Vraag gratis offertes aan

Bijvoorbeeld: Type woning, waar bevindt uw ketel zich, wat moet er gebeuren.

CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

cv installatie

Ga je verhuizen, verbouwen, is je oude CV installatie toe aan vervanging of heb je een andere reden om op zoek te gaan naar een nieuwe installatie? Dan zul je een weloverwogen beslissing moeten nemen, want CV installaties zijn bijzonder prijzig en daarbij heb je de keuze uit verschillende soorten installaties. Conventionele CV ketels zie je steeds minder: daar zijn de HR ketel, VR ketel en combiketel voor in de plaats gekomen. Maar wat is nu precies het verschil tussen HR en VR en wat is een combiketel precies? Hieronder lees je alles over deze CV installaties.

CV installaties: algemeen

Bij CV installaties heb je de keuze uit drie systemen: HR, VR en de conventionele ketel. Het grote verschil tussen de eerste twee CV installaties en het conventionele systeem is dat HR en VR ketels gebruik maken van modernere brandertechnieken, wat resulteert in een lager energieverbruik en dus een lagere energierekening. De uitstoot van schadelijke verbrandingsgassen wordt bovendien beperkt, waardoor het milieu minder wordt belast en wordt voldaan aan de overheidsvoorschriften. Er zijn zowel hangende (gaswand-ketel) als staande CV installaties verkrijgbaar. Naast hun primaire functie, verwarming, zorgen CV ketels tegenwoordig ook voor de regeling van warm water en soms ook elektriciteit.

VR ketel

Een Verbeterd Rendement ketel heeft een verbeterd rendement van tenminste 80% vergeleken met een conventionele CV ketel. Ten opzichte van een HR ketel, die nog meer rendement heeft, heeft een VR ketel als groot voordeel dat de constructie niet zo ingewikkeld is en bovendien eenvoudiger te installeren. Dit zorgt ervoor dat de aanschafprijs van een Verbeterd Rendement relatief laag is in vergelijking met een Hoog Rendement ketel. Door de constructie worden met deze CV installaties verschillen in temperatuur vermeden. Het grootste gedeelte van VR ketels betreft open of gesloten wandketels, eventueel in combinatie met een warmwatervoorziening.

HR ketel

Het rendement van een Hoog Rendement ketel ten opzichte van een conventionele ketel is zelfs meer dan 90%. Dit komt door de elektronische ontsteking, waardoor een waakvlam niet nodig is. Daarnaast zorgen ventilatoren bij deze CV installaties voor een betere toevoer van lucht, zodat verbrandingsgassen beter worden verbrand en afgevoerd. Verbrandingswater wordt bovendien alleen rondgepompt door de pompschakelaar als het nodig is. Als je vaak gebruik maakt van warm water en ook veel warme lucht nodig hebt, is de keuze voor een HR ketel vaak wel gerechtvaardigd. Denk er wel aan dat je een condensafvoer nodig hebt.

Combiketel

Combiketels zijn CV installaties die een warmwatervoorziening hebben en daarbij gebruik maken van een tapspiraal of boiler. Het voordeel van een combiketel is dat er slechts één verbrandingsafvoer nodig is. Met een toereikend vermogen kan water ook op meerdere plekken worden getapt. Daarbij is er een ruimtevoordeel en uiteraard hoef je bij deze CV installaties ook maar één brander te onderhouden. Warm water krijgt ten slotte altijd voorrang op de verwarming.

Reacties

Hennie Zeegers 13:10 29 jan

Als een HR ketel wegens techniesche redenen niet mogelijk is, alvorens er een voorziening wordt getroffen en de rest van het complex mee doet en een VR (combi ) de enige mogelijkheid is, is het verschil in verbruik dan groot tot een HR ketel??

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming