Klimaatbeheersing verhoogt de productiviteit

Klimaatbeheersing

Is dat waar of niet waar? Er zijn enorm veel onderzoeken gedaan naar de samenhang van de temperatuur op kantoor en de productiviteit. De temperatuur is een belangrijke factor als het gaat om productiviteit. Het spreekt vanzelf dat niemand echt productief kan zijn wanneer hij in een warm, klam en benauwd kantoor moet werken. Maar op welke temperatuur zijn jouw medewerkers nou eigenlijk het productiefst?

 De beste temperatuur en de hoogste productiviteit

Wat is nou eigenlijk de ideale temperatuur op kantoor? Het is in elk geval belangrijk dat de temperatuur constant blijft. Temperatuurschommelingen komen de productiviteit niet ten goede. Een constante temperatuur bereik je alleen met goede klimaatbeheersing. Een aircosysteem is hierbij een geschikte oplossing. Uit onderzoek blijkt dat een temperatuur tussen de 20˚ en 25 ̊Celsius de productiviteit bevordert. De productiviteit zal met zo’n 15% verbeteren! Een bijkomend voordeel is dat het ziekteverzuim zal afnemen. Uit onderzoek blijkt dat wanneer medewerkers goed presteren het ziekteverzuim daalt. Het welzijn van de medewerkers stijgt waardoor men steeds meer plezier krijgt in het werk. Een mooie bijkomstigheid dus.

Naast een goed systeem voor klimaatbeheersing is het ook altijd belangrijk dat er voldoende ramen open kunnen. Eveneens is het ook van belang dat de luchtvochtigheid op pijl blijft.

Klimaatbeheersing: dat doe je zo!

Hierboven staat al aangegeven dat een goede klimaatbeheersing een fikse besparing kan opleveren. Het ziekteverzuim zal afnemen en de productiviteit zal stijgen. Maar wat misschien wel het belangrijkste voordeel is: je werknemers blijven tevreden en hebben het naar hun zin! Alleen wanneer de werknemers het naar hun zin hebben op het werk kan de productiviteit verhoogd worden. Lees daarom hieronder enkele simpele tips omtrent klimaatbeheersing, houdt de medewerkers tevreden en laat de omzet stijgen!

Klimaatbeheersing in de zomerse perioden

Misschien is het je al wel eens opgevallen dat medewerkers zich in de zomer vaker ziekmelden. Vooral wanneer het buiten 30 ̊Celsius is of meer. Dit wordt ook wel mentaal verzuim genoemd. Zorg dus vooral in de zomer dat de temperatuur op kantoor niet boven de 25 ̊Celsius komt. Uit onderzoek blijkt dat een hogere temperatuur zelfs kan leiden tot verlies van de productiviteit. En een flink verlies ook! Het is belangrijk dat je zorgt voor voldoende verkoeling en vocht. Raad medewerkers dan ook aan om eens een extra glaasje water te drinken tijdens een warme dag. Koeling vanuit binnen is ook zeer belangrijk.

Wanneer een kantoor tijdens een warme zomerdag de temperatuur niet te hoog laat oplopen heeft dit een aantal belangrijke voordelen. De productiviteit neemt niet tot nauwelijks af, medewerkers krijgen minder snel last van kwaaltjes zoals hoofdpijn en concentratieproblemen, er worden minder fouten gemaakt, medewerkers melden zich minder snel ziek en de kans op bedrijfsongevallen daalt.

Klimaatbeheersingtips

Hieronder volgen kort een aantal gemakkelijke tips om het klimaat op kantoor te beheersen. Echter luidt de beste tip als volgt: “Vraag je medewerkers wat zij van de temperatuur vinden en laat ze een geschikte oplossing aandragen”. Het gaat immers om de medewerkers. Laat ze inspraak hebben en laat zien dat je om je medewerkers geeft. Daarnaast is elke situatie, elk kantoor en zijn alle werkzaamheden verschillend. Maar wellicht helpen de volgende tips je:

 • Overbodige apparaten uitschakelen;
  Alle apparaten geven warmte af. Daarom is het (met name in zomerse perioden) van belang om deze apparaten uit te schakelen. Hierdoor wordt er minder warmte afgegeven, het is beter voor het milieu en de portemonnee!
 • Natuurlijk ventileren;

Natuurlijke ventilatie is belangrijk voor klimaatbeheersing. Zowel in de zomer als in de winter. Het wordt hoe dan ook afgeraden om ventilatieroosters af te plakken. Daarnaast is het vaak aan te raden om eens een raam of deur open te zetten. Op die manier kan het lekker doorwaaien. Maar wanneer het zomer is, en de temperatuur buiten hoger is dan binnen, wordt geadviseerd de ramen en deuren juist dicht te houden. Laat ramen en deuren overdag dicht. Maar ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat is het wel aan te raden om deze even open te zetten.

 • Ventileer ’s nachts;
  Omdat het in de zomer ’s nachts vaak lekker afkoelt is, zou het fijn zijn wanneer er ’s nacht geventileerd kan worden. Wanneer het mogelijk is, kan er een raam op een kier gezet worden.
 • Luchtstromen moeten voldoende zijn;
  Maak bijvoorbeeld gebruik van ventilatoren of airco’s.
 • Pas de kledingvoorschriften aan;
  In sommige bedrijven moeten de medewerkers zich strikt aan de kledingvoorschriften houden. Echter is het bij tropische temperaturen beter om het zekere voor het onzekere te nemen en zet de gezondheid voorop! Pas tijdelijk de kledingvoorschriften aan zodat klimaatbeheersing weer mogelijk is.
 • Voer een ‘tropenrooster’ in;
  Een tropenrooster voorkomt dat men moet werken op de heetste uren van de dag. Echter moeten medewerkers hiervoor welk flexibel zijn. Het kan betekenen dat je ’s middags vrij bent. Maar daar tegenover staat wel dat je ’s ochtends veel vroeger moet beginnen of ’s avonds juist tot later door moet werken.
 • Zonwering;
  Door gebruik te maken van zonwering aan met name de buitenkant, kan dit binnen een aantal graden in temperatuur schelen. Wanneer je voor klimaatbeheersing gebruik maakt van bijvoorbeeld een zonnescherm is het aan te raden om deze al naar beneden te doen vóórdat de zon op het raam schijnt.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 Sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 Jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 May heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 Apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 Apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 Apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 Apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 Jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 Jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 Jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming