Vraag gratis offertes aan

Wat moet er geschilderd worden, beschrijf wat er moet gebeuren en eventueel wat ongeveer de oppervlakte is in m2.

optioneel

Wat zijn de kosten van schilderwerken?

schilderen-kosten

Het is altijd lastig om van te voren de prijs van je schilderwerken te bepalen en één richtprijs te geven. De prijs die een schilder voor je maakt wordt beïnvloed door verschillende factoren.

Ten eerste wordt gekeken naar de totale oppervlakte die geschilderd moet worden. Hoe groter de oppervlakte, hoe duurder de schilderwerken. Ook spelen de gebruikte verf, benodigde materialen en urenloon van de schilder een rol.

 

Één van de belangrijkste kostenfactoren is het voorwerk, wat schilderwerken aanzienlijk duurder of goedkoper kan maken. Als richtlijn kunnen we zeggen: Moet de schilder de bestaande kozijnen en deuren eerst schuren en behandelen voordat hij kan schilderen, zal de prijs per vierkante meter snel oplopen tot tussen de € 30,- en € 40,-. Wil je een nieuw of kaal kozijn of deur laten schilderen kan je een prijs van slechts € 5,- tot € 8,- per vierkante meter rekenen.

Een andere manier om een goed overzicht te kunnen krijgen van de kosten voor uw schilderwerken, is verschillende offertes aan te vragen en dan het gemiddelde als richtlijn voor een redelijke prijs te nemen. Een handige website waar je makkelijk meerdere gratis offertes kunt aanvragen bij schildersbedrijven in je buurt is Schildervergelijker.

Het alternatief: Zelf aan de kwast!

Zelf je schilderwerken maken kan natuurlijk een hoop geld besparen, alleen moet je hiervoor eigenlijk een beetje handig zijn, anders ben je misschien teleurgesteld van het resultaat. Om dit te voorkomen hebben wij voor je een aantal waardevolle tips op een rijtje gezet, die wellicht de sleutel tot succes van je zelfmade schilder carrière kunnen betekenen. 

Ten eerste geldt: een goede voorbereiding is het halve werk, vooral als het om buitenschilderwerk gaat. Maak niet de fout om zoveel mogelijk tijd de besparen,  een degelijke en weldoordachte werkwijze kan uiteindelijk veel meer kwaliteit en waarde opleveren.

Je kunt het beste beginnen met een planning te maken. Denk hierbij over de volgende aandachtspunten na:

-    Het te schilderen object
-    De staat van het te schilderen object
-    Je werkwijze
-    Het gewenste eindresultaat
-    De benodigde materialen
-    Een tijdsplanning

Schilderen met verschillende soorten verf

Voordat je daadwerkelijk aan de slag kunt gaan, heb je natuurlijk verf nodig. Hier heb je de keuze tussen alkydverf of acrylverf. Houd bij de keuze ook rekening met welke type verf eerder op het object is gewerkt. Het is mogelijk om over een alkydverf een acrylverf te verwerken, maar andersom niet. Verder staat het klimaat in Nederland geen acrylverf toe bij het buitenschilderwerk. De luchtvochtigheid is vaak te hoog en de verf laat zich lastiger aanbrengen. Voor je buitenschilderwerk kan je dus beter terpentine verdunbare alkydverf of beits gebruiken.

Als we het over de tips voor schilderen aan kozijnen, boeidelen, gevelbetimmering, deuren en dergelijke hebben, gaan we ervan uit dat deze van hout gemaakt en al met een in het verleden aangebrachte, dekkende kleur voorzien zijn.

Het is dan noodzakelijk om de ondergrond van het te schilderen object te onderzoeken, want deze is mede afhankelijk van de kwaliteit van het eindresultaat. Slechte verflagen moet je eerst verwijderen, voordat de nieuwe verf aangebracht kan worden. Hiervoor kan je het beste een verfkrabber of indien nodig een verfföhn gebruiken. Let daarbij ook goed op de hoeken tussen de liggende en staande houtverbindingen. Als de verf hier niet goed hecht, zul je deze eerst tot op het gezonde hout uit moeten krabben en dan repareren.

Blijkt de ondergrond in een slechte staat te zijn, kan je gebruik maken van een “een-pot systeem” (=grond en aflakverf ineen) of dekkende beits. Deze heeft als voordeel dat de verf vochtregulerend is. Het vocht kan er wel uit, maar komt er bij een goede voorbehandeling en afwerking niet in. Als je weet dat de ondergrond goed is, kun je een hoogglanslak gebruiken. Deze is sterker, gaat langer mee en geeft een mooie duurzame, bolle glans aan uw schilderwerken. Nadeel is dat deze lak afsluit en dus het vocht opsluit en hierdoor mede houtrot kan veroorzaken. Is de ondergrond niet voldoende droog, en breng je een hoogglanslak aan, dan gaat de verf (op termijn) bladderen. Oorzaak is dat het vocht zijn weg naar buiten zoekt.

Bespaar

Als je let op de genoemde tips kan je een hoop geld besparen door middel van je schilderwerken zelf uit te voeren. Met een klein beetje oefening kun je je schildervaardigheden perfectioneren zodat er weinig verschil zal zitten tussen je schilderwerk en het werk van een professioneel bedrijf.

Reacties

John Hijnen 16:02 30 mei

Zelf doen goedkoper? Klinkt logisch, maar dat is meestal niet zo. Ten eerste doet een doe-het-zelver er al veel langer over om (ogenschijnlijk) hetzelfde resultaat te krijgen als een professionele schilder. Het afföhnen van slechte verflagen vergt ervaring om het goed en snel uit te voeren. De rotte delen van het kozijn dienen vakkundig behandeld te worden om zodoende weer lange tijd mee te kunnen gaan. Ook het deugdelijk schilderen van ramen, kozijnen en deuren vergt de nodige ervaring. Kortom, nadelen zelf schilderen; -inkoop materialen duurder (geen vaste klantenkorting) -reparaties worden niet professioneel uitgevoerd -veel langer bezig om goede kwaliteit te verkrijgen -kwaliteit van het werk is minder en moet dus veel sneller weer gedaan worden, kans op houtrot heel groot. Uiteindelijk ben je dus duurder uit als je het zelf doet. John Hijnen

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming