Vraag gratis offertes aan

Oppervlakte tuin, specifieke wensen

Wat doen wij met uw gegevens?

Een vlonder: Hardhout of composiet?

Door Gilbert de Jong van ConceptGroen Plan + Presentatie
op maandag 21 februari om 10:24

Vlonder hardhout

Een mooie vlonder kan een aanwinst betekenen voor uw tuin. Kiest u voor echte houten vlonders of kiest u voor composiet vlonderdelen? Wat zijn de voor- en nadelen van beide producten? In dit tuinartikel gaan wij er iets dieper op in.

 

Hardhouten vlonder:Hardhouten vlonder

Hardhout is een verzamelnaam voor hout van een natuurlijke duurzaamheid van 15 tot meer dan 25 jaar (Duurzaamheidsklasse I/II) en met een duurzaamheid langer dan 25 jaar (Duurzaamheidsklasse I). Vaak wordt gesproken over 'tropisch hardhout' om aan te geven dat het hout afkomstig is uit de tropen. De meest gangbare hardhoutsoort wat in de tuin gebruikt wordt is Bankirai en dit tuinhout komt voornamelijk uit Maleisië. Vlonderdelen van Bankirai zijn meestal 145 mm breed en leverbaar in verschillende diktes.

 

Er bestaan hardhoutsoorten die nog duurzamer zijn dan Bankirai of afwijken van de 145 mm breedte. Ook zijn er verschillen in kleur en structuur tussen de houtsoorten te zien. Zo is Massaranduba (ook wel paardenvleeshout genoemd) standaard verkrijgbaar in de breedtematen 120, 145 en 190 mm. Vooral brede planken kunnen in een mooie terrasoverkapping een gevoel van luxe geven.
Naast Massaranduba vinden we o.a. nog hardhouten vlonderdelen van Angelim Vermelho (ruikt naar boterzuur), Azobé, Ipé (Surinaams groenhart), Padouk, Nargusta (Tanimbuca) op de markt.


De keuze tussen een bepaalde houtsoort wordt door de tuinontwerper vaak gemaakt op basis van het gewenste beeld en uitstraling. Het aanlegbudget speelt natuurlijk ook vaak een rol.

 

De kleuren van het versgezaagde hardhout verschillen onderling nogal. Padouk heeft een prachtige bijna koraalrode kleur. De kleuren van Nargusta lopen uiteen van lichtgeel tot goudbruin. Na verloop van tijd vergrijzen alle houtsoorten en zullen de kleuren vervagen tenzij u ervoor kiest om het hardhout regelmatig in de hardhoutolie te zetten.

 

Bij het kiezen van een hardhouten vlonderdeel hoort ook nog de afweging of gekozen gaat worden voor een gladde plank of een ribbelprofiel (antislip). Ligt een vlonder in de buitenlucht en kan het hout nat worden dan is, uit het oogpunt van veiligheid, een vlonderdeel met een ribbelprofiel aan te raden. Ligt de vlonder onder een terrasoverkapping dan is uit esthetisch oogpunt gezien het wellicht fraaier om een gladde plank toe te passen. Is er voldoende ruimte onder de terrasoverkapping dan is een mooie afstap of opstap naar deze vlonder te overwegen.


Wij raden u af om een hardhoutenterras direct achter de (veelgebruikte) buitendeuren aan te leggen. Wanneer dit terras ook nog een groot deel van de dag in de schaduw ligt, zal het hout langer nat blijven en zal dan, vooral in de winter, de oorzaak van een glij- of valpartij kunnen worden. Om dezelfde veiligheidsreden ziet een tuinontwerper het liefst dat een hardhoutenterras geen onderdeel wordt van veelgebruikte schaduwrijke tuinpaden.


Houten vlonderdelen worden meestal met roestvaststalen bevestigingsmateriaal geschroefd op een houten frame. Voor de wat meer luxe terrasoverkappingen is het een idee om de schroeven te laten verzinken en weg te werken met hardhouten terastappen. Dit zijn houten propjes met een ronde vorm die het schroefgat afdichten. De schroefgaten worden gemaakt met een speciaal tweetrappenboortje. Het resultaat is een hardhouten vloer die te vergelijken is met het mooi afgewerkte dek van een jacht zonder zichtbare schroeven.


Besluit u om te kiezen voor een natuurlijk ogende hardhoutsoort dan is het verstandig om, in verband met het milieu, te letten op het FSC-keurmerk. Meer informatie over dit keurmerk kunt u vinden via de website van fsc.nl.

 

Composiet vlonder:

Vlonder composietHoutcomposietplank of houtcomposietprofiel is een product verstaan waarvan de basis gevormd wordt door een menging van houtvezel of houtspaanders, een thermoplastische kunststof en toevoegingen. Deze menging krijgt daarna door extruderen (persen in een vormpers) zijn vorm. Veel gebruikte kunststoffen zijn polyethyleen, polypropyleen en PVC.

 

De laatste jaren heeft het gebruik van composietvlonderdelen een stormachtige ontwikkeling meegemaakt. Hoewel er nog niet zoveel ervaring mee opgedaan is als met hardhout heeft het toepassen van composiet vlonderdelen ten opzichte van hardhout wel een aantal voordelen.
Zo zijn composiet vlonderdelen constant van structuur en kleur. Composiet vlonderdelen splinteren niet wat een groot voordeel is wanneer er veel met blote voeten op gelopen wordt. De oppervlakte van de composietvlonderdelen worden (meestal) niet glad na een regenbui en de vlonders hebben een moderne 'look'. Gerenomeerde fabrikanten van composietvlonderdelen bieden vaak een palet van kleuren aan die afgestemd kunnen worden op de kleur van de woning en/of het straatwerk. Enige verkleuring van de vlonderdelen is niet uit te sluiten al zullen de delen niet zo sterk verkleuren als van een vlonder gemaakt van hardhout.

 

In tegenstelling tot hardhout worden composietvlonderdelen meestal geklemd op een soort rails waarbij er nauwelijks tot geen bevestigingsmaterialen te zien zijn.

 

Tuinontwerpers zullen naast de vormgeving van de vlonders ook vaak aandacht besteden aan een mooie afwerking van de kopse kant van de composiet planken omdat deze planken (vaak) hol zijn. Om deze reden is het wat lastiger om gebogen vormen te maken met composiet vlonderdelen tenzij de gebogen vorm aansluit op een muur of rand in dezelfde vorm.

 

De samenstelling van het composiet (verhouding hout en kunststof) en de kwaliteit van de grondstoffen zullen van belang zijn voor de kwaliteit en duurzaamheid van de planken en profielen. Het is verstandig om de prijs/kwaliteit van de verschillende aanbieders van vlonderdelen goed af te wegen.

 

Inspiratie opdoen: Hardhouten vlonders & vlonders of bruggen van composiet?

De verschillen tussen hardhoutenvlonders en vlonders of bruggen van composiet is goed te zien in de ruim 200 voorbeeldtuinen van De Tuinen van Appeltern. Beide materialen zijn in de sfeervol aangelegde tuinen verwerkt.

U kunt uw vragen over de aanleg van vlonders ook stellen aan de Exclusief Geselecteerde hoveniers die aangesloten zijn bij De Tuinen van Appeltern. Ieder weekend in het seizoen bemannen zij het Tuinadviescentrum in het voorbeeldtuinencomplex. Wilt u in de tuin graag voetbal kijken, dan kunt u bijvoorbeeld via uw laptop de Eredivisie livestreams bekijken. U kunt via de website van De Tuinen van Appeltern een adviesafspraak maken met een ervaren ontwerper van de Schetsservice wanneer u hulp nodig heeft bij het inpassen van een vlonder of terrasoverkapping in uw huidige of uw nieuwe tuin.

Reacties

Anne 15:02 10 apr

Ik zou meer info willen over veranda's of ander soort overkappingen.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming