Tuindeuren in plaats van ramen: lees hier waarom!

tuindeuren

Speel je met de gedachte om de gevel met een raam tussen je woonkamer en de tuin te vervangen door tuindeuren? Het lijkt een flinke klus, maar toch hoeft die verbouwing vaak niet langer dan enkele dagen te duren. Sterker nog: de mogelijkheid bestaat zelfs dat de klus binnen 24 uur geklaard is. Na die ingreep zul je zien dat je woonkamer en tuin sterker dan ooit met elkaar zijn verbonden, vooral op zonnige dagen. Wil jij je tuin graag een beetje naar binnen halen door het plaatsen van tuindeuren? Lees dan in dit artikel wat er komt kijken bij zo’n verbouwing.

Deur of schuifpui

Als je de keuze eenmaal hebt gemaakt om je raam te vervangen, sta je voor de volgende vraag: worden het openslaande tuindeuren of schuifpuien? Om die vraag te beantwoorden, kun je het beste rekening houden met de ruimte op je terras. Tuindeuren die openslaan hebben vanzelfsprekend meer ruimte nodig dan schuifconstructies (zie ook het artikel over schuifdeuren). Daarnaast kun je openslaande deuren niet op een kier zetten; ze moeten helemaal openstaan en vastgezet kunnen worden. Maar naast praktische argumenten draait het natuurlijk ook vooral om smaak. Bij moderne woningen denk je eerder aan een schuifpui, terwijl tuindeuren vaak juist zorgen voor een traditionele uitstraling.

Allerlei tuindeuren

Tuindeuren kunnen vaak op maat worden gemaakt, dus er zijn mogelijkheden voor iedereen. Je kunt daarnaast altijd advies vragen bij het adres waarbij je de deuren wilt kopen. Zo kun je kiezen hoeveel roedes je wilt, hoe breed de tuindeuren precies moeten worden, of je zijramen naast de deuren wilt hebben en hoe hoog de borstwering moet worden. De borstwering is het deel van de gevel dat is gelegen tussen de onderkant van een raam en de bovenkant van de vloer.

Schuifpuien, hefschuifpuien, kantel-kiep-schuifpui

Bij schuifpuien kun je kiezen tussen hefschuifpuien, die geschikt zijn voor frequent gebruik, en kantel-kiep-schuifpuien. Een kantel-kiep-schuifpui is met name geschikt voor mensen die veel licht in de woonkamer willen krijgen. Deze schuifpui heeft wel een iets hogere drempel en is dus niet zo geschikt als loopdeur. Daar staat tegenover dat de deur op een kier kan door hem te kiepen. Dat kan bijvoorbeeld voor slaapkamer ideaal zijn.

Tuindeuren & keurmerken

Als je besluit om tuindeuren aan te schaffen, let dan goed op de keurmerken. Ten eerste het politiekeurmerk, dat garandeert dat de tuindeuren van binnen én van buiten goed af te sluiten zijn. Daarnaast is het bij kunststof tuindeuren belangrijk dat de dealer deel uitmaakt van de branchevereniging VKG (Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie) voor kunststof kozijnen. Zo weet je zeker dat de profielen en monteurs voldoen aan alle voorschriften, dat er een waarborgfonds is en dat je garantie hebt.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming