Stroomverbruik reduceren?

Stroomverbruik

Hoeveel stroom verbruik jij? En hoe bewust ben jij eigenlijk bezig met het energieverbruik in jouw woning? Door goed op het stroomverbruik bij jou thuis te letten bespaar je niet alleen honderden euro’s per jaar op je energierekening, maar draag je ook nog een steentje bij aan het milieu. Hoe reduceer je het verbruik van stroom? Welke apparaten zijn de grootste stroomvreters? Het antwoord lees je op Wonend.nl. Doe er je voordeel mee, draag bij aan het milieu en besteed die euro’s ergens anders aan!

Standby

Alle apparaten die op de standby status staan, verbruiken stroom. Gemiddeld wordt er in een huishouden per jaar zo’n 550 kilowattuur aan stroom verbruikt door standby-apparaten, wat neerkomt op ongeveer 110 euro. Zorg dus dat je de stekker zo vaak mogelijk uit het stopcontact trekt en bespaar door deze eenvoudige maatregel wel 100 euro! Voor je computer kun je een stekkerdoos met een aan-uitschakelaar gebruiken. Zo voorkom je dat er onnodig stroom naar bijvoorbeeld je scanner, printer of modem gaat.

Stroomvreters

Let vooral op de grote stroomvreters. Zo is het algemeen bekend dat bijvoorbeeld wasdrogers, wasmachines en waterbedden enorm veel stroom verbruiken, maar minder bekend zijn de volgende voorbeelden: een tropisch aquarium ben je al snel 220 euro per jaar kwijt, terwijl ook een plasma-tv en airco ongemerkt zorgen voor een flinke kostenpost. Daarom kun je bijvoorbeeld beter investeren in een LCD-scherm en tijdschakelaars.

Spaarlampen

Aan verlichting wordt in een gemiddeld huishouden zo’n 110 euro per jaar uitgegeven. Als je je gloeilampen vervangt door spaarlampen, wordt dat bedrag ongeveer gehalveerd. Wist je dat een spaarlamp met een stroomverbruik van 11 watt al goed is voor evenveel licht als een ‘normale’ lamp van 40 watt? De hogere aanschafprijs betaalt zich altijd terug, ook al vanwege de lange levensduur in vergelijk met de oude gloeilampen.

Isolatie

Niet alleen door het aanschaffen van energiezuinige apparatuur en tijdig uitzetten van apparaten kun je je stroomverbruik reduceren. Ook door bijvoorbeeld het verlagen van de temperatuur ruim voordat je naar bed gaat, kun je tientallen euro’s besparen. Of probeer de thermostaat eens structureel lager te zetten dan je gewend bent: het scheelt ongeveer 70 euro!

Meubels

Zelfs de plaats van je meubels heeft invloed op het verbruik van je stroom. Meubels en gordijnen staan of hangen vaak voor de radiator en blokkeren daardoor de warmte die ervan afkomt. Het verplaatsen van meubels kan een kostenbesparing van 80 euro betekenen.

Energietarieven vergelijken loont écht

Bent u nog nooit gewisseld van energieleverancier? Vult u dan eens onze energievergelijker in en zie gelijk welke energieleverancier de voordeligste voor uw persoonlijke situatie is. Een gemiddeld huishouden in Nederland bespaart al snel tot € 450,- per overstap. Dus vul uw gegevens snel in en start met energie besparen! Energietarieven vergelijken loont de moeite enorm en het kost u hooguit 5 minuten tijd.

Reacties

stevin matthijsse 11:16 29 jan

ik heb een vijver pomp van 210 watt en is zeer energiezuinig staat op de doos maar zal die dan toch nog veel stroom verbruiken en ik hen in de zomer maanden ook een uv lamp van 75 watt aan staan zal dat ook veel stroom verbruiken met vriendelijke groet stevin

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming