Kozijnen offertes?

Bijvoorbeeld: raamkozijn, deurkozijn, afmetingen

Beslagen ramen: condens op dubbel glas

Een lek raam kan ontstaan door ouderdom, een fabricagefout, glasbreuk of doordat het raam niet goed geplaatst is. Wat de reden ook mag zijn, het vocht tussen de glasplaten is niet te verwijderen en betekent dat het glas vervangen moet worden. Hoef Kozijnen biedt, bij normaal gebruik, altijd 10 jaar garantie op kozijnen, ramen en montage. Vakkundig geplaatste ramen hebben genoeg steun, ventilerende glaslatten en goed kitwerk.

Beslagen buitenzijde

Het ontstaan van dauw zie je in de natuur overal en werkt overal volgens dezelfde natuurkundige wetten. Lucht kan maar een beperkte hoeveelheid waterdamp opnemen. Hoe warmer de lucht, hoe meer vocht de lucht kan opnemen. Als vochtige warme lucht in aanraking komt met koude oppervlakken zoals bv. glas, koelt het af en condenseert een deel van de waterdamp in de vorm van dauw. U ziet dit vaak tijdens de ochtenduren in het voor- en najaar als de lucht veel vocht bevat en genoeg gelegenheid heeft om af te koelen. Dit gebeurt vaker bij dakramen omdat ze meer afkoelen dan verticale ramen.

De condens verdwijnt in de loop van de ochtend, zodra de temperatuur oploopt en de lucht weer meer vocht kan opnemen. Condensvorming is dus geen materiaalfout, maar een gevolg van de zeer hoge warmte-isolatie van het glas. Het beslaan van uw ramen aan de buitenzijde is niet te voorkomen. Eventueel droogwrijven van de ruit heeft geen zin. Zolang de buitentemperatuur laag en de luchtvochtigheid hoog is, zal de condens terug komen.

Overigens hoeft het niet zo te zijn dat al uw ramen aan de buitenzijde beslaan. De stand van de wind, beschutting door struiken en andere zaken kunnen dermate invloed hebben, dat een gedeelte van de ramen juist niet of juist wel beslaat. Het kan dus gebeuren dat u aan één zijde van het huis wel condens heeft en aan de andere zijde niet. De ruiten isoleren echter even goed. Ruiten die bijvoorbeeld onder overstekken zitten, of op de wind staan, hebben vaak juist géén last van condensvorming.

Bij oudere isolatieruiten ontstaan soms geen condens omdat ze een slechtere warmte-isolatie hebben. Dan gaat de warmte uit het gebouw door het glas verloren. Het buitenglas wordt ongewenst verwarmd, wat ten koste gaat van de gasrekening en het wooncomfort.

Beslagen binnenzijde

Condensvorming en beslagen ramen aan de 'kamerkant' van het raam komt zelden voor, maar is niet uitgesloten. Het ontstaat meestal bij een lage buitentemperatuur en een hoge luchtvochtigheid in de woning. In badkamers, keukens en zelfs woonkamers, waar zeer veel vocht aanwezig is, kan het voorkomen dat uw ramen beslagen raken. Dit komt niet door de dubbele beglazing, maar door een combinatie van temperatuur en vochtigheid. Dit verschijnsel is praktisch alleen te bestrijden door de luchtvochtigheid omlaag te brengen door beter te ventileren. Denk hierbij aan ventilatieroosters, mechanische ventilatie en het regelmatig luchten door ramen open te zetten. Een vochtigheidsniveau tussen 40% en 60% is ideaal. Hoe beter isolerend uw glas is, des te kleiner het risico op condensvorming aan de binnenzijde. Met HR++ beglazing is het risico op beslagen ramen aan de kamerzijde het kleinst, alleen bij een hele hoge luchtvochtigheid en geringe ventilatie is condensvorming nog mogelijk. Bij standaard isolerend dubbelglas en zeker bij enkele beglazing zal eerder condens aan de kamerzijde ontstaan.

Als uw kozijnen aan vervanging toe zijn, laat dan bijvoorbeeld Hoef Kozijnen u bijstaan in de juiste keuze voor uw woning. Niet alleen wordt condensatie aan de binnenkant van het kozijn uitgesloten, ook ziet u het verschil als de energierekening in de bus valt!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming