polen.

Frisé
Bij een friséstructuur zijn de polen eveneens doorgesneden maar is het tapijtgaren overtwijnd. Getwijnd garen bestaat uit een aantal in elkaar gedraaide garens. In het pooloppervlak is, in tegenstelling tot de moquette-structuur, vrijwel iedere pool afzonderlijk van de andere pool te onderscheiden. Frisé-tapijt heeft een levendige oppervlakte structuur.

Saxony
Saxony is een frisé-tapijt, maar dan met langere polen. Het ziet er daardoor wat minder compact uit. Door de hoge polen heeft het een luxueuze uitstraling.

Shag of semi-shag
Wanneer men de polen nog langer maakt en de pooldichtheid gering blijft, zullen polen omvallen. Het tapijtoppervlak dat als gevolg hiervan ontstaat wordt shag-structuur genoemd en heeft een warrig en speelse uitstraling. Afhankelijk van de poolhoogte spreekt men van ‘shag’ of ‘semi-shag’. Shag tapijt heeft langere polen dan semi-shag.

Belangrijkste voordelen Tapijt
Er zijn veel argumenten voor tapijt, tapijt heeft veel voordelen. De belangrijkste voordelen en gunstige eigenschappen van tapijt hebben we hier voor u op een rijtje gezet:
• warm    • behaaglijk   • comfortabel  • zacht  • sfeervol  • luxe uitstraling  • decoratief  • modisch 
• in vele soorten, kleuren en dessins leverbaar  • akoestiek verbeterend   • veilig   • slijtvast  • geluiddempend  • warmte-isolerend/energiebesparend   • praktisch overal toepasbaar   • eenvoudig te onderhouden • goed voor lijf en leden   • goed voor een schoon binnenklimaat   • milieuvriendelijk

Dit artikel is een gastartikel van 4yourliving

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 Sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 Jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 May heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 Apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 Apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 Apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 Apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 Jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 Jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 Jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming

Nieuwste artikelen

Interieurtips voor 2018
Denk je er al over na wat echt leuk zou staan in jouw interieur in 2018? Onlangs is leuke-hebbedingen.nl gestart net een nieuwe categorie met daarin allerlei artikelen die een...
+ Lees verder
De inrichting van een vergaderruimte
Bij een goed ingericht kantoor hoor je als onderneming ook te zorgen voor een goede vergaderruimte. Hier gaat, of het nou goed of slecht gaat, een hoop gesproken worden en dan moet...
+ Lees verder
Inrichting kleine senioren woning
Veel ouderen vinden het lastig om een geschikte woning te vinden. Dit heeft voornamelijk te maken met de verhouding van het aanbod en de prijzen van de woningen. De markt van...
+ Lees verder
De inrichting van een vergaderruimte
Bij een goed ingericht kantoor hoor je als onderneming ook te zorgen voor een goede vergaderruimte. Hier gaat, of het nou goed of slecht gaat, een hoop gesproken worden en dan moet...
+ Lees verder
Top aanbieding: een Fatboy vloerkleed
Een Fatboy vloerkleed is dé trend voor dit jaar. Wat zo typisch is aan een Fatboy vloerkleed is dat het er verweerd uitziet. Het straalt karakter uit, het is net alsof het...
+ Lees verder
Grenen plinten
Als je toe bent aan nieuwe plinten, heb je keuze te over. Naast stenen plinten die bij vloeren aangebracht worden, zijn er zowel kunststof- als MDF plinten en grenen plinten op...
+ Lees verder
3D Printer voor thuisgebruik, welke handige modellen kan je dagelijks thuis gebruiken?
3D printen is een techniek die eigenlijk al lange tijd bestaat en ook wordt toegepast. Echter geldt dat de 3D printer pas de laatste jaren meer toegankelijk is geworden voor het...
+ Lees verder
Antieke spiegels
In je kamer, je slaapkamer, de gang en ook buiten wil je leuke, mooie decoratie aan de muur. Alle muren decoreren met schilderijen is misschien wel erg eentonig. Het is leuk om er...
+ Lees verder
Licht voor sfeer in je huis
Licht voor sfeer in je huis Licht zorgt voor sfeer in het huis. De keuze voor lampen is daarom erg belangrijk wanneer je je huis inricht. Dit kan het geval zijn wanneer je een...
+ Lees verder
Goede tips bij de aankoop van een vlaggenmast
Veel consumenten en bedrijven maken er tegenwoordig al gebruik van: een vlaggenmast. Een vlaggenmast kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. De consument koopt een vlag...
+ Lees verder
Tapijt is behaaglijk, comfortabel, voelt warm aan, dempt geluid en zorgt voor een goede akoestiek!
Wie een ruimte binnengaat waar tapijt is toegepast, krijgt al gauw een behaaglijk en comfortabel gevoel. Dat komt doordat tapijt warmte en sfeer uitstraalt. Tapijt is in vele...
+ Lees verder
LED lampen
Hoewel we veel met licht in ons huis doen vergeten we vaak dat hier veel besparing uit te halen is. Veel woningen hangen namelijk nog vol met halogeenlampen en spaarlampen terwijl...
+ Lees verder
Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een inboedelverzekering?
Misschien heb je net een nieuwe woning op het oog of heb je er zelfs al een gekocht of gehuurd maar heb je totaal geen verstand van verzekeringen. In deze situatie is het verstandig...
+ Lees verder
Waarom LED kopen?
Alle lampen die niet voldoen aan energielabel A of B zullen op termijn verdwijnen. In 2018 zal er een verbod zijn op halogeenlampen met schroefdraadfitting. De lampen voldoen niet...
+ Lees verder
Staande schemerlampen gebruiken voor meer sfeer
Wil je een huis helemaal gaan inrichten of ben je toe aan vernieuwing? Bedenk dan eerst welke stijl de inrichting moet hebben, en welke materialen en kleuren je wilt gebruiken. Voor...
+ Lees verder