Tapijt is behaaglijk, comfortabel, voelt warm aan, dempt geluid en zorgt voor een goede akoestiek!

Wie een ruimte binnengaat waar tapijt is toegepast, krijgt al gauw een behaaglijk en comfortabel gevoel. Dat komt doordat tapijt warmte en sfeer uitstraalt. Tapijt is in vele eigentijdse kleuren, dessins en structuren verkrijgbaar en daardoor goed te combineren met andere onderdelen van het interieur, zoals gordijnen, lamellen, meubels en wanden. De vele creatieve mogelijkheden van tapijt maken het tot een modern en eigentijds produkt.

Tapijt is ook een goede warmte-isolator, reden waarom voorheen tapijt werd afgeraden om toe te passen bij vloerverwarming. De huidige moderne bouw- en verbeterde isolatiemethoden zoals dubbele beglazing, zorgen voor een voldoende isolatieniveau waardoor zelfs onder koude omstandigheden een behaaglijke temperatuur kan worden bereikt met de combinatie van tapijt en vloerverwarming. Dat betekent dat tapijt geschikt is voor toepassing bij vloerverwarming ook wanneer er alleen vloerverwarming als hoofd verwarming aanwezig is.

Waar wordt tapijt van gemaakt? En wat zijn de eigenschappen?
• Polyamide (nylon)
bestaat in vele soorten die onderling verschillen in structuur en chemische samenstelling. Aan de basiseigenschap van polyamide, sterkte, zijn tal van eigenschappen toegevoegd. Polyamide is lichtecht, elastisch, kan antistatisch en vuilwerend worden gemaakt en brandt niet makkelijk.
Polyacryl (acryl) is zeer elastisch en laat zich uitstekend verven in uiteenlopende kleuren. Het wordt veelal gebruikt als mengvezel. De lichteenheid en het warmte-isolerendvermogen zijn zeer goed.
Polyester is elastisch, heeft een goede treksterkte en wordt voornamelijk gebruikt als mengvezel ter versterking van ander materiaal.
Polypropyleen heeft een goede slijtweerstand en wordt om die reden veel toegepast. Het materiaal is nauwelijks statisch en neemt niet tot nauwelijks vocht op.
Wol is van nature veerkrachtig, elastisch, vuilwerend, zelfdovend en isolerend. Wol kan antistatisch worden gemaakt, maar is bij een goede luchtvochtigheid van nature antistatisch. Er zijn verschillende soorten wol.
Haar dat gebruikt wordt voor fabricage van tapijten is meestal afkomstig van geiten. Het is zeer veerkrachtig, elastisch, vuilwerend en heeft een hoge slijtweerstand.
Katoen is sterk, maar niet zo veerkrachtig. Het neemt gemakkelijk vocht op en staat ook gemakkelijk af. Katoen kan antistatisch, vlam- en vuilwerend worden gemaakt.
Jute, sisal, kokos en vlas zijn plantaardige garens en worden gevormd uit bastvezelmateriaal. Als de producten van goede kwaliteit zijn, bezitten ze vochtabsorberende eigenschappen en zijn ze sterk. De vezels worden ook wel in combinatie met andere garens gebruikt. De tapijtindustrie gebruikt Jute vooral voor het vervaardigen van de rug van het tapijt.

Lichtechtheid/verkleuring
Door binnenvallend daglicht kunnen bepaalde kleuren in het tapijt lichter worden of vervagen. Meestal gaat het dan om de lichtere tinten tapijt. Bij toepassingen van lichte tinten in combinatie met veel daglicht is het daarom aan te bevelen om een goede zonwering te installeren.Ook lijkt tapijt op sommige plaatsen, bijvoorbeeld op looppaden, wel eens lichter van kleur dan op andere delen van het tapijt. Dit is geen gevolg van verkleuring, maar komt doordat de polen van het tapijt niet meer helemaal rechtop staan. Hierdoor wordt de kleur van de zijkant van de pool, die altijd enige tonen lichter is, beter zichtbaar. U kunt zelf de proef op de som nemen door een toefje garen van bovenaf en van opzij te bekijken. U zult zien dat de kleur van opzij lichter is.

Constructie van tapijt
Tapijt wordt gemaakt van verschillende soorten materialen en is verkrijgbaar in vele kleuren en structuren. De keuze in tapijtsoorten is dan ook enorm. Om aan de wisselende vraag van de consument en de veranderende interieurstijlen te kunnen voldoen, worden steeds weer nieuwe ideeën ontwikkeld.
Met de structuur van het tapijt wordt bedoel de vorm van het poolmateriaal, de dikte of de fijnheid ervan en de dichtheid waarin de polen bij elkaar staan. De belangrijkste structuren staan hieronder vermeld.

Moquette, gesneden pool of ‘cut-pile’
Bij dit tapijt zijn alle poollussen in het poolmateriaal tijdens het weven of tuften doorgesneden.

Velours
In principe is een velours-tapijt een moquette tapijt met een lage poolhoogte en dicht op elkaar gezette polen. Het garen is gemaakt van fijn vezelmateriaal, waardoor het tapijtoppervlak gekenmerkt wordt door een fluwelig en glad oppervlak.

Bouclé, lussenpool of ‘loop-pile’
Hierbij wordt het poolmateriaal gevormd door poollussen die van gelijke of ongelijke hoogte zijn. In het laatste geval spreken we van een hoog/laag structuur.

Geschoren bouclé of ‘tip-sheared’
Een lussenpooltapijt met een hoog/laag structuur waarvan bij de hoge lussen de top is afgesneden. Hierdoor ontstaat een afwisselend patroon van polen.

Frisé
Bij een friséstructuur zijn de polen eveneens doorgesneden maar is het tapijtgaren overtwijnd. Getwijnd garen bestaat uit een aantal in elkaar gedraaide garens. In het pooloppervlak is, in tegenstelling tot de moquette-structuur, vrijwel iedere pool afzonderlijk van de andere pool te onderscheiden. Frisé-tapijt heeft een levendige oppervlakte structuur.

Saxony
Saxony is een frisé-tapijt, maar dan met langere polen. Het ziet er daardoor wat minder compact uit. Door de hoge polen heeft het een luxueuze uitstraling.

Shag of semi-shag
Wanneer men de polen nog langer maakt en de pooldichtheid gering blijft, zullen polen omvallen. Het tapijtoppervlak dat als gevolg hiervan ontstaat wordt shag-structuur genoemd en heeft een warrig en speelse uitstraling. Afhankelijk van de poolhoogte spreekt men van ‘shag’ of ‘semi-shag’. Shag tapijt heeft langere polen dan semi-shag.

Belangrijkste voordelen Tapijt
Er zijn veel argumenten voor tapijt, tapijt heeft veel voordelen. De belangrijkste voordelen en gunstige eigenschappen van tapijt hebben we hier voor u op een rijtje gezet:
• warm    • behaaglijk   • comfortabel  • zacht  • sfeervol  • luxe uitstraling  • decoratief  • modisch 
• in vele soorten, kleuren en dessins leverbaar  • akoestiek verbeterend   • veilig   • slijtvast  • geluiddempend  • warmte-isolerend/energiebesparend   • praktisch overal toepasbaar   • eenvoudig te onderhouden • goed voor lijf en leden   • goed voor een schoon binnenklimaat   • milieuvriendelijk

Dit artikel is een gastartikel van 4yourliving

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming