Vijf vragen die je absoluut aan je hypotheekadviseur moet stellen

Het kopen van een huis is altijd een spannende gebeurtenis in je leven. Niet zo gek ook, het gaat om jouw nieuwe thuis én om het lenen van een flink geldbedrag. Je wilt dus beslagen ten ijs komen wanneer je met de hypotheekadviseur afspreekt. Stel daarom zeker de volgende vragen en verkrijg op deze manier een hele hoop nuttige informatie binnen één gesprek.

Welke looptijd moet ik kiezen voor mijn hypotheek?
Een hypotheek kan afgesloten worden voor diverse looptijden. Men is vaak geneigd om te kiezen voor een zo lang mogelijke looptijd; logischerwijs zouden de maandlasten hierdoor zo laag mogelijk gehouden worden, waardoor je dus ook minder beperkingen van de maandlasten zou moeten ondervinden. Echter, wanneer gekeken wordt naar wat een langere looptijd uiteindelijk kost, zie je een duidelijk verschil op het eindbedrag in het voordeel van een kortere looptijd. Houd het kiezen voor een kortere looptijd van de hypotheek dus in het achterhoofd, zeker als dit financieel haalbaar is.

Wat zijn voor mij de gevolgen van een maximale hypotheek?
Wanneer je een maximale hypotheek afsluit, wil dit zeggen dat je het voor jou hoogst haalbare bedrag leent voor het kopen of bouwen van een huis, inclusief de daarbij komende kosten. Dit heeft uiteraard wel voor een hele lange periode gevolgen voor jouw levensstijl; maximaal lenen betekent ook een hogere hypotheek. Een hypotheekadviseur kent deze problematiek en kan hierin prima advies geven.

Is het beter om voor een vaste of voor een variabele rente te kiezen?
Bij het afsluiten van een hypotheek is het mogelijk om te kiezen tussen een vaste en een variabele rente. Dit wil zeggen dat het rentepercentage ofwel vast kan liggen voor de gehele of een groot gedeelte van de periode of dat deze fluctueert. Wat uiteindelijk de goedkoopste optie is, zal pas blijken wanneer de hypotheek helemaal is afgelost. Tijdens een gesprek met de hypotheekadviseur kan echter wel gekeken worden welke optie het verstandigst is met jouw inkomen en de toekomstperspectieven hiervan.

Welk type hypothecair krediet kan ik het beste nemen?
In tegenstelling tot vroeger, heeft men nu de mogelijkheid om te kiezen tussen diverse soorten hypothecair krediet: lineair, aflossingsvrij of een levenshypotheek. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en voorkeuren kan voor één van deze opties een keuze gemaakt worden. Laat je hier goed over inlichten, zodat je het hypothecair krediet kiest dat het beste bij jouw wensen past.

Hoeveel kost het hypotheekadvies?
Hypotheekadviseurs leven niet van de lucht; voor deze dienst behoort een bepaald bedrag betaald te worden. Door hier in het begin al goed naar te informeren, kom je niet voor onverwachte kosten te staan. De duidelijkheid die dit schept is natuurlijk ontzettend prettig.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming