Sierlijk door de eeuwen heen

Sierlijkheid is van alle tijden. Zelfs vele eeuwen terug wisten wij mensen maar al te goed hoe we onze decadentie uit moesten drukken in ons interieur. Denk maar eens na hoe megalomaan de Romeinse keizers zichzelf lieten vereeuwigen in standbeelden. Hoe Middeleeuwse koningen zichzelf lieten schilderen en ga zo nog maar even door. Rijkdom is van alle tijden en als de rijken door de tijd heen ergens goed in zijn gebleven is het de uiting van deze rijkdom. Maar door de jaren heen is de welvaart meer verspreid. Meer mensen leven nu in betrekkelijke rijkdom, dermate zelfs zo dat sierlijkheid niet meer een exclusief iets is.

Niet wat het vroeger was

Sierlijkheid betekent ook niet meer wat het vroeger deed. Het slaat nu meer op een bepaalde uitstraling dan een statigheid. Maar wat bepaalt dan deze sierlijkheid? Kleine dingen uiteraard. Maar ook de grotere dingen in een interieur. Denk maar eens aan kroonluchters, en probeer eens iets anders voor je te zien dan een exorbitant versierde hangende lamp voor kaarsen. Recht een sprookje niet waar? Toch zijn kroonluchters vandaag de dag net zo gebruikelijk als een normale hanglamp. De ‘gewone’ markt heeft de lampen omarmt en ze naar de markt van de gewone burger gebracht.

Als een kaars

Wat je ook veel ziet zijn kroonluchters die gebruik maken van halogeenlampen. Dit zijn lampen die langer meegaan en een zachter licht verspreiden. Zo zijn ze beter geschikt voor de enscenering van bijvoorbeeld een kaars. Leuk voor als je zo’n sierlijke lamp wilt ophangen maar niet het gevaar wilt lopen dat je straks met kaarsvet door je hele huis zit. Je kunt je huis uiteraard zo verlichten als je zelf wilt, daar hoeft niemand je iets over wijs te maken. Maar sierlijkheid zit in een klein hoekje en misschien past het wel perfect bij wat jij zou willen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming