Kies een natuurstenen vloer en onderhoud hem goed

vloer natuursteen

Als je ervoor hebt gekozen om een vloer van natuursteen aan te leggen of het huis waar je gaat/ging wonen heeft een natuurstenen vloer, is het natuurlijk van belang dat zo’n mooie vloer ook daadwerkelijk mooi blijft! Hoe je dat moet doen wordt je door Wonend.nl gemakkelijk puntsgewijs uitgelegd.

 

Het onderhoud na het plaatsen van natuursteen


Je moet de vloer van natuursteen grondig reinigen als hij net geplaatst is, maar hoe ga je nou het beste te werk?

  • Als hij net geplaatst is zijn er vaak nog cementresten te vinden. Deze zul je moeten verwijderen met een goed uitgewrongen spons. Herhaal dit enkele keren zodat er van de resten cement afgeveegd zijn.
  • Wanneer de voegen van de vloer ere een dag liggen moet de vloer met water en zeep gepoetst worden. Op deze manier ben je er zeker van dat de sluier van cement volledig verdwenen is en dat de structuur van de voegen goed glad zijn. Vanaf dit punt mag je de vloer twee keer per week reinigen en verzadigen met natuurlijke zeep tot het gewenste resultaat daar is.
  • Is er vergeten om de cementresten weg te halen? Dan zul je met een agressiever middel te werk moeten gaan. De gedroogde resten kan je verwijderen met een zuurhoudend reinigingsmiddel. Maar alleen als je zeker weet dat het oppervlak bestand is tegen zuren. Kalksteen, marmer en cementtegels kan je er niet mee behandelen. Wanneer je behandeld hebt zul je enkele keren moeten uitspoelen met water.
  • Als je een vloer hebt dat uit kalkhoudend steen bestaat met cementresten, dan kan je dat schoonmaken met een niet-zuurhoudend reiningsproduct dat special is ontworpen dit type vloer.

Vermijd zand!

Zorg er te allen tijde voor dat zand buiten de deur blijft, omdat anders de vloer van natuursteen zeer snel minder mooi zal zijn. Op natuursteen wordt zand haast schuurpapier. Vuile voeten, zand in de spleten van je schoenen, etc. zijn dan ook aartsvijand van de natuurstenen vloer. Zorg er daarom voor dat je een stofwerend tapijt in de inkomhal hebt liggen. Vermijd ook dat het pad richting voordeur veel grint en zand bevat.

Vermijd een teveel aan water

Als de natuurstenen vloer je lief is, gebruik je niet te veel water. Water beschadigt de vloer aangezien het zich binnendringt via de voegen, plinten, muren. Bij het plaatsen van een natuurstenen vloer wordt dat soms gedaan in legmortel. Ook deze mag niet teveel met water in contact komen om date r anders een chemische reactie ontstaat waarvan het resultaat is date r kleine putjes in de vloer ontstaan.

Laat je natuurstenen vloer glanzen

Als je een mooi glaseffect krijgen op je natuurstenen vloer? Dat is mogelijk met verschillende manieren. Elke manier heft wel zijn voor- en nadelen.

  • Natuurlijke bijenwas: Met een boenmachine krijg je zeker de glans terug. Let er wel op dat de vloer na het boenen gevaarlijk glad kan zijn. Daarnaast zijn alle voetsporen zichtbaar.
  • Synthetische was: Een synthetische was met wateroplosbare polymeren is gemakkelijk in gebruik. De was zorgt wel voor lag voor lag een korst dat geregeld verwijderd moet worden om de vloer mooi te houden
  • Natuurlijke zeep: Met een natuurlijke zeep krijg je geen spiegelglas maar wel een patine. Het onderhoud is hiermee gemakkelijk. Ook op de lange termijn zorgt natuurzeep voor een goed weerstand.
  • Kristallisatie: Kristallisatie moet je laten doen door een professioneel vakman. Dan weet je ook meteen date r een flink prijskaartje aan vast hangt. Wel krijg je hiermee een helder resultaat. Erg vaak kan je deze behandeling niet laten doen, omdat je anders de natuurstenen vloer beschadigt.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming