Vraag gratis offertes aan

Oppervlakte tuin, specifieke wensen

Wat doen wij met uw gegevens?

Beplanting voor een onderhoudsarme tuin

De tuin is een heerlijke plek om na een lange dag werken of op je vrije dag tot rust te komen. Een goed aangelegde tuin met de juiste beplanting speelt hierbij een belangrijke rol. Voor veel mensen is het daarbij belangrijk dat de tuin niet al te veel onderhoud nodig heeft. Door gebruik te maken van duurzame materialen en de juiste beplanting kan onderhoud en verzorging van de planten tot het minimum worden gebracht. Met slechts enkele uren onderhoud per jaar ben je verzekerd van een kleurrijke en bloeiende tuin. Dat wordt genieten!

Onkruid voorkomen

Onkruid is voor vele een grote irritatiefactor. Door gebruik te maken van worteldoek of de bodem af te strooien met houtsnippers kan onkruid worden beperkt. Echter is  er ook nog een ‘groene oplossing’ voor dit probleem, namelijk de bodembedekker. De productgroep bodembedekkers omvat een groep tuinplanten die veelal groenblijvend zijn en een kruipende groeiwijze hebben. De takjes en twijgen groeien over de grond (en hechten zich na verloop van tijd met wortels in de bodem) waarna zich in vrij korte tijd een groen tapijt heeft gevormd. Omdat de grond volledig is dichtgegroeid, kan onkruid niet meer ontkiemen. Dit komt omdat zonlicht niet meer tot de bodem door kan dringen waardoor onkruid niet meer kan groeien.  Bekende bodembedekkende planten zijn:

  • Vinca (maagdenpalm)
  • Ajuga (zenegroen)
  • Cotoneaster (dwergmispel)
  • Pachysandra (schaduwkruid)
  • Waldsteinia (goudaardbei)

Naast dat bovengenoemde planten onkruid voorkomen en jaarrond wintergroen zijn, bloeien ze ook nog  met mooie, sierlijke bloempjes (blauw, wit, geel) en bieden bescherming voor kleine diertjes zoals de egel en eekhoorn.

Onderhoudsarme tuinplanten

Door gebruik te maken van tuinplanten die weinig onderhoud nodig hebben (weinig/specifieke snoei, geen specifieke bodemeisen, ziektetolerant etc.) kun je een tuin creëren die weinig onderhoud nodig heeft. Het rijk der planten is alleen zo ontzettend groot dat het voor degene (lees: de meeste mensen) die niet al te groene vingers hebben, lastig is om tot een juiste beplanting te komen. Hieronder volgen dan ook een aantal planten die passen bij de huidige tuintrends en tevens onderhoudsarm zijn:

1. De Pennisetum alopecuroides 'Hameln' , ook wel Lampenpoetsersgras genoemd is een veelgebruikte (bladverliezende) siergras. De plant heeft een polvormende groeiwijze  met smalle en lange (groene) bladeren. Rond de maand augustus bloeit het gras met lichtbruine tot zilvergele bloempluimen die sierlijk boven het blad uitstekken. Met een hoogte van zo’n 60 cm een ideale tuinplant voor in een zonnige border (een kleinere variant van zo’n 40 cm hoog is de Pennisetum alopecuroides 'Little Bunny'). De Pennisetum heeft weinig onderhoud nodig: snoei de plant (met een snoeischaar of heggenschaar) begin maart in zijn geheel terug tot 10 cm boven de grond, bemest de plant een beetje in de maand mei en geef het siergras bij (extreme) droogte wat water. Meer onderhoud heeft het Lampenpoetsersgras niet nodig.

 

2. De Berberis thunbergii 'Bagatelle', beter bekend als de (Japanse) zuurbes een prachtige heester die zowel in grote als kleine tuinen kan worden gebruikt. De plant wordt niet veel hoger dan 75 cm en kan perfect gebruikt worden als solitair waardoor je tuin wat ‘body’ krijgt. De Zuurbes bloeit van mei tot juli met gele bloemen. Na de bloei vormen zich opvallende rode besjes. Het blad heeft een roodbruine tot roodgroene kleur en krijgt in het najaar schitterende herfstkleuren. De Berberis groeit het beste op een zonnige tot half beschaduwde standplaats. Snoei heeft de plant niet nodig en groeit op vrijwel iedere tuingrond. Jaarlijks wat bemesten en bij (extreme) droge water geven is vrijwel het enige wat de plant nodig heeft.

 

3. De Alchemilla mollis, ook wel Vrouwenmantel genoemd is een echte klassieker voor in de tuin. Deze sterke (bladverliezende) vaste plant loopt in het voorjaar uit met frisgroene bladeren die erg zacht aanvoelen. Na het regenbui blijven de druppels sierlijk op het blad liggen, wat erg typerend is voor deze plant. Vanaf mei tot ver in de zomer bloeit de Vrouwenmantel met gele bloemen. De plant groeit het beste in een zonnige tot half beschaduwde border en kan hierbij gebruikt worden in zowel grote als kleine groepjes bij elkaar. Door de plant jaarlijks wat te bemesten (in mei) ben je verzekerd van een groei- en bloeikrachtige plant. In het vroege voorjaar oude bladeren en stengels wegsnoeien en water geven bij (extreme) droogte is de enige verzorging die de Alchemilla mollis nodig heeft.

Meer van deze onderhoudsarme planten vind je op de website van tuinplanten webwinkel Plant & Grow.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming