Eet je gezond met een pizza oven

Het is een opkomende trend: de pizza oven. Nu vraag je je natuurlijk af hoe een pizza in hemelsnaam kan bijdragen aan een gezonde levensstijl, maar het kan! Er zijn talloze varianten van gezonde pizza’s met gezonde bodems. Daarnaast is een pizza oven niet alleen geschikt om pizza’s te bakken, zelfs appeltaart doet het goed in de pizza oven. Lees in dit artikel alles over hoe je je gezond kunt eten met behulp van de pizza oven en geniet van verrukkelijke recepten.

Gezonde pizza’s bakken

Van jongs af aan leren we dat pizza’s lekker, maar ongezond zijn en dus niet te vaak gegeten mogen worden. Dit is jammer, want een pizza kan net zo lekker als gezond zijn. Je moet alleen even doorhebben hoe je het makkelijkst een gezonde pizza klaarmaakt. 

De basis van een gezonde pizza zijn verse ingrediënten. Zorg ervoor dat alle groentes die je gebruikt vers zijn en dus niet uit een potje of blikje komen. Je kunt zelf de groentes uitkiezen die je lekker vindt en als topping gaat gebruiken. Dit geldt ook voor het vlees wat je eventueel op je pizza wilt doen. Kies niet voor bewerkt vlees, maar voor verse producten.

Er zijn drie eigenschappen van de pizza die het als geheel ongezond maken. Dit is de bodem, de tomatensaus en de kaas. We beginnen bij de pizzabodem. Door de witte bloem en het gist zitten er een bom aan koolhydraten in. Nu zijn koolhydraten natuurlijk niet slecht voor je, maar deze leveren wel de meeste calorieën op (in een normale pizza zitten circa. 1000 calorieën). Als je de pizza wat lager in calorieën wilt brengen, zal je de pizzabodem anders moeten bereiden. Een optie om je pizzabodem iets te verlagen in calorieën is bijvoorbeeld amandelmeel. In amandelmeel zitten minder koolhydraten dan in tarwemeel en het bevat goede vetten. Wil je de koolhydraten helemaal van de baan vegen? Kies dan voor een bloemkool pizzabodem. Het is even oefenen, maar een bloemkool pizzabodem is hartstikke lekker en bovenal heel gezond!

Ten tweede is de tomatensaus op een pizza een boeman. Dit los je gemakkelijk op. Koop zelf verse tomaten en maak hier een lekkere saus van. Ten slotte maakt kaas de pizza een onverantwoordelijke voedingskeuze. Kaas heeft een hoog zoutgehalte en er zit veel verzadigd vet in. Het beste kun je dus gaan voor een jonge kaas, hier zit het minste vet in. Rasp dit er zelf overheen, zodat je zeker weet dat het de juiste is.


Andere gezonde recepten voor in de pizza oven

Het leuke aan een pizza oven is, dat je er zo veel mee kan. Als je je gezonde pizza’s zat bent, hoef je je oven niet aan de buurman weg te geven, want er zijn nog zoveel mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan geroosterde groente of zalm of kip. Maar ook als je in een ongezonde bui bent staat de pizza oven tot je beschikking. Bak er bijvoorbeeld appeltaart in of amandelkoekjes. Het valt zo gek niet te bedenken of de pizza oven kan het maken!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming