Geef je antieke meubels een nieuw jasje!

antieke meubels

Mensen kiezen voor verschillende redenen vaak liever voor de renovatie van een antiek meubelstuk dan voor de aankoop van een nieuw exemplaar. Dit kan verschillende redenen hebben. Misschien is het een stoel of bank uit een erfenis, misschien is het ook een uniek exemplaar dat nergens anders meer verkrijgbaar is. Misschien zit hij gewoon erg lekker of past hij goed bij het interieur. Of hij past juist niet meer bij het interieur en verdient een nieuw uiterlijk. Natuurlijk kan budget ook een rol spelen omdat de renovatie van een meubel vaak goedkoper kan zijn dan de aanschaf van een nieuw kwaliteitsmeubel.

Als je kiest voor het opknappen van jouw meubels, zijn er verschillende opties (ook afhankelijk van de soort meubel) om dit te (laten) doen.

Optie 1: Stofferen

Wil je de stof van je meubel vervangen, dan zijn er in principe 2 richtingen die je kunt inslaan:
Het klassiek meubelstofferen, waarbij de originele look en opbouw van het meubel zo goed mogelijk bewaard wordt, of het modern meubelstofferen, waarbij het meubel niet alleen een andere look krijgt maar ook volgens moderne standaards gerenoveerd gaat worden.

Klassiek meubelstofferen

De basis van een klassiek meubel is een romp die vroeger geheel met de hand werd vervaardigd. Met verschillende materialen, zoals singels, springveren, crin, paardenhaar, zeegras etc. maakte men van een kale romp een compleet zitmeubel. Bent u op zoek naar nieuwe meubels, dan kunt u deze kopen bij onder andere JM Bruneau inktpatronen. Zij hebben veel voordelen en daarnaast veel kortingscode JM Bruneau & voordeelcodes. Bekijk ook hun kantoorkasten online. 

Tijdens het klassiek meubelstofferen wordt eerst de oude stoffering verwijderd, daarna wordt bekeken of de onderstoffering in orde is en of de verbindingen van de romp allemaal vastzitten. Is de stoel of bank in slechte conditie, dan wordt de kale romp van het antieke meubel op de traditionele manier helemaal opnieuw gestoffeerd.

Modern meubelstofferen

Modern stofferen kenmerkt zich door het gebruik van voorgevormde materialen. De voorgevormde materialen bestaan vaak uit schuim. Meestal bestaat een meubel uit losse onderdelen. Het meubel is kwalitatief niet beter of slechter dan een klassiek meubel. De kunst van het moderne stofferen is om de strakke vormgeving en het zitcomfort van het meubel in zijn originele staat terug te brengen.
Vooral het klassieke maar ook het moderne meubelstofferen is erg arbeidsintensief en vraagt vaak om de kennis en vaardigheid van een echte vakman die gespecialiseerd is in antieke meubels. Er zijn genoeg professionele bedrijven die je hierbij kunnen helpen. Het renoveren van puur houten meubels integendeel kan ook vaak zelf gedaan worden. Hierbij wordt vaak gekozen voor de combinatie van schuren en beitsen.  

Optie 2: Schuren & Beitsen

Net als papier, leer en textiel is hout een materiaal met een natuurlijk vervalproces. Vooral de combinatie van centrale verwarming en te droge lucht zijn een echte bedreiging voor antieke meubels . Door de droge lucht kunnen scheuren in het hout ontstaan en het fineer kan loslaten. Een goede hygrometer en een luchtbevochtiger in huis zijn een aanrader om de risico’s te beperken. De vaak aanbevolen waterbakjes helpen vrijwel niet. En 's winters de ramen open zetten voor frisse lucht is desastreus voor de luchtvochtigheid. Koude lucht die opgewarmd wordt, kan veel meer vocht bevatten met als resultaat dat de opwarmende lucht het vocht als een spons uit de omgeving opzuigt, waardoor de luchtvochtigheid enorm daalt. De ideale (relatieve) luchtvochtigheid, niet alleen voor antieke meubels maar ook voor mensen, ligt tussen de 50 en 55 procent.
Houten meubels hebben daarom ook regelmatig controle en onderhoud nodig. Het schuren en beitsen zijn gebruikelijke manieren om je antieke houten meubels te renoveren. Als je dit zelf in de hand wilt hebben, zijn de volgende tips wellicht behulpzaam.

Schuren

Voordat je begint met beitsen, is het belangrijk om je meubels te schuren. Je krijgt dan het beste resultaat. Je kunt het beste in de richting van de houtnerven mee schuren. Als je het vervelend vindt om met de hand te schuren, kun je natuurlijk ook een schuurmachine gebruiken.
Je dient erop te letten dat je het juiste schuurpapier gebruikt. Algemeen kunnen we zeggen: Heel grof schuurpapier is niet voor lichte meubelstukken geschikt, fijn schuurpapier is ongeschikt voor zware meubels. Wanneer je jouw antiek meubel helemaal geschuurd hebt en het oppervlak vetvrij is, kun je verder gaan met het beitsen.

Beitsen

Beitsen is het aanbrengen van een transparante of dekkende laag om vezels van bijvoorbeeld hout een mooi uiterlijk te geven. In tegenstelling tot lak (in de volksmond vaak verf genoemd) en vernis dringt beits gedeeltelijk in het hout. Beitsen die voor buiten geschikt zijn hebben meestal een vochtregulerende werking en bieden vaak een UV-bescherming. Ook zijn er beitsen die alleen maar een kleurverschil maar geen bescherming geven. Er zijn beitssoorten op water-, olie- en alcoholbasis. Bij transparante beitsen wordt gebruikgemaakt van verschillende kleuren om de suggestie van verschillende houtsoorten te geven.
Alle houtsoorten kunnen worden gebeitst. Naaldhoutsoorten geven, door het in meer of mindere mate aanwezig zijn van hars, meer problemen dan loofhoutsoorten. Het is in alle gevallen belangrijk dat het hout goed wordt voorbewerkt door het glad te schuren en stof- en vetvrij te maken.
Beits kan op verschillende manieren opgebracht worden: met de verfroller, kwast, verfspuit, spons, doek of iets dergelijks.  Het is belangrijk dat je tijdens het beitsen eventuele druppels zo snel mogelijk weghaalt. Als je dit achteraf moet doen, zorgt dit voor een minder mooi resultaat.

Het resultaat

Iedere keer dat een meubel gerestaureerd wordt is het eindresultaat weer verrassend. Of er nu gekozen wordt voor een klassieke of voor een moderne stoffering door een gespecialiseerd bedrijf of dat je zelf aan de slag gaat met schuren en beitsen: Het antieke meubel ziet er weer als nieuw uit en gaat weer jaren mee. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming