Rolluik geblokkeerd: Wat hier tegen te doen?

Rolluiken zijn erg praktische producten, bijvoorbeeld om de garage af te sluiten, voor ramen als zonwering, bij de deur als beveiliging van de woning en voor diverse andere toepassingen. Naast het standaard rolluik met band kun je ook kiezen voor elektrische rolluiken. Er zijn verschillende afwegingen die je moet maken waarvan de rolluik prijs vaak een belangrijke rol zal spelen. Heroal is een populair merk rolluiken met vele opties maar voor kwaliteit moet je uiteraard wel betalen. Wanneer het huidige rolluik is geblokkeerd zul je deze moeten repareren. Of wordt het toch tijd om een nieuw rolluik te overwegen? In dit artikel geven we een aantal tips voor een rolluik die geblokkeerd is, en voor de aanschaf van een nieuw rolluik.

Hoe kun je een geblokkeerd rolluik voorkomen?

Bij rolluiken die je handmatig moet bedienen komen vaker blokkeringen voor dan bij elektrische rolluiken. Er zijn enkele oorzaken aan te wijzen, deze komen het meeste voor:

  • De bak hangt niet waterpas waardoor de lamellen van het rolluik niet recht hangen. Dit kan voor een blokkering zorgen. Wanneer je regelmatig last hebt van een geblokkeerd rolluik controleer dan of de bak waterpas hangt.
  • Het is mogelijk dat de lamellen niet gearreteerd zijn. Bij arreteren worden de onderlinge lamellen door middel van kapjes met elkaar verbonden waardoor ze niet kunnen verschuiven. Controleer of dit het geval is.
  • Naast het arreteren van de rolluiken kan er ook een arreteerplaat geplaatst worden die voorkomt dat het het rolluik niet juist ontvouwd. Niet alle rolluiken worden standaard met deze plaat geleverd.

Voordelen van elektrische rolluiken

Bij elektrische rolluiken zoals die van Heroal komen deze problemen veel minder voor omdat de geleiding van de lamellen gemotoriseerd is. Moderne elektrische rolluiken hebben daarnaast ook een hoge energie efficiëntie, ze houden warmte binnenshuis in koude periodes, en warmte buiten in de zomer. Zorg er wel voor dat de geleidingsrails op de juiste wijze is geïnstalleerd evenals de onderlijst, zodat de rolluik op de juiste wijze kan openen en sluiten zonder frictie. Op deze wijze zul je lang kunnen genieten van een elektrisch rolluik.

Rolluik prijs

De kosten voor rolluiken kunnen sterk verschillen. Er zijn zeker goedkope rolluiken in de handel verkrijgbaar, al hebben die naast het prijskaartje vaak weinig voordelen. Wanneer een rolluik goedkoop is zal dit vaak een handmatig model betreffen met het risico op blokkering zoals we dit hierboven beschreven, daarnaast zal het materiaal van zowel de lamellen als het mechanisch systeem niet de langste levensduur hebben. Wanneer je dit gaat uitrekenen op het aantal levensjaren ben je met een merk product zoals Heroal vaak gunstiger uit op de langere termijn. Daarnaast moet je ook eventuele kosten voor reparatie rekenen, kies altijd voor een rolluik met een ruime garantieperiode.

De rolluik prijs varieert erg sterk op basis van de breedte, het type lamellen en eventuele extra accessoires. Daarom worden prijzen van de betere rolluiken vaak op offerte basis opgesteld. Dit is overigens een voordeel omdat je op deze manier alleen betaalt voor de onderdelen die voor jou van belang zijn, en optionele accessoires kun je zelf kiezen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming