Een verbouwing financieren: de verbouwingshypotheek

Als je een nieuwe woning op het oog hebt, maar er moet nog veel aan gebeuren, kun je de verbouwing meefinancieren in de zogenaamde verbouwingshypotheek. Ook wanneer je in je huidige huis wilt verbouwen, kom je in aanmerking voor zo’n hypotheek.

De verbouwingshypotheek is een tweede hypotheek op je huis, waarbij je de gerealiseerde overwaarde gebruikt. Dat is dus voorwaarde nummer 1: er is overwaarde. Overwaarde is de huidige waarde van de woning minus de hypotheek die erop rust. Als je bijvoorbeeld een huis van € 200.000, de hypotheek bedraagt door aflossing nog € 162.000 en de huidige marktwaarde van de woning is € 240.000, dan bedraagt de overwaarde € 78.000. Deze waarde dient als grondslag voor de verbouwingshypotheek. De huidige waarde van de woning kan bepaald worden door een beëdigd taxateur en de kosten hiervan bedragen een paar honderd euro.

Daarnaast vinden banken het belangrijk dat je genoeg inkomen hebt, zodat je aan je rente- en aflossingsverplichtingen kunt voldoen. Een baan in loondienst helpt hierbij, een ondernemer heeft in de regel wat meer moeite met het krijgen van een hypotheek.

Hoe gaat het verder in zijn werk?

Als de bank over gaat tot het verstrekken van zo’n hypotheek, moet er (bijna altijd) nog langs de notaris gegaan worden, waar de hypotheek formeel wordt ingeschreven. De verstrekking van de hypotheek gebeurt dan via een zogenaamd verbouwingsdepot. Dit is een rekening die gebruikt kan worden om de verbouwing te betalen. Zo wordt er precies geregistreerd dat de gelden voor de verbouwing worden aangewend, iets waar de bank, maar ook de fiscus belang aan hecht. De gebruikte gelden van de verbouwingshypotheek zijn namelijk fiscaal aftrekbaar.

In combinatie met de NHG

Wanneer je kiest voor een verbouwingshypotheek, is het verstandig om er een NHG-hypotheek van te maken. De NHG (Nationale Hypotheek Garantie) houdt in dat zowel de geldverstrekker (de bank dus) als de geldnemer (de particulier) meer zekerheid hebben. De geldverstrekker is gedekt tegen het risico van in gebreke blijven van de klant, terwijl jij als particulier gedekt bent tegen een eventuele restschuld (in het geval de huizenprijzen nog eens omlaag gaan). Vanwege deze zekerheden is de rente van een dergelijke hypotheek bovendien lager. En dat is voor jou dus nog een voordeel!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming