Kozijnen offertes?

Bijvoorbeeld: raamkozijn, deurkozijn, afmetingen

Waarom houten kozijnen?

Ben je toe aan nieuwe kozijnen en wil je graag weten voor welk materiaal je het best kunt kiezen? Zoals je wellicht al hebt gezien zijn kozijnen  verkrijgbaar in drie verschillende materialen met elk hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel gaan we kort in op de belangrijkste voor- en nadelen van houten kozijnen.

Houten kozijnen zijn vooral in trek bij mensen die graag een warme en authentieke uitstraling willen meegeven aan hun woning. Tegenwoordig zijn er ook kunststof kozijnen met een houtlook, maar de echte houtliefhebber moet hier niets van hebben. Bovendien zijn houten kozijnen gemakkelijk overschilderbaar, indien nodig bovendien vrij eenvoudig te repareren én kun je in hout wel boren, in tegenstelling tot bijvoorbeeld kunststof.

Er gelden een aantal hardnekkige vooroordelen over hout die veel mensen ervan weerhouden om tot de aankoop van houten kozijnen over te gaan:

‘Hout vergt veel onderhoud’
De stelling dat houten kozijnen veel onderhoud nodig hebben, is inmiddels enigszins achterhaald. Vooral hardhout uit de beste categorieën – informeer bij je kozijnenleverancier naar de klasse die hoort bij het betreffende hardhout – vergt nauwelijks onderhoud en is bijzonder duurzaam.

‘Hout isoleert niet goed’
De opvatting dat houten kozijnen niet goed isoleren, is eveneens niet meer correct. In de eerste plaats kunnen de kozijnen worden gemaakt van zogenaamd geïsoleerd hout, terwijl daarnaast isolatieglas kan worden geplaatst. Bovendien kan ook een sterke verankering aan de muur de isolatiewaarde verhogen.

‘Houten kozijn hebben een grote kans tot kromtrekken’
Ook die bewering is niet meer actueel, aangezien er tegenwoordig een aantal methodes van verstekzagen kunnen worden toegepast met de bedoeling om het kromtrekken van hout tegen te gaan.

‘Voor houten kozijnen worden bossen illegaal gekapt’
(Hard)hout mag vandaag de dag niet meer zomaar worden gekapt. Zo zijn er houtsoorten die speciaal gekweekt worden om later bewerkt te worden tot bijvoorbeeld kozijnen en waar geen oerbossen voor worden gekapt, terwijl het FSC-keurmerk in het leven is geroepen om bossen zorgvuldig en onder toezicht te laten kappen.

Hiermee zijn de belangrijkste bezwaren tegen houten kozijnen grotendeels weggenomen. Ben je overtuigd en benieuwd naar de mogelijkheden van houten kozijnen voor jouw huis? Wil je wat meer informatie of beeldmateriaal? Neem dan contact op met een kozijnenspecialist bij jou in de buurt!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming