Kozijnen offertes?

Bijvoorbeeld: raamkozijn, deurkozijn, afmetingen

Houten kozijnen schilderen: waar moet je op letten?

Houten kozijnen kunnen op lange termijn door weersomstandigheden als regen en wind beschadigen. Een verflaag beschermt de kozijnen tegen deze omstandigheden. Maar deze laag kan in verloop van tijd gaan bladderen, waardoor het kozijn alsnog gaat rotten. Zodra houtrot in het kozijn getrokken is, moet je deze vrijwel per direct vervangen: iets waar een lange tijd overheen kan gaan. Houd het schilderwerk van je kozijnen dus goed bij! Een kozijn zelf of laten schilderen is een kleine cosmetische ingreep die eenvoudig lijkt, maar waar toch wat zaken bij komen kijken. Volg onderstaande stappen tijdens het schilderproces zodat je niets vergeet.

 

Stap 1: Materiaalkeuze

Een voor de hand liggende stap – maar wel één die belangrijk is – is het kopen van het juiste schildermateriaal. Denk aan spullen als grondverf en lak, maar ook aan plakband om de ramen af te plakken en goede (en vooral geen goedkope!) kwasten. Zorg ook dat je kwasten het juiste formaat hebben en schaf het liefst meerdere groottes aan zodat je ook in de kleinste hoekjes van de kozijnen kan komen.

 

Stap 2: Schuren

Nadat je je kozijnen met ammoniak schoongemaakt hebt, ga je ze schuren. Belangrijk hierbij is dat al het vuil op de kozijnen verwijderd wordt en hobbels en bobbels gladgeschuurd worden.

 

Stap 3: Schoonmaken

Na het schuren ga je de kozijnen nog een keer schoonmaken. Dit doe je wederom met een oplossing van ammonia in warm water. Zorgt er vooral voor dat al het stof van het schuren van de kozijnen verwijderd wordt. Gebruikt eventueel een stofzuiger om het stof uit kieren en naden te verwijderen. Zijn je kozijnen schoon? Plak ze dan alvast af.

 

Stap 4: Schilderen

Tijd voor het echte werk! Zorg ervoor dat de grondverf of de lak goed doorroert. Bepaalde stoffen van de lak zijn naar beneden gezakt in het blik en moeten verspreid worden. Laat de verflaag na schilderbeurt één goed drogen en kijk of het dekt. Is dat niet het geval? Breng dan eens een tweede laag aan.

 

Kozijnen schilderen kun je zelf doen, maar je kunt ook een kozijnspecialist of professioneel schilder om raad vragen. Voor een leek is het namelijk lastig in te schatten wanneer binnen- of buitenkozijnen aan een schilderbeurt toe zijn. Een vuistregel is dat je kozijnen ongeveer eens in de 4 à 5 jaar moet bijwerken. Maar dit is sterk afhankelijk van de ligging van de woning en de kleur of kwaliteit van de aangebrachte verf.  Een specialist heeft hier meer zicht op en kan je adviseren. Ook ben je verzekerd van kwalitatief goed werk waardoor je kozijnen weer jarenlang mee kunnen gaan.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming