Hoe houd je je bankstel mooi? Tips!

Heb je net een leuke zitbank gekocht en heeft je dochter er onverhoopt een vlek in gemaakt? Hoe kun je dat schoon krijgen? En wat kun je überhaupt doen om je bankstel mooi te houden?

Voorkomen is beter dan ‘genezen’

Allereerst is het natuurlijk het beste om te voorkomen dat er een vlek in de bank komt of dat uw bank te snel slijt. In het algemeen gaat de bank langer mee en blijft de bank langer mooi wanneer je let op het volgende:

-          Zet de bank niet op een plek waar de zon de hele dag schijnt of hang vitrage op. De kleur blijft zo langer mooi.

-          Klop regelmatig de kussens uit en stofzuig ook geregeld de bank, zodat stof en vuil zich niet teveel hecht aan de stof van de bank.

-          Kijk uit met huisdieren. Sommige huisdieren gebruiken de bank enkel om op te slapen en daar is niets mis mee. Maar sommigen gebruiken het meubel ook als krabpaal en dan kan je over een half jaar weer een nieuw bankstel kopen!

-          Zit niet altijd op de zelfde plek of verwissel de kussens. Zo zorg je ervoor dat de bank gelijkmatig zal slijten.

-          Kijk uit met eten en drinken op de bank en dan met name met zaken zoals wijn en sauzen!

Toch vlekken?

Je hebt vele soorten banken, maar of we het nu hebben over hoekbanken, loungebanken of rechte banken, het gáát er hier om dat we met een stoffen meubel te maken hebben. Voor leren zitbanken is het uiteraard een ander (lees: makkelijker) verhaal. Want heb je ondanks de bovenstaande voorzorgsmaatregelen toch een vlek in je stoffen bank gekregen? Begin in zo’n geval niet meteen met zeep. Het probleem van zeep is dat dit weer vuil aantrekt wanneer deze niet goed uit de bekleding wordt verwijderd.

Kijk ook uit met reinigingsmiddelen uit het keukenkastje. Deze zijn hier niet voor gemaakt en het risico is groot dat de bank zo permanent wordt beschadigd.

Het beste kun je gewoon met warm water aan de slag gaan. Zeker voor vuil wat (nog) niet goed gehecht is, is dit vaak goed genoeg. Maak de bekleding nat met een warme spons, laat dit een tijdje inwerken en wrijf het vervolgens schoon en droog met een vaat- of handdoek.

Mocht het vuil een (beetje een) vaste substantie zijn, dan kun je dit eerst zoveel mogelijk weghalen of scheppen met een lepel of met twee sterke (gevouwen) vellen papier. Vervolgens kun je weer met lauwwarm water aan de slag. Denk er hierbij om dat je niet wrijft! Deppen met een keukenvel of met een handdoek is het beste. Zo voorkom je dat het vuil wordt uitgewreven. Het keukenvel of de handdoek kun je een aantal uur op de vlek laten liggen, zodat er zoveel mogelijk vocht (met vuil) in de handdoek trekt.

Mocht na deze behandeling de vlek nog steeds aanwezig zijn, dan is het er één uit de meer serieuze categorie. Een professioneel reinigingsbedrijf kan dan uitkomst bieden. Het valt vaak mee hoe duur dit is, dus zeker voor de duurdere modellen biedt dit uitkomst.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming