De Barbecook rookoven is de nieuwe buitentrend van 2011!

Barbecook rookoven

Zoals je wellicht al opgevallen is, wordt het buitenleven steeds belangrijker. De Nederlander wil vaker genieten van de buitenlucht en het zonnetje, gezellig met het gezin, familie, vrienden en bekenden. Waar men voorheen gezellig ging barbecueën in de tuin, is de rookoven nu helemaal terug van weg geweest!

 

Vroeger rookte men voedsel zodat het langer houdbaar bleef. Tegenwoordig gaat dat anders. Roken is nu een gelegenheid om gezellig met z’n alle bij elkaar te zijn, lekker de tuin in met een hapje en goed glas wijn bijvoorbeeld. Het eten wat gerookt wordt, wordt niet bewaard zoals vroeger maar direct lekker opgegeten met zijn alle. De rookoven is echt de trend van 2011. Dus vervang uw oude barbecue maar door een rookoven!

 

Wat gaat er de rookoven in?

Je kunt het zo gek niet bedenken en je kan het lekker roken in je rookoven. De meeste mensen roken vlees en vis. Maar wist je dat je ook noten, groente, paddenstoelen en kazen kan roken? Hieronder vind je een aantal tips voor producten in de rookoven:

 

Vis roken in de rookoven

In principe zijn alle vissoorten geschikt om te bereiden in de rookoven. In Nederland rookt men voornamelijk vette vissoorten zoals zalm, paling, makreel en haring. Wil je een extra smaak aan de vis geven? Wrijf de vis dan in met grof zeezout. Laat het even intrekken, afhankelijk van de dikte van de vis tussen de 10 en 30 minuten. Spoel hierna de vis af en leg hem in de koelkast. Plaats daarna de vis in de rookoven.

Ook schaal- en schepdieren kunnen gerookt worden. Vooral mosselen en garnalen worden gerookt. Ook deze kun je eerst inwrijven met zeezout voor extra smaak.

 

Vlees roken

Zowel varkensvlees, kalfsvlees als gevogelte zijn geschikt voor de rookoven. Let wel op de kwaliteit van het vlees. Hoe malser het vlees is, hoe lekkerder het vlees de rookoven uitkomt!

 

Groenten roken

Welke groenten geschikt zijn om te roken? Kies voornamelijk groenten die veel vocht bevatten. Denk aan paprika, tomaten, uiten, courgette, knoflook, aubergine etc. Groenten die gerookt zijn in de rookoven kan je gebruiken als bijgerecht. Maar je kan ze ook verwerken in sauzen. De rooksmaak zorgt voor een nieuwe smaakervaring van sauzen.

 

Kaas roken

Alle harde kaassoorten, zoals Emmentaler en Gruyère, zijn prima geschikt om te roken in de rookoven. Leg de kaas niet direct op het rooster. Leg eerst wat aluminiumfolie op het rooster. Door de warme gaat de kaas namelijk smelten. Gerookte kaas is ook heerlijk in sauzen!

 

Seizoensgebonden roken

Gebruik elk seizoen seizoensgebonden producten voor in je rookoven en sta elke keer weer verbaast van de fantastische smaak van gerookte producten. Barbecueën doe je alleen wanneer de zon schijnt. Maar roken is niet alleen geschikt voor de lente en zomer hoor. Gebruik je rookoven ook in de winter en herfst. Steek de rookoven aan tijdens het wildseizoen! Wild, zoals hert, eend of konijn bijvoorbeeld, is prima geschikt om te roken. Trek een dikke trui aan, neem een glaasje glühwein en geniet van een overheerlijke maaltijd.

 

Heb jij tips of ideeën voor het roken van diverse producten in je eigen rookoven voor thuis? Deel je ervaringen hieronder en laat iedereen genieten van de fantastische en verrassende smaak van gerookte producten.

 

Misschien is buiten koken met een buitenkeuken ook wat voor jou!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming