Houten vloer

houten vloer

Je hebt nog niet eens zo heel lang geleden een houten vloer laten leggen in je huis of appartement en bent erachter gekomen dat de vloer begint te kraken. Je bent dan ook bang voor een miskoop en vraag je af wat je in zo’n situatie het beste kunt doen. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen voor dit veel voorkomende probleem. Hieronder zijn ze op een rijtje gezet, zodat je binnenkort weer zorgeloos kunt genieten van je houten vloer.

Wiggen

De eerste methode is het plaatsen van wiggen. Omdat de oorzaak van een krakende of piepende houten vloer vaak ligt in bewegende houten delen – onderling of tegen nagels – kan het helpen om, mits het tot de mogelijkheden behoort, vanaf de onderkant wiggen te slaan tussen de balken en vloerdelen. Het is daarbij wel belangrijk dat je dunne wiggen gebruikt en ze niet te diep slaat. Het is aan te raden om een beetje houtlijm op de wiggen te doen.

Vastschroeven

Wat je ook kunt doen, is het vastschroeven van vloerdelen aan de balken. Eerst loop je een paar keer over de vloer en geef je precies aan op welke plaatsen je de vloer denkt te horen kraken. Om de vloerdelen vast te schroeven aan de balken, kun je het beste spaanplaat- of snelbouwschroeven gebruiken. De balken zijn eenvoudig te vinden: ze lopen onder de plaatsen waar de planken vast zitten gespijkerd.

Vastlijmen

Als het om een wat grotere oppervlakte gaat, is er ook de mogelijkheid om montagekit te gebruiken. In dat geval gebruik je een spuitkoker om een rups kit aan te brengen aan allebei de kanten van de balk bij de vloeroplegging. Ook deze optie kan alleen worden uitgevoerd als je vanaf de onderkant van de houten vloer kunt werken.

Wegsmeren

Een andere mogelijkheid is om de krakende houten vloer gewoon weg te smeren met talkpoeder, machine-olie, meubelwas, teakolie, vloeibare zeep of grafietpoeder. Deze methode behoeft geen verdere verduidelijking.

Spalken

Als je merkt dat de balken in beweging zijn ten opzichte van de vloerdelen, kun je ze proberen steviger vast te zetten door ze onderling te schoren. Eerst maak je de schoren op maar en vervolgend timmer je ze vast.

Vloerverstijvers

Je kunt ook de balken verstevigen bij het zwiepen van de vloer. Je bevestigt twaalf millimeter multiplex over de volledige balkhoogte over driekwart van de balken aan weerszijden. Daarna maak je ze vast met constructielijm en schroeven. Om de tien centimeter ongeveer gebruik je spijkers.

Reacties

hu 22:23 16 jan

Als je bovenstaande leest is het misschien beter om hier een specialist voor in te schakelen. Door aan te geven dat je dergelijke klussen zelf kunt uitvoeren breng je mensen in problemen. Overigens zijn de technische tips verre van proffessioneel. Parket is trouwens ook geen verzamelnaam voor alles wat op de grond ligt en iets met hout te maken heeft. Er is een duidelijk verschil tussen lamelparket, tapis parket, massieve vloerdelen en laminaat. Al deze producten hebben hun eigen legwijze en voor- en nadelen. Leg dat eerst uit voordat de legwijze in het algemeen wordt uitgelegd.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming