Vraag gratis offertes aan

(bv. huwelijkse voorwaarden, testament, scheiding, erfrecht etc.)

Huis kopen: waarom een notaris nodig?

Speel je met de gedachte om een huis te kopen en vraag je je af waarom je een notaris nodig hebt? Hieronder lees je precies welke rol de notaris speelt bij de aankoop van een woning en waarom je niet zonder de tussenkomst van een notariskantoor kunt. En wat kun je eigenlijk zelf regelen?

De notaris is een jurist die zich onder andere heeft gespecialiseerd in de aan- en verkoop van onroerend goed zoals woningen en percelen. Ook al zou je een huis wíllen kopen zonder de tussenkomst van een notaris, het is simpelweg niet mogelijk. Alleen de notaris kan er namelijk voor zorgen dat de aankoop verloopt volgens de wettelijke bepalingen. Zo stelt de notaris de leveringsakte op en de eventuele hypotheekakte. Ook zaken zoals de inschrijving bij het Kadaster en de financiële afwikkeling kunnen niet zonder een notaris.

Er zijn ook zaken die je wettelijk zonder een notaris af kunt. Voor het opstellen van de voorlopige koopovereenkomst heb je bijvoorbeeld officieel geen notaris nodig, al is het wel aan te raden om je in dat geval van tevoren goed te verdiepen in de regels die op dat gebied gelden en duidelijke afspraken met de verkoper te maken. Wie echter geen risico wil nemen, doet er goed aan om ook daarvoor een notaris in te schakelen. In bijzondere gevallen, bijvoorbeeld als er sprake is van speciale erfdienstbaarheden voor een woning, is het eveneens niet onverstandig om advies in te winnen bij de notaris.

Als koper bepaal je normaal gesproken zelf welk notariskantoor jou bijstaat bij de aankoop van een huis. In sommige gevallen – bijvoorbeeld bij nieuwbouwprojecten – is het logischer dat de verkoper de notaris kiest, al hoef je hier in principe niet mee akkoord te gaan. Sta je op het punt de hulp in te roepen van een notaris? Maak dan een weloverwogen keuze en kies niet voor de eerste de beste!

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming