Hypotheekrente, hoe zit dat nou?

hypotheekrente

 

Ben je van plan een nieuw huis te kopen? Hoogstwaarschijnlijk krijg je dan te maken met het afsluiten van een hypothecaire lening en dus ook met de hypotheekrente. Voor veel mensen blijft dit een ingewikkeld onderwerp. Wonend.nl legt kort, simpel en snel uit hoe het ook alweer zit met de hypotheekrente en de hypotheekrenteaftrek.

Om verwarring te voorkomen; eerst een korte uitleg over wat een hypotheek precies is.

Wanneer je een huis gaat kopen, lukt het je waarschijnlijk niet om dat huis contact te betalen. Immers praten we hier over ontzettend grote bedragen. Om een huis te kunnen kopen moet je dus een lening aangaan, deze lening wordt een hypotheek genoemd. In de meeste gevallen is het huis het onderpand.

Aflossen en hypotheekrente betalen

Wanneer je geld leent voor de koop van je huis moet je dit natuurlijk ook weer terug betalen. Geen nood, dit hoeft echt niet binnen een jaar. Het kan gerust zo’n 20 jaar (of langer) duren voordat je de hypotheek helemaal afbetaald hebt.

Naast het aflossen van het geleende bedrag, moet je ook nog rente betalen over het geleende bedrag. Dit wordt hypotheekrente genoemd. De tarieven van de hypotheekrente variëren. Daarom is het aan te raden om je eens door verschillende banken te laten informeren. Denk hierbij aan banken zoals ABN AMRO, Rabobank, SNS Bank en ING Bank. Zij kunnen je advies bieden gericht op jouw specifieke situatie. Daarnaast is het altijd verstandig om een hypotheekadviseur in de arm te nemen. Deze man of vrouw is gespecialiseerd op het gebied van hypotheken en de daarbij behorende hypotheekrente. Zij kunnen vaak goed inschatten wat de hypotheekrente de komende jaren gaat doen. Wanneer je een hypotheek aangaat, heeft dit betrekking op ontzettend veel geld en waarschijnlijk ga je voor een groot aantal jaren een financiële verplichting aan met de hypotheekverstrekker. Laat je dus goed informeren en kijk goed naar je eigen situatie.

Hypotheekrente aftrek

De hypotheekrente aftrek speelt in de Nederlandse politiek altijd een rol. Maar wat is dat nou precies ‘hypotheekrente aftrek’?

In Nederland mag je de hypotheekrente aftrekken van de inkomstenbelasting. Dit betekent dat je dus minder belasting hoeft te betalen. De hoogte van het bedrag dat je mag aftrekken is afhankelijk van de hoogte van je hypotheek, de hypotheekrente en de waarde van je huis.

Omdat je de hypotheekrente mag aftrekken van de inkomstenbelasting hoeven huizeneigenaren minder belasting te betalen. Daardoor wordt het interessant voor de Nederlanders om een eigen huis te kopen. En dat is weer een stimulans voor een goede economie.

Politieke discussie hypotheekrente aftrek

Zoals eerder gezegd: de politiek houdt zich al tijden bezig met de hypotheekrente aftrek. Immers is Nederland nog het enige Europese land waar de hypotheekrente nog aftrekbaar is. Er zijn een aantal voor- en tegenargumenten.

Onderstaand vind je een aantal voor- en tegenargumenten. Wellicht handig om je eigen mening op te baseren en zelf te oordelen.


Argumenten voor hypotheekrente aftrek

  • De woningmarkt zal stagneren wanneer de hypotheekrente aftrek afgeschaft wordt. De huidige woningen zullen hun waarde drastisch verliezen. Huis eigenaren zijn hier fel op tegen natuurlijk. Daarnaast heeft dat ook negatieve gevolgen voor de Nederlandse economie.
  • Het aanbod van nieuwbouwwoningen daalt. Daarom stijgen de prijzen op de woningmarkt, er zijn immers minder woningen beschikbaar.
  • Kopen wordt ten opzichte van huren minder interessant. Immers krijgen mensen die een huis huren nog wel huursubsidie.

Argumenten tegen hypotheekrente aftrek

  • De regeling is oneerlijk. Mensen met hoge inkomens worden bevoorrecht. Zij kunnen immers hogere hypotheekbedragen aftrekken.
  • Met name de starters worden gedupeerd door de hypotheekrente aftrek. Starters kunnen zelf geen huis meer kopen omdat de prijzen de pan uitstijgen. Woningen worden gewoon te duur voor starters.
  • De aftrek brengt grote kosten mee voor de Nederlandse overheid.
  • Het is fiscaal aantrekkelijk om een hoge hypotheek op te nemen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming