Kozijnen offertes?

Bijvoorbeeld: raamkozijn, deurkozijn, afmetingen

Hardhouten kozijnen: duurzaam?

hardhouten kozijnen

Als je nieuwe kozijnen nodig hebt, kun je onder andere kiezen voor kunststof, aluminium of houten kozijnen. Je kunt ook voor de hardhouten variant gaan. Er bestaat hardhout dat duurzaam is (denk aan de Meranti-houtsoorten), maar er zijn ook minder duurzame houtsoorten zoals eikenhout, dat minder goed is bestand tegen invloeden van het weer. Er is een onderscheid gemaakt tussen vijf klassen om aan te geven hoe duurzaam een bepaalde hardhoutsoort is, waarover hieronder meer.

Voordelen hardhout

Natuurlijk hebben ook hardhouten kozijnen zowel voordelen als nadelen. Wat in het voordeel spreekt van hardhout is dat het gaat om een natuurproduct. De warme uitstraling van hardhouten kozijnen kan dan ook door geen enkel materiaal worden nagebootst. Daarnaast is hout altijd makkelijk over te schilderen, voor het geval je graag eens een andere kleur wilt uitproberen. Ook reparaties zijn goed mogelijk, in tegenstelling tot bij kunststof kozijnen. Bovendien isoleren hardhouten kozijnen tegenwoordig prima en kun je in hout natuurlijk altijd boren.

Nadelen hardhout

Hardhout heeft uiteraard ook nadelen. Zo vergen hardhouten kozijnen relatief veel onderhoud en bestaat altijd de vrees dat het hout kromtrekt. Ook speelt voor veel mensen het argument mee dat de tropische regenwouden lijden onder het kappen van alle bomen die nodig zijn voor de productie van deze kozijnen. Hoewel deze bezwaren erg legitiem zijn, is er de afgelopen jaren hard gewerkt om deze nadelen zo ver mogelijk weg te nemen. Zo is het onderhoud al ver teruggebracht, bestaan er verschillende methodes tegen het kromtrekken van hout en mag hardhout niet zomaar meer gekapt worden. Er bestaat dan ook een keurmerk dat aangeeft welk hout zorgvuldig is gekapt onder toezicht.

Soorten

Hardhouten kozijnen zijn er in bijzonder veel verschillende soorten. In Nederland verstaan we onder hardhout vooral hout van loofbomen en dus niet van naaldbomen. Soorten hardhout worden gebruikt voor meerdere toepassingen: ramen en schuifpuien (Merantie), tuinhout (Bankirai), beschoeiing (Azobe) en raamkozijnen en schuifpuien (Merbau). Ook eiken- en beukenhout zijn soorten hardhout en worden vooral voor vloeren en meubels gebruikt.

De vijf klassen

Duurzame hardhouten kozijnen zijn zoals gezegd te verdelen in vijf klassen: het tropische hardhout in de eerste klasse gaat het langst mee (in veel gevallen langer dan 25 jaar), terwijl hout in de vijfde klasse vaak niet langer dan vijf jaar kan worden gebruikt. Voor de volledigheid: hardhouten kozijnen in de tweede klasse gaan ongeveer 15 tot 25 jaar mee, in derde klasse 10 tot 15 jaar en in de vierde klasse 5 tot 10 jaar.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming