Vraag gratis offertes aan

(bv. huwelijkse voorwaarden, testament, scheiding, erfrecht etc.)

Vind alles over erfrecht, erfenis en testament

erfrecht 2011

Het is niet zo leuk om over na te denken, maar wel belangrijk. Hoe hard het ook is, er komen  nogal wat financiële zaken kijken bij het overlijden. Realiseer je dat je nu de mogelijk hebt om zelf je zaken te regelen. Want wat nu als jij of één van je dierbare komt te overlijden? In dat geval krijg je te maken met het zogenaamde erfrecht. Wanneer je niets regelt voor na je overlijden komt het erfrecht om de hoek kijken. Dit zogenaamde erfrecht bepaalt dan aan wie jij je bezittingen nalaat. De wet van het erfrecht zal de erfenis in eerste instantie altijd nalaten aan de partner of familieleden. In 2003 heef er een wetswijziging plaatsgevonden. Deze wijziging zorgt ervoor dat de langstlevende echtgenoot (of geregistreerde partner) vanuit financieel oogpunt beter onderhouden wordt. Voor 2003 maakte het erfrecht  het mogelijk dat de kinderen te allen tijde de erfenis konden opeisen. Daardoor kwam de achtergebleven echtgenoot vaak in de problemen, waardoor hij of zij zelfs het huis en andere bezittingen moest verkopen. Want wanneer zij dat niet deden, konden zij de erfenis niet aan hun kinderen uitbetalen. En dit was wel verplicht volgens het erfrecht. Dit betekende in veel gevallen dat deze, vaak oudere, mensen in een klein huurhuisje of bejaardenhuis terecht kwamen. Ze kregen enkel een pensioen en daar moesten zij het dan maar mee doen. Zo zagen zij hun oude dag waarschijnlijk niet voor zich. Het erfrecht dat sinds 2003 is ingegaan beschermt de langstlevende hier voortaan tegen. Kinderen mogen hun erfdeel niet meer zomaar opeisen. Op die manier hoeft de achtergebleven persoon zich geen zorgen meer te maken over de financiële toekomst. Pas wanneer hij of zij komt te overlijden krijgen de kinderen de erfenis uitgekeerd.

 

Maar wil jij liever zelf bepalen aan wie je welke bezittingen nalaat? Stel dan een testament op. Vanaf je 16de jaar kan iedereen een eigen testament opstellen. Zo kan je een uitzondering maken op de wettelijke verdeling van het erfgoed. Overigens bestaat er wel een regeling die ‘legitieme portie’ genoemd wordt.  De wet heeft vastgesteld dat er enkele erfgenamen zijn die een vast bedrag krijgen na het overlijden van een persoon, ongeacht wat deze persoon in zijn/haar testament heeft laten opnemen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om kinderen. Wanneer jij in je testament laat opnemen dat jouw kinderen niets erven kunnen zij daar bezwaar aan geven. Wanneer zij het hier dus niet mee eens zijn zullen ze alsnog een deel van de erfenis krijgen.

 

Erfrecht en erfenis

De hoogte van de erfenis hangt vaak samen met de openstaande schulden van de overledenen. Want je erft niet alleen het positieve saldo, maar ook het negatieve saldo. Daarnaast kan de erfenis voor sommigen tegenvallen, bijvoorbeeld wanneer we te maken krijgen met legaat. De overledene kan namelijk vastgesteld hebben dat hij of zij een bepaald bezit of een geldbedrag aan één specifiek persoon wil nalaten. De erfgenamen hebben hierbij geen inspraak en moeten dit toestaan. Ze moeten het dus afstaan aan deze specifieke persoon.

 

Daarnaast geeft het erfrecht aan dat er belasting betaald moet worden over het bedrag dat geërfd wordt. Bekijk de exacte bedragen omtrent erfenis belasting.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming