Kozijnen offertes?

Bijvoorbeeld: raamkozijn, deurkozijn, afmetingen

Houten kozijnen onderhouden, hoe kan je dat het beste doen?

houten kozijnen onderhouden

Wind, regen, sneeuw, vocht, hitte en kou: uw houten kozijn moet er allemaal tegenaan. Dit zal ongetwijfeld op langere termijn om reparatie en onderhoud vragen. Dit is niet alleen belangrijk om een complete kostbare vervanging van de kozijnen te voorkomen, maar ook om de best mogelijke isolatiewaarde te behouden. Hierdoor kunt u veel geld besparen aan de energiekosten. Naast de puur financiële redenen zorgt regelmatig onderhoud natuurlijk ook voor een frisse look en geeft uw huis een verzorgd uiterlijk. 

Onderhoud voorkomen

Natuurlijk kost regenmatig onderhoud op den duur ook veel geld, daarom zijn er een aantal tips waarop u kunt letten als u een onderhoudsarm houten kozijn wilt hebben:

Als u een houtsoort kiest, let er dan op dat het een duurzaamheidklasse I of II heeft.

U kunt ook kiezen voor een kozijn waar de kwetsbare delen door middel van een boorzuurpeil preventief verduurzaamd zijn. Het boorzuur verspreid zich door het hout en voorkomt houtrot.

Of voorkom dat vocht in het hout kan dringen door het kopshout en de verbindingen met kit af te dichten (vingerlassen) en door hout zonder kwasten en harsgangen te gebruiken (lamineren). Houtsoorten als Europees grenen of vuren krijgt zo voldoende weerstand tegen weersinvloeden.

Zijn uw houten kozijnen nog te redden?

Als het toch tijd wordt voor een reparatie, is de eerste stap de schade vast te stellen. Afhankelijk daarvan kunt u verdere stappen ondernemen. De eerste vraag is dus: Wat kunt u nog redden aan uw bestaand houten kozijn?

U kunt uw houten kozijnen prima repareren als het hout niet te verrot is. Hierbij kunt u simpelweg de rotte stukken hout vervangen met een nieuw stuk. Zorg vooral ook daarvoor dat het dieper gelegen houtrot verwijderd wordt, op die manier krijgt u een beter eindresultaat en gaan uw houten kozijnen weer langer mee. 

Reparaties met kunstharsvulmiddelen (ook epoxyhars genoemd) zijn alleen van toepassing als het gaat om kleinere beschadigingen en het opvullen van gaten.

Uw houten kozijnen bewerken

Wilt u serieus aan de slag met uw houten kozijnen te bewerken, heeft u wellicht profeit van de volgende tips.

  • Het nauwkeurig werken aan het hout voorkomt naden, voegen en kieren. Als u hierbij uw best doet, kunt u bij de afdichtingmiddelen besparen. Ook het gebruik maken van prefab-producten, eerder aangebrachte afdichtingen en schone en droge voegen dragen hieraan bij.  Let ook op een goede afdichting van de naden voor een minimaal energieverlies en maximale  geluidisolatie.
  • Met behulp van raamdorpels kunt u het onderliggende deel van de gevel tegen vervuiling en vocht beschermen.
    Keramiek, staal, natuursteen, gegoten composietsteen of prefab beton hebben die alleen weinig onderhoud nodig en gaan lang mee, de materialen leveren ook weinig milieubelasting op.

Voor een gezond binnenmilieu is ventilatie de sleutel tot succes. Dit kunt u het makkelijkst bereiken door middel van een klepraam of jaloezieschuiven in het glas van een bovenraam. Een iets duurdere, maar inbraakveiligere oplossing zijn ventilatieroosters in het kozijn. Deze houden tevens ook insecten buiten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming