Bijenwasdoek - een milieuvriendelijk alternatief

Kent u bijenwasdoek? Het is een doek van katoen, bijenwas en jojobaolie en heel geschikt om voedsel in te bewaren. Een uitstekend alternatief voor plasticfolie en niet zo moeilijk zelf te maken.

Al dat plastic om ons voedsel begint mij steeds meer tegen te staan. Bij tijd en wijlen worden we weer even opgeschrikt door berichten in de media dat weekmakers in het plastic slecht voor onze gezondheid kunnen zijn. Het voelt ook gewoon niet goed, plastic om ons voedsel. En dan heb je natuurlijk nog de afvalberg, die grotendeels uit plastic bestaat. Dat wordt in huishoudens waar het afval gescheiden wordt nu wel duidelijk. Het is waarschijnlijk de meest volumineuze component, naast papier, glas, gft, blik. Restafval hebben we nauwelijks meer. Ook vanwege het afval zou ik graag van het plastic afwillen.

Hiertoe gebruik ik al jaren katoenen zakjes voor het kopen van groente, fruit en brood (dat spaart meer dan 300 plastic broodzakken per jaar). Bijna twee jaar geleden ontdekte ik de bijenwasdoek. Bij het eerste gebruik (om de kaas) was ik meteen super enthousiast. De kaas blijft lang lekker in de doek, droogt niet uit en je krijgt geen condens. Ideaal. Sindsdien zijn de bijenwasdoeken niet meer uit onze keuken weg te denken. Ik gebruik ze dus voor de kaas. De doek neem ik mee naar de winkel en daar wordt terplekke de kaas in de doek verpakt. Mijn dochter en ik nemen ons lunchpakket erin mee. De eigengemaakte vegetarische burgers worden erin gewikkeld en gaan dan zo de vriezer in. Schalen of cakeblikken worden ermee afgedekt. Hele cakes worden erin in gevroren. Snijvlakken van kool, komkommer, pompoen, courget enz dek ik ermee af. Kortom, het is voor heel veel bruikbaar, behalve voor vlees en vis.

De doeken kunnen na gebruik met koud water en eventueel een beetje afwasmiddel worden schoongemaakt. Je kunt geen heet water gebruiken, want dan smelt de was. Dat is ook de reden waarom je er geen vlees of vis in moet bewaren. De bijenwas en de jojoba-olie hebben beide weliswaar een antibacteriële werking, maar voor vlees en vis is afspoelen met koud water niet hygiënisch genoeg. Na het afspoelen de doek goed laten drogen en dan is die klaar om weer te gebruiken. Zo gaat de doek 6 tot 10 maanden mee.

Heeft u interesse in een bijenwasdoek of in een workshop om ze zelf te leren maken kijk dan eens op de website groengeloven.com bij aanbod. Daar vindt u een groot assortiment bijenwasdoeken met verschillende maten  en designs, gemaakt van gewone katoen of van biologische katoen.

Marjolein Tiemens-Hulscher

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming