Energie besparen: let op sluipgebruik

De laatste jaren is energie een hot topic en er wordt dan ook steeds meer waarde gehecht aan efficiënt energieverbruik. Energie besparen is namelijk goed voor het milieu en met 7 miljard mensen op de aarde staat ons milieu meer onder druk dan ooit. Met zoveel mensen, en met de opkomende welvaart in grote landen als China en India, kan het bijna niet meer om niet actief met het milieu bezig te zijn.

Toch merk je niet aan iedereen dat hij of zij zich al te druk maakt om het milieu en dus het energieverbruik. Totdat je deze mensen vertelt dat je veel energie en daarmee geld kunt besparen!

Zuinige apparaten

Om dit geld in de zak te houden, kun je allereerst het beste zuinige, efficiënte elektronische apparaten kopen. De aankoop is soms net wat duurder, maar op de lange termijn verdient het zich altijd terug. Let dus op het energielabel en koop het liefst een apparaat met een zo hoog mogelijk label (“A” of “B”).

Sluipverbruik

Als je vervolgens die (al dan niet) zuinige apparaten in je woning hebt staan, is het nog wel goed om er zorgvuldig mee om te gaan. En dan doelen we hier op het zogenaamde sluipverbruik. Want wist je dat al die apparaten ook energie verbruiken wanneer ze niet gebruikt worden?

De meeste mensen kennen dit wat van apparaten met het bekende rode lampje, zoals bij het koffiezetapparaat, de tv of de computer. Dit kost inderdaad euro’s per jaar (en tel dat eens op). Dat lampje uitzetten is dus fors besparend.

Maar ook wanneer het rode lampje uitstaat of het gaat om een apparaat zonder lampje, gebruiken de apparaten energie. Als de stekker namelijk in het stopcontact zit, loopt er altijd een beetje stroom doorheen. Als je dus echt wilt besparen, moet je deze stekker eruit trekken!

Nu is dat natuurlijk een beetje onhandig voor al je apparaten en zeker voor de apparaten die je vaak aan en uit zet. Maar voor sommige grote apparaten die 1.) weinig gebruikt worden en 2.) veel van dit soort sluipgebruik hebben, is het zeker de moeite. ‘Grootsluipgebruikers’ zoals een wasmachine bijvoorbeeld, of de droger.

Met een kleine inspanning bespaar je dus geld en spaar je bovendien het milieu. Een win-win situatie dus!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming