Vraag gratis offertes aan

(bv. huwelijkse voorwaarden, testament, scheiding, erfrecht etc.)

Notaristarieven: kan daarover onderhandeld worden?

notaristarieven van notaris

Notaristarieven worden door notariskantoren zelf vastgesteld. Dat betekent dat verschillende notarissen in je omgeving nogal uiteenlopende tarieven kunnen hanteren. Om jezelf er van te verzekeren dat je niet te veel betaalt aan je notaris, vraag je daarom meerdere offertes aan. Zo kun je de notaristarieven bij de kantoren in jouw regio goed in kaart brengen. Daarnaast is het niet ongebruikelijk om te onderhandelen met je notaris, dus zorg dat je jezelf niet tekort doet.

Honorarium


Het verschil in notaristarieven zit ‘m in de vergoeding die een notaris vraagt voor zijn werkzaamheden: het honorarium. Hierover betaal je negentien procent belasting. Daarnaast is het belangrijk om in de gaten te houden hoeveel rente je krijgt van de notaris als er geld voor je wordt bewaard. Welke kosten kunnen nog meer worden opgenomen in de offerte van de notaris?

Registratierecht & doorhaling oude hypotheek


Als je een hypotheekakte ondertekent, ben je de notaris een bedrag verschuldigd om de hypotheek in te laten schrijven in een officiële lijst van hypotheken: het registratierecht. Wanneer je grond of een huis koopt, dan moet de oude hypotheek van de verkoper worden verwijderd uit het Kadaster . De notaristarieven kunnen hierbij verschillen, want hierover wordt een honorarium (en BTW) berekend. Meestal draait de verkoper voor die kosten op, omdat het huis of de grond zonder hypotheek moeten worden geleverd.

Overdrachtsbelasting


Als je een huis of een stuk grond wilt kopen, betaal je overdrachtsbelasting. De overdrachtsbelasting komt overeen met zes procent van het bedrag dat je hebt betaald voor het huis of de grond. Overigens staat deze belasting geregeld ter discussie in de politiek, dus de mogelijkheid bestaat dat de overdrachtsbelasting in de toekomst wordt afgeschaft of zelfs al is afgeschaft bij het lezen van dit artikel.

Recherchekosten


Voordat notariële aktes worden opgemaakt, doen notarissen onderzoek bij het Kadaster. Uiteraard zijn hier ook kosten mee gemoeid die in de notaristarieven worden doorberekend: de recherchekosten. Hierover betaal je ook BTW.

Kadasterkosten


Als je een huis of stuk grond koopt, wordt door de notaris een akte van levering opgemaakt die moet worden ingeschreven in het Kadaster. Als je een heel perceel grond koopt, betaal je een bedrag om de akte in te laten schrijven. Bij een gedeelte worden door het Kadaster de percelen grond opnieuw opgemeten, waarna de akte wordt ingeschreven. Ook de hypotheekakte moet door de notaris worden ingeschreven in het Kadaster.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming