Solartechno Europe integreert batterijen in zonnepaneel

Solartechno Europe werd in 2004 opgericht door lucht- en ruimtevaartingenieur Marco Ghirardello. Het bedrijf profiteerde in zijn eerste jaren optimaal van de sterk groeiende Italiaanse zonnepanelenmarkt waarvoor het bedrijf zonne-energiesystemen importeert en distribueert. Die activiteiten voert het bedrijf inmiddels geruime tijd ook uit in Duitsland en de Benelux. Sinds enkele jaren ontwikkelt het bedrijf bovendien eigen producten, zoals offgrid zonne-energiesystemen.

In 2013 kwam ik op het idee om zonnepanelen direct te koppelen aan lithium-ionbatterijen. Een idee waar wij inmiddels patent voor hebben verkregen. Solartechno Europe, gevestigd bij het European Space Innovation Centre in Noordwijk, werkt onder meer via een topsectorenproject aan de ontwikkeling van het systeem. Het product genaamd NoGrid wordt ontwikkeld in samenwerking met M2 Power. De energieopslagmodule zal een “all in one’ geïntegreerde oplossing met lithium opslag zijn, bestaande uit een charge controller, BMS en een DC-AC omvormer. De module zal gebruikersvriendelijk zijn met dank aan het plug & play ontwerp van de NoGrid. Bovendien biedt het, door het modulaire ontwerp van de NoGrid,  de mogelijkheid aan gebruikers hun systeem op te bouwen aan de hand van de eigen energieopslag behoeftes. De module zal daarnaast milieuvriendelijk zijn doordat het verlies bij de omvormer minder is. Dit komt door de geïntregreerde oplossing die gebruik maakt van een single board met diverse functionaliteiten. De module zal onder meer voorzien worden van een laadregelsysteem gebaseerd op techniek uit de ruimtevaart.

Wij bevinden ons momenteel in de industrialisatiefase. En wij zoeken nog enkele launching customers, bij voorkeur ook in Nederland. Vanaf september willen wij namelijk de eerste pilot starten. Het grote voordeel ten opzichte van traditionele offgrid systemen is de verregaande integratie; de laadregelaar, accu’s en monitoringselektronica zijn allemaal geïntegreerd in het product. Hierdoor is het ontwerpen van het systeem heel eenvoudig, de installatie tijd kort en is de efficiëntie van het systeem hoger.

NoGrid zal voortdurend doorontwikkeld worden. Zo willen wij in 2018 een versie lanceren die ‘smart grid proof’ is en daarmee ook in Nederland direct zijn toepassing op het dak kan vinden. ‘Groot voordeel voor de eindgebruiker is dat hij geen extra opslagsysteem in zijn huis hoeft te monteren, die ligt immers al op het dak.’

De verkoop van de verschillende versies van NoGrid zal plaatsvinden door installatiebedrijven; met een beoogd verkoopaantal van 10.000 stuks per jaar. Onder meer in Noord-Holland heeft het bedrijf al een zonnepanelensysteem geplaatst dat gekoppeld is aan een opslagsysteem van 5 kilowattuur. Maar de potentie ligt in eerste instantie vooral in het buitenland. ‘De Nederlandse infrastructuur is zo goed dat het elektriciteitsnetwerk de batterij is. Dat is in andere landen absoluut niet zo en daar zien wij dus veel potentie.’

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming