Vraag gratis offertes aan

(bv. huwelijkse voorwaarden, testament, scheiding, erfrecht etc.)

Laat alles door de notaris in de akte vastleggen

notaris akte

Een notaris maakt officiële documenten op voor verschillende gelegenheden. Deze officiële documenten heten een notariële akte. U kunt bijvoorbeeld een notaris nodig hebben om een gebouw of huis te veranderen van eigenaar. Een andere mogelijkheid is het recht verkrijgen op een huis of gebouw door bijvoorbeeld  een hypotheek.  Je kan een notaris altijd om advies vragen bij belangrijke zaken zoals welke plichten u heeft na het afsluiten van een hypotheek of wat er geregeld moet worden wanneer je samen een huis koopt.

Een notaris stelt een koopakte op

De koopakte is eigenlijk niet veel meer dan een intentieverklaring: de potentiële koper geeft aan dat hij de woning wilt kopen. In de akte staat dan vastgelegd wanneer het huis van eigenaar zal wisselen en voor welk bedrag dat zal zijn. De woning zal pas echt van eigenaar verwisselen wanneer de koopakte ondertekend is. Op dat moment heeft de notaris onderzocht of de levering juridisch en financieel in orde is. Daarna is de koop definitief.

Ook wordt de koopakte wel eens een “voorlopige koopakte” genoemd. Dat betekend niet dat je zomaar van de koop af kan zien. Als je na het ondertekenen toch van de koop af wilt zien kan  dat vervelende consequenties met zich meebrengen, zoals grote geldboetes.

Ga voor de ondertekening altijd even bij de notaris langs. Beter is nog om de notaris de akte op te laten stellen. Bij zal alles voor je uitzoeken en zo weet je zeker dat er geen nadelige clausules worden opgenomen. Laat extra zekerheden vastleggen zoals ontbindende voorwaarden. Op deze manier kan je toch zonder extra kosten van koop afzien. Een voorbeeld van ontbindende voorwaarde is dat je de financiering binnen een bepaalde termijn moet kunnen regelen. Als dat niet lukt en je dus geen hypotheek kan krijgen, gaat de koop niet door.

Leveringsakte

De leveringsakte is het vervolg op de voorlopig koopakte en moet worden ondertekend door de notaris, de koper en de verkoper. Daarna zorgt de notaris ervoor dat de akte wordt geregistreerd bij het Kadaster. Het huis is dan officieel van eigenaar verwisseld.

De notaris zal in de openbare registers zoals van het Kadaster onderzoeken of alles rondom de akte voor levering in orde is. De notaris zal zelf de inhoud van de notariële akte samenstellen en dat zorgt ervoor dat elke akte weer anders is. De meest voorkomende onderwerpen in een leveringsakte zijn:

  • De koopprijs
  • Erfdienstbaarheden verplichtingen en/of bepalingen
  • Ontbindende voorwaarden uit onderliggende overeenkomst
  • Koopovereenkomst
  • Volmacht hypothecaire inschrijvingen
  • Overdrachtsbelasting

De leveringsakte wordt vaak ondertekend op het moment dat je naar de notaris gaat om de koop definitief te maken.

Hypotheek akte

In de hypotheekakte worden afspraken vastgelegd over de financiering van uw huis. Een overeenkomst tussen jezelf en de hypotheekverstrekker. In deze overeenkomst staat dat u aan uw financiële verplichtingen moet voldoen en wat er gebeurt wanneer u dat niet kan. Uw huis staat vaak als onderpand aangemerkt en zult u kwijt raken bij het niet nakomen van uw verplichtingen.

 De notaris stelt deze overeenkomst op en deze notariële akte wordt de hypotheekakte genoemd. De hypotheekakte wordt vaak ondertekend op hetzelfde moment als de leveringsakte en is vaak op het moment dat je naar de notaris stapt om de koop definitief te maken. Laat u goed informeren en gebruik Wonend.nl om geheel vrijblijvend offertes aan te vragen voor een passende notaris bij u in de buurt.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming