5 zaken waar u op moet letten als u overstapt naar een nieuwe energieleverancier

Er wordt veel reclame gemaakt door energieleveranciers. Twijfelt u of u wilt overstappen naar een andere energieleverancier? Dan hebben wij 5 zaken op een rijtje gezet waar u op moet letten bij het energie vergelijken.

Moment om over te stappen

In de periode 1 januari tot 1 juli worden de energieprijzen vastgesteld door de leveranciers. Dit is het moment om over te stappen naar een voordeligere energieleverancier. Er zit geen maximum aan het aantal keer dat u mag overstappen. Maar het is verstandig om te kijken of dat wel voordelig is. Als u een energiecontract hebt afgesloten voor bijvoorbeeld 1 jaar of langer, dan kan het zijn dat u een opzegvergoeding moet betalen aan de huidige energieleverancier.

Energieprijzen

Energieprijzen kunnen worden aangeboden van hoge vaste bedragen met lage verbruikstarieven tot lage vaste bedragen met hoge verbruikstarieven. Welke aanbieding voor u het voordeligst is ligt aan het specifieke verbruik van u. U moet dus goed naar uw verbruik kijken.

Kortingen overstappen

Bij het overstappen bieden energieleveranciers een korting aan waardoor het voor u voordelig kan zijn om een andere energieleverancier te kiezen. U moet wel bedenken dat deze korting alleen geldt voor de leveringskosten en dus niet voor de netbeheerkosten of de overheidskortingen. Als u een meerjarig contract afsluit met een energieleverancier moet u ook goed opletten hoe de korting verrekend wordt. Er zijn verschillende mogelijkheden: eenmalige korting, speciale actietarieven, laagste prijsgarantie, exclusieve acties etc.

Termijnbedragen en/of jaarrekening 

De nieuwe leveranciers brengen de netbeheerkosten en de leveringskosten in rekening op één factuur. De energieleverancier bepaalt de hoogte van het maandelijkse termijnbedrag. Dit gebeurt op een eerlijke manier. Het zou kunnen gebeuren dat u in de maand van uw overstap nog een rekening krijgt van uw oude energieleverancier. Dat kan komen doordat het bericht van uw overstap naar een andere energie leverancier en de rekening tegelijk zijn verstuurd. Wat gebeurt er dan? Uw oude energieleverancier verrekend de maandbedragen met het verbruik op de eindrekening. Heeft u meer termijnbedragen betaald dan u verbruikt hebt? Dan krijgt u geld terug bij de jaarafrekening. U betaalt dus nooit dubbel.

Het stroometiket

Elektriciteit kan op veel verschillende manieren worden opgewekt: doormiddel van kolen-, gas- en kerncentrales, kleine waterkrachtcentrales, windmolens en biomassacentrales. Sinds 1 januari 2005 is het verplicht dat energiebedrijven een stroometiket maken voor klanten met daarop vermeld waar de geleverde stroom vandaan komt. Alle leveranciers moeten dit op dezelfde manier doen. Hierdoor kunt u gemakkelijk een vergelijking maken tussen energieleveranciers.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming