Van gloeilamp naar led verlichting

Van gloeilamp naar Led verlichting

De grootste natuurlijke lichtbron is natuurlijk de zon. Zonder het licht van de zon zou er zelfs op aarde geen leven mogelijk zijn en naast licht zorgt de zon natuurlijk ook voor warmte op aarde. Maar in de nacht schijnt de zon niet en moeten we dus andere manier bedenken om letterlijk licht in de duisternis aan te brengen. Vroeger was vuur de enige lichtbron die dat doel kon dienen, maar in onze tijd is bijna overal permanent verlichting aanwezig, zeker in de grote steden.

 

Gloeilampen verboden

Lange tijd wad de gloeilamp de lamp die werd gebruikt in lampen voor huishoudelijk gebruik om onze woning te verlichten. Daarnaast werd en wordt de TL-lamp natuurlijk veel gebruikt op plaatsen die veel vereisen, bijvoorbeeld op kantoor of in de supermarkt. Maar uiteindelijk is de gloeilamp plaats gaan maken voor Ledverlichting. Gloeilampen blijken toch slecht voor het milieu te zijn en niet erg duurzaam te zijn. Tegenwoordig worden er zelfs geen gloeilampen meer verkocht, door het Europese parlement is namelijk besloten om alle gloeilampen uit de markt te halen om zo de CO2 productie te verminderen. Vanaf 2016 zijn ook halogeen lampen verboden. LED Lampen is de aangewezen opvolger van de gloeilamp omdat die soort verlichting veel energiezuiniger blijkt te zijn. In tegenstelling tot de gloeilamp, zet LED namelijk het overgrote deel van de gebruikte energie om in licht in plaats van warmte. LED verlichting is dus relatief energiezuiniger en veel efficiënter dan de welbekende gloeilamp. Ook is de levensduur van de LED lamp veel langer dan die van de gloeilamp.

Hoe werkt een LED lamp?

LED staat voor light emitting diode. Leds zijn eigenlijk kleine lichtbronnen die door de beweging van elektronen via een halfgeleider oplichten. LED verlichting wordt gebruikt voor huishoudelijk gebruik, dus als lamp, maar ook in straatverlichtingen. Er zijn twee soorten Led verlichting te onderscheiden, de zogenaamde Low Powered LED verlichting en de High Powered LED verlichting. De High Powered LED verlichting wordt vooral gebruikt om grote ruimtes te verlichten, bijvoorbeeld in de al hierboven genoemde straatverlichting. De afkorting LED staat voor light-emitting diode. De Led’s zelf zijn kleine lichtbronnen die door beweging van elektronen via een halfgeleidermateriaal verlicht raken. Led’s worden in allerlei apparaten gebruikt om als lichtjes, maar ook om een ruimte te verlichten of lantaarnpalen met LED verlichting. Omdat Led lampen licht uitzenden in een bepaalde richting en niet alle kanten op zoals de gloeilamp, is de LED verlichting veel efficiënter in energieverbruik en in lichtverbruik dan de traditionele gloeilamp.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming