Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

electriciteit

Als de elektriciteit moet worden aangelegd in jouw woning, kun je natuurlijk een beroep doen op een elektricien. Op deze website vind je dan ook alle elektriciens in je eigen regio, maar uiteraard is het ook mogelijk om zelf een poging te ondernemen. Daarom lees je hier allerlei adviezen die je daarbij kunnen helpen. Hoe breng je een leiding in de muur? Hoe diep kun je boren? Laat je informeren over al dit soort zaken voor je aan de slag gaat. Succes! Wilt u weten hoe u kunt besparen op energie, dan kunt u op deze website uw energie vergelijken!

De voorbereiding

 Voordat je echt aan de slag kunt met het aanleggen van elektriciteit zul je voorbereidingswerkzaamheden moeten uitvoeren. Wat moet er precies gebeuren? De voorbereiding bestaat uit:

-          Het aftekenen van alle stroompunten 

-          Het aftekenen van de leidingen 

-          Het boren van de klemmen op de muur (elke 40 cm horizontaal, elke 50 cm verticaal) 

Inbouwen

 Bij de toekomstige elektriciteitspunten moeten eerst alle leidingen en een inbouwdoos in de muur worden aangebracht. De gaten moeten met een speciale gatenboor worden gemaakt die dezelfde diameter heeft als de doos waar het stopcontact op wordt gemonteerd. Deze gatenboor moet worden bevestigd op een boormachine van – bij voorkeur – duizend watt en staat niet op kloppen. Vaak heb je met de gatenboor de mogelijkheid om een normale boor te zetten in het midden. Deze boor moet iets uitsteken en eerder de muur raken dan de gatenboor. De gaten moeten precies op de plekken worden geboord waar een stopcontact (of bijvoorbeeld afzuiging) moet komen. Druk de boor eerst voorzichtig tegen de muur en zet de boormachine aan. Zet in eerste instantie weinig kracht en zorg er in elk geval voor dat de boor loodrecht in de muur gaat. Boor gewoon zo diep als de gatenboor mogelijk maakt en sla met een voegbeitel en hamer de koker uit de muur. 

Sleuf met haakse slijper inslijpen

 De eerste manier om leidingen in de muur te krijgen is met een haakse slijper. De sleuf voor de leiding kan worden ingeslepen tot drie centimeter diepte. Oogbescherming is noodzakelijk, terwijl mond- en gehoorbescherming ook worden aangeraden.

Sleuf met een muurfrees maken

 Een muurfrees is de tweede mogelijkheid. De hele sleuf wordt uitgefreesd, waardoor je daarna geen sleuf meer uit hoeft te hakken. Door de grote hoeveelheid stof die vrijkomt is oogbescherming wederom een must! Pas verder goed op voor gevaarlijke verborgen waterleidingen.

Sleuf met een watergekoelde muurzaag

 Je kunt ook een watergekoelde muurzaag huren die wordt aangesloten op de waterleiding. Daarna kun je twee parallelle sleuven zagen en met de voegbeitel uithakken. Er komt hierbij geen stof vrij, maar mogelijk wel een aanzienlijke hoeveelheid water. Vergeet niet om goed na te spoelen met water.

 

 

Reacties

Ik 06:17 02 mei

Ja goede tips maar lees hier niets over dd normen van de nen 1010

Wonend 16:25 22 nov

Beste Vakman, Bedankt voor uw aanvulling. De tip is aangepast!

vakman 10:17 14 nov

klop niet is horizontaal 40 cm verticaal 50 cm

Vincent G. 08:58 17 okt

Erg handige tips, bedankt!

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming