Waarom LED kopen?

Alle lampen die niet voldoen aan energielabel A of B zullen op termijn verdwijnen. In 2018 zal er een verbod zijn op halogeenlampen met schroefdraadfitting. De lampen voldoen niet aan de huidige eisen van energiezuinigheid. Halogeen met andere fittingen blijven voorlopig bestaan.  Sinds enkele jaren geldt er al een productieverbod op de gloeilamp binnen de Europese Unie (EU). Door de aanhouden vraag naar de gloeilamp importeren winkeliers en consumenten gloeilampen buiten de EU. Dit is reden geweest om de wetgeving aan te passen. Sinds 2016 geldt er ook een importverbod. Bestaande winkelvooraad mag nog verkocht worden. Sommige industriële toepassingen zijn nog steeds voorzien van gloeilampen. Denk hierbij aan koelkastverlichting bijvoorbeeld. Dit zal steeds meer verdwijnen, omdat er kostenbesparende alterantieven zijn.

Gemiddeld wordt slechts vijf procent van de energie uit gloeilamp verlichting omgezet naar licht. Ruim 95 procent is warmte. Uit een berekening van de Europese Commisie blijkt dat het verbod op de gloeilamp in 2020 een besparing oplevert van ruim 40 miljard kWh. Dit is het totale energieverbruik van Nederland en België bijelkaar. De CO2-uitstaat wordt ook drastisch verlaagd met bijna 20 miljard kilo. De overheid stimuleert daarom het gebruik van led en andere alternatieven bij fabrikanten met behulp van subsidies.

Voordelen van led verlichting

De gloeilamp is de goedkoopste lamp in aanschaf. Je betaald slechts 2 euro voor een lamp. Voor de halogeen- en spaarlamp geldt een tarief van circa 4 euro per stuk. Dit terwijl led ongeveer 30 euro kost. Dit is een fors bedrag, wat reden is voor consumenten het niet te kopen. Waarom moet je dan toch led kopen? Het grote voordeel van led verlichting zit in duurzaamheid. Op het midden en lange termijn zal je geld besparen op energiekosten. Je verbruikt minder stroom en de lamp gaat veel langer mee. Led gaat tot wel vijftig keer langer mee dan de gloeilamp. Zowel de de spaar- als ledlamp zorgen voor een energiebesparing van 80 procent ten opzichte van de gloeilamp. De spaarlamp gaat circa 8.000 branduren mee met een tijdsduur van circa 2 jaar. Voor led geldt een levensduur van 35.000 tot wel 50.000 branduren. Het bijkomend voordeel is dat led direct op volle sterkte brand, daar waar de spaarlamp eerst tijd nodig heeft om op te warmen zodat het licht op volledige sterkte kan branden. Wil je de huidige lampen in jouw woning vervangen voor led of spaarlamp verlichting? Let op! Niet alle soorten fittingen passen. Raadpleeg hiervoor een lampenspecialist voor meer informatie.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming