Kozijnen offertes?

Bijvoorbeeld: raamkozijn, deurkozijn, afmetingen

Tips voor het zelf maken van houten kozijnen

kozijnen maken

Enkele artikelen gelezen over houten kozijnen en je wilt zelf aan de slag gaan? Dat kan natuurlijk ook en Wonend helpt je met waar je aan moet denken als je zelf houten kozijnen maken wilt. Vandaar enkele tips die als houvast kunnen dienen om een stevig en ambachtelijk kozijn te maken.

Houten kozijnen zelf maken: tips en adviezen

  • Werk nauwkeurig en meet alles twee maal om het zeker te weten.
  • Let op dat het hout wat je koopt ook echt recht is. Let erbij op dat wanneer je hout bij een bouwmarkt koop vaak niet helemaal recht meer is, omdat het schuin tegen de muur wordt opgeslagen of omdat het schuin op elkaar is geplaatst. Bij de houthandel zullen ze het hout anders opslaan en is de kans veel groter dat het hout recht is.
  • Door middel van opgezette latten of kleine balkjes kunnen sponningen voor binnenkozijnen worden gerealiseerd.
  • Je zult sponningen voor buitenkozijnen moeten uitfrezen. Of je gebruikt voor diepere sponningen een mes en groef om uit te frezen en die volledig verlijmen.
  • Hardhouten kozijnen is misschien verstandiger om te gebruiken, omdat periodiek verven en verder onderhoud vaak wordt vergeten. Hardhout is beter bestand tegen het niet onderhouden van het hout. Wat overigens niet betekend dat het niet onderhouden hoeft te worden.
  • Gebruik bij voorkeur een tweecomponenten lijm met vullend vermogen.
  • De verticale delen van het kozijn altijd tussen de horizontale delen monteren
  • Bij de zwaardere kozijnen een sleuf maken in de horizontale delen. In de verticale delen de helft van de kop eraf halen zodat deze in de sleuf past. Later deuvels plaatsen.
  • Bij kleine lichte kozijnen kun je het hout aan elkaar lijmen. Wanneer het hout vastzit kan je gaten boren waar je deuvels in de houten kozijnen slaat. De deuvel moet in de helft van de horizontale delen zitten en voor de andere helft in het verticale deel. Spuit eerst lijm in de gaten en sla dan zonder te treuzelen de deuvels erin.
  • Om goed houten kozijnen te lijmen is het verstandig om een blokhaak in elke hoek met een lijmklem de horizontale delen vast te zetten. Hier zet je de verticale delen tegenaan. Pas wanneer alles echt helemaal droog is de klemmen verwijderen.

Reacties

Roby 16:55 07 jun

Hier ook iemand die zeer blij is met de tips! Ga het zelf ook proberen om kozijnen te maken. Het is hard nodig want de kozijnen vallen er hier bijna uit. Misschien toch ook maar een kozijnen-bedrijf inhuren :)

Roby 15:15 07 jun

Hier ook iemand die zeer blij is met de tips! Ga het zelf ook proberen om kozijnen te maken. Het is hard nodig want de kozijnen vallen er hier bijna uit. Misschien toch ook maar een kozijnen-bedrijf inhuren :)

M. de vries 16:30 01 jun

Bedankt voor het artikel, ik ga het zeker proberen! Hou jullie op de hoogte of het is gelukt :) @Maarten, kun je niet beter een bedrijf inhuren als je het zelf al een aantal keer hebt verprutst? Kozijnen maken is niet voor iedereen weggelegd idd.

Maarten 16:28 01 jun

Top artikel! Ik wil al langere tijd zelf kozijnen maken maar dat is niet een makkelijke opgaaf als je nog niet veel van kozijnen af weet. Ik heb al verschillende keren zelf kozijnen proberen te maken maar die heb ik verpest.. ben zelf namelijk niet zo handig. Heeft iemand nog meer goed tips voor het zelf maken ervan?

Raet 10:28 28 okt

Ik wil een kozijn gaan namaken dat ook uitklapramen heeft. Zijn daar ook kant en klare profielen voor?

Amady 08:36 19 okt

Deze manier van verbinden (contramal) is inderdaad vrij simpel ja. De contouren van de onderdorpel en de bovendorpel overzetten, uitzagen, gaten boren en met bruislijm en schroeven vastzetten

Van Vught 07:01 19 okt

Voor een beetje handige klusser is dit goed te doen :)

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming