Kozijnen offertes?

Bijvoorbeeld: raamkozijn, deurkozijn, afmetingen

Raamkozijn: Uitgebreide informatie over raamkozijnen vervangen

raamkozijn raamkozijnen vervangen

Raamkozijnen zijn de lijsten rondom de ramen van je woning. Een raamkozijn kan een groot deel van de aanblik van je woning bepalen en het is dus ook van groot belang dat je het raamkozijn goed onderhoud. Als je al wat langer in een huis woont en/of in een oudere woning woont, is de kans groot dat raamkozijnen rot zijn of dat het raamkozijn versleten is. Het is dan ook tijd om je raamkozijnen te vervangen. Wanneer je je raamkozijn wilt gaan vervangen is het van belang dat met een aantal zaken rekening houdt zoals de afmetingen van het raamkozijn, het uiterlijk van de raamkozijnen, het materiaal van de raamkozijnen en natuurlijk de isolerende werking raamkozijnen. Genoeg om rekening mee te houden dus! Heb je geen zin om de handen uit de mouwen te steken? Laat dan gemakkelijk en gratis kozijn offertes uitbrengen en vergelijk de prijzen. Zelf aan de slag? Nu zullen er een aantal belangrijke aspecten van raamkozijnen besproken worden.

Raamkozijnen van hout

Houten raamkozijnen zal je het meest in oudere woningen tegenkomen. In het verleden werden raamkozijnen namelijk altijd van hout gemaakt. Tegenwoordig heb je wat meer keus in materiaal; zo heb je nu houten raamkozijnen, maar ook aluminium en kunststof raamkozijnen. Wat voor veel mensen een voordeel is van houten raamkozijnen is dat de houtnerf het raamkozijn een karakteristiek uiterlijk meegeeft aan je woning. Een ander voordeel van houten raamkozijnen is de goede isolerende werking. Houten raamkozijnen zijn gemakkelijk te repareren bij beschadiging en kan je eventueel zelf repareren. Het vervangen van een kunststof of aluminium deel van je raamkozijn is een heel stuk lastiger! Een houten raamkozijn heeft wel veel meer onderhoud nodig dan de aluminium of kunststof raamkozijnen.

 

De houten raamkozijnen moeten eens in de paar jaar worden voorzien met een nieuwe verflaag. Een mogelijk voordeel hierbij is dat je dan ook meteen de mogelijkheid hebt om je woning van een nieuw kleurtje te voorzien. Hoe goed de houten raamkozijnen ook worden onderhouden, er is altijd een kans op houtrot. Wanneer je houten raamkozijnen wilt gaan aanschaffen is het verstandig de verkoper te vragen of het voorzien is van een keurmerk. Als het raamkozijn een FSC of Keurhout keurmerk heeft wordt hiermee aangegeven dat het raamkozijn van duurzaam hout wordt gemaakt. Het is verstandig dat je hier naar vraagt bij het vergelijken van kozijnen.

Raamkozijnen van kunststof

Kunststof kozijnen kan van PVC of andere kunststoffen gemaakt worden. De isolerende werking van kunststof raamkozijnen komen overeen met houten raamkozijnen. Kunststof raamkozijnen zijn onderhoudsvrij, duurzaam en ook isolerend. Daarnaast zijn ze ook nog eens in alle kleuren te verkrijgen. Als je de karakteristieke uitstraling van een houten kozijn zoekt, maar wel de voordelen van een kunstof kozijn, zijn er nu zelfs raamkozijnen verkrijgbaar met de houtnerf van houten raamkozijnen. Deze raamkozijnen zijn niet te onderscheiden van echt houten raamkozijnen. Ook zijn er kunststof raamkozijnen te verkrijgen die een recyclegarantie hebben, wat betekend dat deze raamkozijnen gegarandeerd worden gerecycled. Zo kan je ook een steentje bijdragen aan het milieu.

 

Bij het aanschaffen van kunststof raamkozijnen is het verstandig te letten op de aanwezigheid van het Keurmerk Veilig Wonen. Een raamkozijn dat voorzien is van dit keurmerk voldoet aan de inbraakveiligheidsnormen van de politie. Een nadeel van een kunststof raamkozijn is dat beschadigingen zeer moeilijk te repareren zijn. Wanneer je de kleur van een raamkozijn beu bent is het niet gemakkelijk over te schilderen, zodat het weer voldoet aan je wensen. Dit is bij houten raamkozijnen gemakkelijk te realiseren.

Raamkozijnen van aluminium

Aluminium raamkozijnen zijn licht van gewicht, hebben een hoge duurzaamheid en ook een lange levensduur. Wat regelmatig ter discussie staat is de isolerende werking van aluminium raamkozijnen. Het is geen gegeven dat alle aluminium raamkozijnen een slechte isolerende werking hebben. Als het raamkozijn is voorzien van het VMRG keurmerk is de isolerende werking van het raamkozijn goed te noemen. De prijs van een aluminium raamkozijn is wel hoger dan dat van een houten of kunststof raamkozijn.

 

Wanneer je een aluminium raamkozijn wilt gaan aanschaffen moet je er aan denken dat een aluminium raamkozijn kan gaan oxideren. Dit is te voorkomen met een coating. Deze coating voorkomt dat een aluminium raamkozijn gaat oxideren. Het grote nadeel van deze raamkozijnen is dat deze niet te combineren zijn met andere materialen. Staal, lood, koper, messing en brons zijn niet samen met een aluminium raamkozijn te gebruiken omdat het dan gaat oxideren. Een mogelijkheid om dit voorkomen is het aanbrengen van een verflaag aan het hout. Sommige verfsoorten kunnen ook het aluminium aantasten. Wanneer het aluminium raamkozijn wordt gebruikt in combinatie met cement of pleister krijgt het aluminium raamkozijn onsierlijke witte vlekken. Veel om op te letten, maar let vooral bij aanschaf op de isolatiewaarde en of het voorzien is van het VRMRG keurmerk.

Oude raamkozijnen vervangen

Raamkozijnen vervangen gaat vaak gepaard met flink materiaal. Eerst zal je moeten kijken hoe het oude raamkozijn is gemonteerd. De lijst van het oude raamkozijn is vaak met een breekijzer los te krijgen en het pleisterwerk kan je het beste met hamer en beitel verwijderen. Als het raamkozijn is vastgeschroefd moet je er op letten dat je het isolatiemateriaal niet beschadigd. Met een slijptol of ijzerzaag kan je het oude raamkozijn doormidden zagen, waardoor het makkelijker wordt het raamkozijn te verwijderen.

Raamkozijn plaatsen

Een nieuw raamkozijn plaatsen begint met het controleren of de bestaande raamopening waterpas is. Alleen als het waterpas is kun je beginnen met het plaatsen van je raamkozijn. Wanneer het meegeleverde raam los in het kozijn zit moet eerst het raam verwijderd worden voordat je het kozijn gaat plaatsen. Plaats dan het raamkozijn in de bestaande raamopening en stel het met behulp van houten plaatjes. Als het kozijn volledig waterpas staat kan het raamkozijn vastgezet worden met pluggen of ankers. Vraag hiervoor wel advies bij de leverancier van het kozijn. Wanneer het raamkozijn is vastgezet moet het stof en vetvrij gemaakt worden zodat het afkitten van het raamkozijn kan beginnen. Zorg hierbij altijd voor een naadlozen afsluiting. Het kozijn is nu geplaatst en nu kan het eventuele losse raam ook vastgezet worden.

 

Na het lezen toch twijfels? Twijfel dan niet langer en vergelijk de prijzen van verschillende kozijnen op www.kozijnenvergelijker.nl

 

Aanvullende informatie: kozijnen vervangen

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming