Vraag gratis offertes aan

Oppervlakte tuin, specifieke wensen

Wat doen wij met uw gegevens?

Vaste planten voor de schaduwtuin

Door Gilbert de Jong van ConceptGroen Plan + Presentatie
op maandag 17 januari om 10:36

Vaste planten voor in de schaduwtuin

Bijna iedere tuin heeft zonnige, minder zonnige en geen zonnige plekken. Een tuinontwerper kijkt daarom altijd naar de richting van de noordpijl. In de winterperiode bereikt de zon haar laagste stand rond 21/22 december en in de zomerperiode de hoogste stand rond 20/21 juni. De hoeveelheid zon die in de tuin doordringt verandert dus voortdurend. Door goed op te letten welke delen van de tuin in de volle schaduw liggen, in de halfschaduw liggen of in de zon liggen kunnen we op deze situatie inspelen door de keuze van de beplanting.

Bodembedekkers in de schaduw

Indien er weinig schaduw in de tuin aanwezig is, kunnen mooie struiken en bomen zorgen voor een natuurlijke duisternis. Door het zonlicht te temperen ontstaan in de tuin meer standplaatsverschillen die zorgen voor meer variatiemogelijkheden.

Op de beschaduwde plaatsen willen vooral schaduwplanten groeien. De meeste planten die geschikt zijn voor de schaduw hebben geen uitbundige bloei, maar zijn extra geliefd door het mooie gekleurde blad, het bosachtige karakter of vanwege de goede bodembedekkende eigenschappen.

maagdenpalmMooie sterke wintergroene bodembekkers die in de schaduw goed groeien zijn: schaduwkruid (Pachysandra terminalis), kleine maagdenpalm (Vinca minor), gevlekte dovenetel (Lamium maculatum), mansoor (Asarum europaeum) en ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum). Meestal worden bodembedekkers in aantallen van meer dan 7 st/m2 aangeplant om de bodem snel bedekt te krijgen. Het is de bedoeling dat een bodembedekker de bodem helemaal afsluit zodat ongewenste kruiden geen kans krijgen om te kiemen.

 

Tussen deze bodembedekker, onder bladverliezende struiken, kunnen in het najaar bollen geplant worden. Deze bollen komen in het voorjaar uit en versterken zo het lentegevoel. Soorten die hier geschikt voor zijn, zijn narcissen, sterhyacinth, botanische tulpen, sneeuwroem, blauwe anemonen etc. Ook kerstrozen (Helleborus), waarvan de bloemen in veel kleuren verkrijgbaar zijn, kunnen op deze plekken aangeplant worden. In de winter en voorjaar beleeft u het meeste plezier van bollen en kerstrozen door ze dichtbij ramen te planten.

 

Behalve bovengenoemde soorten bodembedekkers, planten tuinontwerpers op beschaduwde plaatsen ook zeggesoorten aan. Een zegge (Carex) is een wintergroen siergras die het zelfs op een vochtige plek in de tuin nog goed doet. Een plant die wel wat op een zegge lijkt, is leliegras (Liriope). In de periode september-oktober, zorgt het grasachtige blad samen met de lilakleurige bloeiwijze voor een mooie najaarskleur. Een andere plant die redelijk schaduw verdraagt is slangenbaard (Ophiopogon planiscapes 'Niger'). Deze bodembedekker heeft een zwart grasachtig blad.

 

Wintergroene bodembedekkers zonder grasachtig blad zijn de schoenlappersplant (Bergenia), een bekende tuinplant met leerachtige bladeren en sommige soorten klokjesbloemen (Campanula).

 

Van de kruipende klokjes worden meestal de soorten Campanula poscharskyana en Campanula portenschlagiana gebruikt. Deze soorten zijn in verschillende witte, lila, blauwe en paarse varianten verkrijgbaar.

 

Bladverliezende bodembedekkers geschikt voor de schaduw bestaan ook. Voorbeelden hiervan zijn bosaardbei (Fragaria), elfenbloem (Epimedium), kaukasisch-vergeet-mij-nietje (Brunnera), hartlelie (Hosta, niet alle!), kruipend zenegroen (Ajuga), labradorviooltje (Viola labradorica), lieve-vrouwe-bedstro (Gallium), longkruid (Pulmonaria), ooievaarbek (Geranium), purperklokje (Heuchera), schuimbloem (Tiarella), Tellima en fraaie vrouwenmantel (Alchemilla).

Solitairplanten voor een extra accent

Het uitlopen van een varen, een hartlelie (Hosta) of een salomonszegel (Polygonatum) is ieder jaar een spectaculaire gebeurtenis. Het blad rolt zich in het voorjaar als het ware uit en trekt de aandacht.

Dergelijke planten, die in groepjes aangeplant kunnen worden, lenen zich goed voor een plek tussen een bodembedekker. Zij breken als het ware dwars door de bodembedekker heen, staan in de zomer te pronken om zich in het najaar weer terug te trekken.

Ook andere planten lenen zich ervoor om op deze wijze op een beschaduwde plaats in een wintergroene bodembedekker aangeplant te worden bijvb. Hartlelie (Hosta, vooral de grootbladige soorten), Herfstanemoon (Anemone), Kruiskruid (Ligularia), Pluimspirea (Astilbe), Tranend hartje (Dicentra spectabilis) enVingerhoedskruid (Digitalis). Vingerhoedskruid heeft giftige delen net als het bijzondere Christoffelkruid (Actaea pachypoda, Actaea rubra).

Inspiratie opdoen

In het weekend ben ik in de periode tussen maart en november meestal in De Tuinen van Appeltern te vinden waar ik mensen via de betaalde Schetsservice help met het ontwikkelen van een goed tuinplan. In de middagpauze wandel ik vaak door de tuinen om mijn plantenkennis te vergroten en de bijzondere planten die in de meer dan 200 tuinen te vinden zijn op de foto te zetten. Veel van deze foto's kunt u aantreffen in de online Plantenencyclopedie op de website van De Tuinen van Appeltern.

Hebt u vragen over het toepassen van bepaalde tuinplanten? U kunt in het 'Appeltern seizoen' ieder weekend met uw vragen terecht in het Tuinadviescentrum bij een Exclusief geselecteerde hovenier van De Tuinen van Appeltern.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming