Vraag gratis offertes aan

(bv. huwelijkse voorwaarden, testament, scheiding, erfrecht etc.)

Testament voorbeeld

voorbeeld testament

Het opstellen van een testament doe je natuurlijk niet dagelijks. Overigens doe je dit nooit zelf, maar wordt dit door de notaris gedaan. Daarom zijn veel mensen benieuwd hoe een testament er nu eigenlijk uit ziet. Omdat een testament enorm persoonlijk is, is het publiceren van een testament voorbeeld in veel gevallen niet aan de orde. Graag willen wij je wel een beeld kunnen geven van hoe een testament er uit ziet. Het betreft een papieren akte. Ook wel een notariële akte genoemd, die door een notaris opgesteld is. Omdat het geven van een testament voorbeeld erg privacy gevoelig is, geven we aan wat de meest gebruikte testamenten zijn.

 

Testament, voorbeeld meest voorkomende soorten

Om je een beeld te kunnen geven van hoe een testament er uit ziet, bespreken we kort de vier meeste voorkomende testament soorten in Nederland.

 

Combinatiestestament

Het combinatietestament is een bijzonder testament voorbeeld. In dit testament kan je namelijk laten vastleggen dat jij niet zelf bepaald hoe jij je eigendommen verdeelt. In dit testament kan je vastleggen dat je deze taak aan je echtgenoot overlaat. Hij of zij mag na jouw dood dan beslissen wat er met jouw vermogen en eigendommen gebeurt.

 

Vruchtgebruiktestament

Het testament voorbeeld van een vruchtgebruiktestament is een bijzonder testament. Hierbij maakt de langstlevende ouder geen aanspraak op de erfenis van zijn of haar partner. De kinderen van de overledene worden eigenaar van alle bezittingen van de overleden ouder. Toch wordt de langstlevende ouder niet benadeeld. Hij of zij krijgt namelijk de bevoegdheid om gebruik te blijven maken van de bezittingen. Het enige verschil is nu dat de kinderen officieel de eigenaar zijn.  Zodra de langstlevende ouder overlijdt stopt het vruchtgebruik ook. In de meeste gevallen gaat het om het huis en de goederen die daarin nog aanwezig zijn.

 

Echtscheidingstestament

Wanneer je gescheiden bent willen beide partijen meestal niet dat de ex nog iets erft. Wanneer je geen testament hebt opgesteld, gescheiden bent en kinderen hebt kan het toch voorkomen dat je ex als erfgenaam wordt benoemd. Om dit te ontkrachten kan je een echtscheidingstestament laten opstellen.

 

Langstlevende testament

Bij dit testament voorbeeld gaat het om het zogenaamde langstlevende testament, met ouderlijke boedelverdeling. Wanneer je nu een testament wilt afsluiten zal het langstlevende testament niet meer gebruikt worden. In 2003 is de wet gewijzigd. Tijdens deze wetswijziging is de basis van het langstlevende testament in het erfrecht opgenomen. Dit betekent dat wanneer je geen testament opstelt, er gehandeld wordt volgens de afspraken uit het erfrecht. Deze komen sinds 2003 in grote delen overeen met het langstlevende testament. Overigens zijn er nog veel mensen die voor 2003 een langstlevende testament met ouderlijke boedelverdeling hebben opgesteld. Dit testament is nog gewoon geldig. Dus wanneer iemand overlijdt die ooit dit testament heeft laten opstellen, wordt na zijn dood dit testament gewoon afgewikkeld zoals afgesproken. Lees meer informatie over het testament langstlevende.

 

Al deze testament voorbeelden moet je door een notaris laten opstellen zodat het een notariële akte betreft, die rechtsgeldig is.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming