Energieopslag in uw woonhuis

De interesse naar onafhankelijker worden met het oog op energieverbruik groeit. Ondanks dat gas duidelijk goedkoper was en nog is, beginnen we te ondervinden dat dat op een eind komt. Gas blijkt op de lange termijn niet zo goedkoop meer, dit zien we in Groningen, maar ook aan de CO2-uitstoot. Zonnepanelen worden gezien als een rendabele investering en een stap naar een reductie van die uitstoot. Het verbruik van elektrische energie zal toenemen en dat van gas zal afnemen. Veel woningen worden al gebouwd met zo’n 20 stuks zonnepanelen en zonder gasaansluiting. Voor de verwarming van die woningen gebruikt men vaak een cv-installatie met behulp van een warmtepomp waarmee men de vloerverwarmingen op temperatuur brengt. De verhoging van het elektriciteitsverbruik zal leiden tot een zwaardere belasting van het elektriciteitsnet. Dit net kan verzwaard worden of slimmer ingericht zodat pieken in het verbruik kunnen worden afgetopt.

Hoe werkt het terugleveren en salderen?

De huidige zonnepaneleninstallaties zijn rendabel doordat de teruggeleverde energie verrekend mag worden met de verbruikte energie. Een huis dat dus evenveel energie opwekt als dat het anders zou verbruiken komt theoretisch op €0,00 uit aan hun jaarlijks elektrische energieverbruik. Theoretisch, omdat het energieverbruik per jaar verschilt en een deel van de energie direct verbruikt wordt en de kWh-meter niet passeert. Die verrekeningsregeling heet salderen en zou men als een soort subsidie kunnen zien omdat men een eigen opgewekt product verrekend met een product met zo’n 65% aan belastingen. Deze regeling om te mogen salderen wordt alleen vanaf 2020 afgebouwd, hierna is de verwachting dat men minder terugkrijgt voor de teruggeleverde energie dan dat men ervoor betaalt. Stel dat men €0,19/kWh betaalt dan kan men hier misschien €0,18 voor terugkrijgen. Dit kan dan de terugverdientijd verhogen met een half jaar.  Op dit moment is het net dus een soort gratis opslag maar in de toekomst gaat het “opslaan” of het terugleveren/verrekenen dus geld kosten.

Waarom Energieopslag in ons huis?

Omdat het net dus geen gratis opslag gaat blijven, zijn er verschillende manieren om energie op te slaan. Een elektrische boiler of warmtepomp slaat bijvoorbeeld warm water op in een vat voor later verbruik. Maar energie overdags opslaan in accu’s om deze dan ’s avonds weer te kunnen gebruiken is een sterk opkomende trend. Mochten de bedragen van teruglevering en verbruik te veel verschillen dan kan een accupakket zeker rendabel worden! Naast mogelijke financiële voordelen in de toekomst kunnen vele accu’s in het elektriciteitsnet helpen om deze te ontlasten bij pieken in de energievraag en dus dat net stabieler maken. Zolang het nog geen 2020 is zijn accu’s zeker niet rendabel maar met het einde van salderen. 

Meer energie in uw eigen lichaam? Dat kan! Bestel hiervoor bijvoorbeeld de kurkuma capsules van 7bees.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming